USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Луцький автозавод із мільярдними боргами досі банкрутується

16 Лютого 2024 08:08
Автокорпорація «Богдан», яка належить бізнес-партнеру Петра Порошенка Олегу Гладковському, один за одним банкрутує свої підприємства. Зараз руки дійшли до луцького Автоскладального заводу № 1.

Один із кредиторів – державний «Укрексімбанк», який за часів президентства Порошенка був мало не «фінансовою годівничкою» для автокорпорації. Банк давав великі кредити й хороші умови. Нині ж він – один із кредиторів, левова частка яких напряму чи опосередковано пов’язана з експрезидентом, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У справі про банкрутство Автоскладального заводу «Богдан», що в Луцьку, нараховується кілька кредиторів. Це, зокрема, автомобільна компанія «Богдан Моторс» з сумою вимог у понад 304 мільйони гривень, автогосподарство «Богдан» – 1,2 мільярда гривень, «Саревін Інвестментс ЛТД» – 2,6 мільярда гривень.

За інформацією видання FINBalance, остання кіпрська компанія була засновником ТОВ «Луганськ-Алеко», а однойменна структура (у формі ЗАТ) була одним із засновників корпорації «Богдан».

Ще серед кредиторів – акціонерне товариство «Міжнародний інвестиційний банк» із сумою вимог у понад 264 мільйони гривень.

І тут важлива ремарка, адже відповідно до бази даних SMIDA контрольний пакет акцій банку належить «ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ», а відповідно до сервісу «Опендатабот» бенефеціарним власником є Петро Порошенко.

До кредиторів записався і державний «Укрексімбанк» із грошовою вимогою в 1,4 мільярда гривень. Свого часу, особливо коли головою правління банку був Олександр Гриценко, людина Порошенка, корпорація брала там шалені кредити, а банк надавав чудові умови реструктуризації боргів. Наприклад, один із таких договорів, яким банк відстрочив корпорації повернення кредиту в понад мільярд на 13 років з істотно заниженими відсотковими ставками за користування кредитом, оскаржує Генпрокуратура в суді. Між іншим нині банк з аукціону продає майно «Богдану».

Поки автозавод із Луцька ще в процесі банкрутування, інші позичальники та поручителі держбанку, пов’язані з цією корпорацією, – вже банкрути, наприклад, автокорпорація «Богдан Моторс», автобусний завод «Богдан», автоскладальний завод № 2.

У цій же справі, яку розглядають у Господарському суді Волинської області, державний банк виступив проти задоволення вимог саме кіпрської компанії «Саревін Інвестментс ЛТД». Мовляв, її грошові вимоги до заводу не підтверджені жодним документом.

Були ще вимоги до автозаводу і у волинської податкової на суму в понад 1,4 мільйона гривень. І якщо автозавод до, так би мовити, своїх кредиторів і їхніх грошових вимог не мав жодних претензій, то були заперечення проти суми вимог податківців і щодо вимог державного банку.
Автозавод тим часом подає апеляцію. Там ця справа застрягла до сьогодні. Суть апеляції полягає в тому, що автозавод просить зменшити грошові вимоги на суму в понад 700 тисяч гривень. Це судовий збір.

Банк вважає, що завод таким чином зловживає своїми процесуальними правами.

«Такі дії скаржника є умисним зловживанням учасником справи своїми процесуальними правами з метою затягування розгляду справи та створення перешкод для переходу до наступної процедури банкрутства», – вказано в ухвалі суду.

Північно-західний апеляційний господарський суд закрив апеляційне провадження за скаргою автозаводу. Справа повернулася на розгляд до волинського суду. Там 13 лютого мали розглядати заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про визнання грошових вимог до боржника автозаводу на суму в понад 237 тисяч гривень. Однак засідання не відбулося.

Як виявилося, справа вкотре повернулася до апеляційної інстанції. Цього разу знову з ініціативи заводу. Оскільки розгляду апеляційної скарги не відбулося, просили повернути судовий збір у понад 7000 гривень. Сума порівняно з мільярдними боргами просто ніщо. Проте такі реверанси, схоже, мають інші цілі.

У 2019 році команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала розслідування, в якому стверджувалося, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, за допомогою фірм — «прокладок» поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі за завищеними цінами Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері. Гладковський був звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО указом президента Петра Порошенка 4 березня.

У липні 2019 року Гладковський знову очолив корпорацію «Богдан», президентом якої він був з моменту її створення в 2005 році до призначення на держслужбу.

У листопаді 2023 року ВАКС заочно арештував Ігоря Гладковського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ася Показати IP 16 Лютого 2024 09:13
Завод продадуть за борги за копiйки,а на його мiсцi буде \ Ж.К.Волиняночка.\ Наприклад.
Ірина Показати IP 16 Лютого 2024 10:02
Пєця крав мільярдами, от хто має сидіти в тюрмі
Лучанин Показати IP 16 Лютого 2024 10:21
Ні, вони там понабирали мільярдних кредитів, людям зарплат не платили, а гроші десь "проїли". Тепер оголосили про банкротство, ці борги їм спишуть як банкротам. А самі махінатори тільки те й роблять, що назви канторок міняють, то ЛуАЗ, то Богдан-моторс, то Бас-моторс. І стара фірма з новою назвою вже нікому нічого не винна. От така ось "СХЕМА".
Пупкін Показати IP 16 Лютого 2024 19:16
тож міг завод і машини для армії виготовляти, і виготовляв, поки ваш кумир не викупив, а коли візьмуть ту наволоч за сраку, то будете кричати що зелена влада погана, а скільки за вкрадені гроші могли б купити дронів? То ви не бачите, завіз Петро три бані і по всіх чиколадних каналах піар! Розікрали все що могли, а зараз всіх серете

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus