USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Луцьким школярам розповіли, що «булити» – не круто!

3 Березня 2019 15:53
Очільник юстиції Волині розповів наймолодшим школярам, що булити – не круто.

Так, днями у Луцькому НВК №26 відбулась зустріч очільника юстиції Волині Антона Кустика із дітками 2-го класу.

Урок, під час якого школярам розповідали про всі негативні аспекти такого явища, як булінг (цькування, - ред..), а також про те, що робити, якщо дитина стала жертвою булінгу, провели очільник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Антон Кустик та його прес-секретар Богдана Довгополова-Савотюк.
Захід відбувся з метою реалізації нового етапу кампанії «Стоп Булінг!» в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Школярам та педагогам розповіли про проблему булінгу в навчальному середовищі, роз’яснили, як потрібно діяти та куди звертатися при виявленні цього явища.

Окремо юристи наголосили, що в Україні усі діти мають право на безкоштовного адвоката, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Крім того, вони зазначили, що цілодобовопрацює Національна дитяча «гаряча лінія» за безкоштовним номером 0 800 500 225 (зі стаціонарного телефону) і безкоштовним коротким номером 116 111 (з мобільного). Розповіли, що усі охочі можуть безпосередньо звернутися за допомогою до центрів та бюро правової допомоги або ж зателефонувати до контакт-центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).
Окрім того,з дітками зіграли у цікаві правові ігри та розповіли про права та обов’язки маленьких українців.

«Дякуємо школярам за активність та зацікавленість! Переконаний, що відтепер наші дітки будуть знати, що БулитиНеКруто. І перш ніж щось робити, варто задуматись, чи цим ми не порушимо права інших громадян», - зазначив Антон Кустик.

Про своє враження від уроку розповіла і мама учениці 2-Б класу Луцького НВК №26 Маргарити Тетяна Черних:

«З огляду на те, які останнім часом траплялися ситуації в українських школах, я вважаю що дуже корисним є проведення уроків, під час яких підростаюче покоління вчать тому, що ображати та цькувати інших – дуже погано і не модно. Діти – це наше відображення. Як бачимо, у сучасному суспільстві діти стали більш агресивними. На мою думку, це ніщо інше як віддзеркалення поведінки саме батьків. Першочергово діти беруть приклад із нас.

На мою думку, починати виховувати дитину потрібно з малого віку. До прикладу, проведіть такий урок у старших класах. Половину учнів будуть нормально сприймати інформацію, а інша половина – сміятися.. Тому про такі речі, як булінг, потрібно розповідати з малих літ», - переконана Тетяна, яка до того ж ще й виконує повноваження голови батьківського комітету у класі своєї донечки.
Молода мама зазначила, що вражена тим, наскільки у доступній формі лектори розповідали дітям про серйозні речі.

Вона зауважила, що очільник юстиції Волині розповідав школярам про види булінгу – психологічний, економічний, фізичний та кібербулінг. До прикладу, поставили дитині підніжку – це вже фізичний булінг; образили – психологічний; забрали гроші – економічний. Також у сучасному суспільстві має місце й відносно новий вид булінгу – кібербулінг, який передбачає цькування та насмішки в інтернеті.

«Ось прийшла я додому і у вайбері питаю в батьків, що їхні діти винесли для себе з уроку. Одна мама сказала, що її син із захопленням розповідав, що не можна ображати інших, і він цього робити не буде, бо не хоче, щоб його мама підмітала подвір’я. Виявилось, що під час уроку дітям розповідали про те, що за булінг притягуватимуть до відповідальності саме батьків. Тобто це може бути штраф або ж притягнення до громадських робіт. Оскільки діти цього ще не зовсім розуміють, то їм розповідали простою, зрозумілою мовою, мовляв «громадські роботи – це коли ваша мама буде підмітати двори аби упорядковувати газони біля державних установ. І дітям це відклалося в голові. Згадаймо себе в дитинстві, ми ж більше любили уроки, коли приходили нові люди і щось нам розказували, адже з уст нової людини цікавіше слухати інформацію», - зазначила Тетяна.

Також вона наголосила, що особливе враження від заняття залишилось і в її доні, Маргарити, яка є дівчинкою спокійною й неконфліктною:

«Я ніколи не встрягаю у бійки, та намагаюсь не сваритися з однокласниками. Але для себе я ще раз зрозуміла, що ображати інших - не круто, і я цього ніколи робити не буду», - каже дівчинка.
До слова, уроки на тему «Булити – не круто» працівники управління юстиції провели й в інших школа обласного центру.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що з 19 січня 2019 року в Україні набув чинності Закон щодо протидії булінгу № 2657-VIII, зокрема, за моральне, або фізичне насильство, агресію, у будь-якій формі каратимуть штрафами. Новий закон, спрямований на протидію булінгу, що був ухвалений Верховною Радою 17 грудня 2018 року, передбачає чіткі алгоритми дій у разі цькувань.

Суд Борисполя виніс перший в Україні вирок у справі щодо булінгу. Так, суд оштрафував батьків винної неповнолітньої за її протиправні дії стосовно однолітків у навчальному закладі.

Разом із тим на сайті йшлося про те, що у грудні 2018 року кожен третій школяр у світі щонайменше один раз піддавався цькуванню і фізичному насильству з боку однолітків.

Довідково:

Булінг (цькування) – тривожна тенденція, особливо для сучасного дитячого середовища. За результатами дослідження, проведеного UNICEF у 2017 році, 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу (цькування) впродовж останніх трьох місяців, а 24% дітей стали жертвами цього явища.

За даними опитування HBSC 2018 року, серед дітей віком від 10 до 17 років 35% опитаних упродовж останніх двох місяців брали участь в ображенні/приниженні або знущанні з інших, 37,9 % були жертвами образ, знущань та принижень інших підлітків.

Результати опитування U-Report відбивають найрозповсюдженіші причини булінгу (цькування): ігнорування дорослими булінгу (цькування) (39%) та особливості характеру певних дітей (26%).

Це поширена проблема в сучасному українському суспільстві, і найгостріше воно постає в освітньому середовище, де дитина проводить більшу частку свого повсякденного життя.
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанин Показати IP 3 Березня 2019 20:02
Не "боулінг", а "булінг" !
Ворд до лучанин Показати IP 4 Березня 2019 07:33
Довбане автовиправлення)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus