USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Луцькраді пропонують прийняти профтехучилища в міську власність

27 Січня 2017 11:42
В обласну комунальну власність планують прийняти 18 закладів профтехосвіти Волині. Ті училища, які фінансуються з міського бюджету Луцька, пропонуватимуть прийняти у міську комунальну власність.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області 27 січня.

Депутати розглянули проект рішення обласної ради «Про надання згоди на прийняття з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області закладів професійно-технічної освіти».

Член комісії Святослав Кравчук висунув пропозицію передати училища, розташовані на території Луцька, які фінансуються з міського бюджету, у міську комунальну власність, аби той, хто фінансує, мав майно у власності. Він зауважив, що відповідно до закону, органи місцевого самоврядування не мають права реалізовувати об’єкти соціальної інфраструктури, тобто, місто не зможе продати майнові комплекси училищ. Він пропонував приймати в обласну комунальну власність лише ті об’єкти, які фінансуються з обласного бюджету.

Член комісії Вячеслав Рубльов поцікавився, чи зможе обласна рада впливати на структуру училищ, призначення керівників та штатний розпис.

Зі слів начальника управління освіти, науки та молоді ОДА Людмили Плахотної, йдеться про 18 закладів профтехосвіти, 3 з яких розташовані у Луцьку, 15 – на території області. Бюджетний кодекс передбачає, що форма власності не визначає джерел фінансування, які щороку змінюються. Питання власності вирішується на довгий період, тому, мовляв, недоцільно передавати заклади місту, яке їх зараз фінансує.

З її слів, у луцьких закладах профтехосвіти навчаються лише 20% учнів-лучан, тому, на її думку, місто поставить питання про доцільність фінансування професій, які не потрібні для роботодавців Луцька. Окрім цього, серед намірів – оптимізація мережі училищ. Малокомплектними вважаються ті заклади, де навчається менше 410 учнів, таких з 18 закладів налічується до 10. Наприклад, йдеться про заклади у Ковелі та Овадному, тож є потреба утворення центрів для об’єднання матеріальної бази і фахівців для підготовки. Якщо об’єкти перебуватимуть в різній власності, з її слів, оптимізацію здійснити не вдасться.

Людмила Плахотна зауважила, що Луцька міськрада наразі не ухвалювала рішення про прийняття цих закладів у міську комунальну власність, а якщо училища не передати області, вони залишатимуться у державній власності.

Святослав Кравчук наполягав на тому, що не варто робити половинчастих рішень і пропонував одним з пунктів вказати після прийняття закладів в обласну комунальну власність передати майнові комплекси училищ у міську комунальну власність за згодою територіальної громади Луцька.

Вячеслав Рубльов поцікавився, скільки ці заклади можуть коштувати обласному бюджету на рік. Депутат також зауважив, що міста зацікавлені в роботі закладів профтехосвіти, адже молодь, яка приїздить навчатися, згодом вирішує кадрові питання міст, це майбутні робочі місця та відповідно податки до міського бюджету.

Посадовець повідомила, що наразі в обласному бюджеті передбачають майже мільйон на оформлення документації. Загалом 18 закладів обласному бюджету можуть обійтися у 150 мільйонів гривень, не враховуючи ремонту майна.

У підсумку, члени комісії рекомендували підтримати проект рішення, рекомендувавши Луцькій міськраді розглянути можливість прийняття у міську комунальну власність закладів, розташованих у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus