USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцький гінеколог: як пережити новий етап у житті жінки після 40 років

8 Жовтня 2018 08:44
Після 40 років у жіночому організмі починається гормональна перебудова. Про стан, який доводиться переживати представницям прекрасної статі, зазвичай говорять з близькими подругами. Однак найправильніше в цій ситуації звернутися до гінеколога. Адже саме проблеми зі здоров’ям неабияк псують життя і призводять до неочікуваних наслідків.

Жінки скаржаться на припливи жару, пітливість, прискорене серцебиття, проблеми з сечовипусканням, відчувають тривогу і страждають від безсоння. Ці симптоми часто призводять до депресій. Більшість жінок набирають вагу, зникає потяг до коханого чоловіка і з’являються проблеми в інтимному житті. Як наслідок, у багатьох сім’ях серйозно псуються стосунки, у жінки починаються проблеми на роботі.

Як увійти в новий етап життя без втрати краси, енергії, працездатності та здоров’я, розповідає гінеколог Луцької міської клінічної лікарні Олена Кропивська, йдеться на сторінках газети Волинські Новини.

– Клімакс – не хвороба. Це черговий і неминучий етап у житті кожної жінки. Після 40 років я радила б пацієнткам просто уважніше прислухатися до свого здоров’я і регулярно відвідувати лікаря. Спочатку звернутися до сімейного, який за потреби скерує до гінеколога, – наголошує Олена Василівна.

Під час консультації лікар обов’язково обговорить з пацієнткою її скарги і перенесені захворювання, проведе огляд, візьме мазки, скерує на УЗД органів малого тазу. У разі потреби гінеколог може призначити додаткові обстеження: УЗД молочних залоз або мамографію, лабораторні дослідження, консультацію ендокринолога або інших фахівців.

Олена Василівна наголошує: терпіти дискомфорт в жодному разі не варто. Є безліч способів пережити цей період у звичному ритмі. Головне – не бути байдужою до свого здоров’я.

– Багато жінок помилково вважають, що після настання менопаузи нема потреби відвідувати гінеколога. А ті пацієнтки, які приходять на планові медогляди, кажуть: у цей період мучилися моя бабця, мама, і я перетерплю. Так, генетика має значення, але ж на вулиці ХХІ століття, є способи покращити якість життя, адже жінки такого віку ще ходять на роботу, – пояснює Олена Кропивська.

Згідно з медичними критеріями, клімакс настає у 47-52 роки. Однак буває дочасний – у жінок до 42 років, ранній – у 42-45-річних і пізній – після 52 років. Клімактеричний період триває 6-8 років. У цей час відбувається природний процес згасання репродуктивних функцій жінки. Прискорити настання клімаксу на кілька років можуть і деякі соматичні захворювання, особливо ендокринні (щитоподібної залози, гіпофіза тощо), а також прийом низки лікарських препаратів (зокрема антидепресантів, седативних засобів).

– Перший етап клімаксу – пременопауза. Жінка відчуває роздратованість, жар, хвилювання, плаксивість. Турбують підвищена пітливість, часті головні болі, перепади артеріального тиску, тахікардія. З’являється зайва вага, ламкими стають нігті, випадає волосся. Другий етап – менопауза. Припиняються місячні, непокоять сухість у піхві, нетримання сечі, часті позиви до сечовипускання, пролапси (випадання) внутрішніх тазових органів. До слова, у жінок, які курять, менопауза настає на 9 років раніше від норми. Останній етап клімаксу – постменопауза. Він настає через три роки після останньої менструації. У жіночому організмі відбуваються вікові структурні зміни. Лікарі діагностують остеопороз, цукровий діабет, ожиріння, ішемічну хворобу серця, гіпертонію, – пояснює гінеколог.

Щоб уникнути неприємних наслідків, жінка після 40 років має щорічно навідуватися до гінеколога. Адже лікування клімаксу – це насамперед його профілактика та вчасна діагностика. Лише лікар, а не подруга, підбере і порадить препарат, який полегшить перебіг клімаксу.

За словами Олени Кропивської, методи лікування клімаксу поділяються на гормональні та негормональні. Негормональні – фітотерапія, гомеопатичні препарати, ЛФК, спортивні заняття, йога, пілатес. Неодмінно призначають препарати кальцію, ліки для підтримання нервової та серцево-судинної систем. До гормональних належать препарати замісної гормональної терапії. Однак їх призначають лише після ретельного обстеження.

Наостанок медик радить жінкам стежити за своїм здоров’ям. Навіть якщо нічого не турбує, раз на рік викроїти час і прийти до лікаря. Бо коли організм почне сигналізувати болем, може бути пізно.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Вася Показати IP 8 Жовтня 2018 09:01
Не лякайте жіночок. Побільше гарного настрою а то в лікаря тільки негатив наберешся!
К.лучанин до Вася Показати IP 8 Жовтня 2018 11:47
Ти що, спеціаліст в медицині? Те , про що сказала лікар , це вікова обєктивна реальність!
Анонім Показати IP 8 Жовтня 2018 10:21
Зникає потяг до чоловіків?Не смішіть,знаю бабку років 70 їй,так там така тяга,що не кожна молода так тянеться,а якщо і зникає,ляж собі і лежи, і хай чолові працює..В першу чергу потрібно лікувати голову.
Вася до Анонім Показати IP 8 Жовтня 2018 11:23
А ти, пардон, звідки її знаєш? І як вона "тягнеться"? Ну ти і збочинець, фуууу.
Капець Показати IP 8 Жовтня 2018 11:01
якийсь! Після такої перспективи, як змалювала цей лікар, хочеться піти й повіситись, чесне слово!Що за х..ня? Та ж на вулицях повно жінок старшого і середнього віку, гарних, енергійних, красивих, усміхнених, а якщо вірити цій статті, то всі вони мають бути лисі, товсті, злі створіння, яким тільки залишається повзти до кладовища(((
123 Показати IP 8 Жовтня 2018 11:03
Знаємо ми добре - як деякі жіночки "переживають наближення") як почне скакати по х..м - то трактором не зупиниш. а чоловіки потім дивуться - що їй мало було в сім'ї, що поскакала наліво... такі то пироги) і до речі, ви думаєте фраза "45 баба ягодка опять" на рівному місці пояявилась?? мораль сєй басні такова - мужики, шукайте молодих!!
Ага-ага до 123 Показати IP 8 Жовтня 2018 11:18
тільки упустили одну маленьку деталь - у мужиків теж своєрідний клімакс відбувається, ну і фізіологічні вікові зміни (бо ну дуже мало старших мужиків в хорошій фізичній формі) і молодим, незважаючи на товсті гаманці, що зазвичай є головною скріплюючою ланкою таких неймовірних кохань )))з різницею у віці в десять- п"ятнадцять і більше років, теж хочеться молодого, здорового, свіжого, міцного тіла і як правило, вони це хотіння задовільняють)),а ви платіть і тіштеся ілюзіями)
Лучанин до Ага-ага Показати IP 8 Жовтня 2018 12:19
Ті чоловіки, які вас всіх цікавлять - вони як правило в нормальній фізичній формі (бо є можливості, фінанси і розум в голові). До того ж, як кажуть - "найдешевше обходиться жінка, якій треба платити одразу". А якщо платити, то не за 40-річний целюліт та вуха спанієля. Тому адьйосс))
Ага-ага до Лучанин Показати IP 8 Жовтня 2018 14:27
ті чоловіки, які всіх цікавлять і в яких є можливості, фінанси і розум в голові, як правило не закомплексовані злобні п.р.д.у.р.к.и і їх люблять і віддаються не лише за плату, а й уявіть собі, з кохання, а іноді й виключно задля задоволення, але ви вочевидь до них не належите, бо ви "сударь" х.а.м.л.о і це ж по яких бабах бідному доводилось ходити, щоб мати такий досвід - в сучасному світі в сорокарічних знайти вуха спаніеля і целюліт, жах! Співчуття)))
Сумно Показати IP 8 Жовтня 2018 15:41
Дійсно сумна картина описана. невже у всіх жінок "Лікарі діагностують остеопороз, цукровий діабет, ожиріння, ішемічну хворобу серця, гіпертонію, – пояснює гінеколог". Невже це неминуче? Чи лікар просто не уточнила, що всі ці діагнози можливі, але не неминучі? Мабуть, жінкам треба пояснити, який спосіб життя впливає на покращення самопочуття в цей період, як слід скоригувати харчовий раціон після 40-а, які обстеження і для чого слід пройти. Надто вже лікар налякала.
Повеселили Показати IP 8 Жовтня 2018 18:52
Ой, підняли настрій, дякую!
Людоньки Показати IP 10 Жовтня 2018 10:27
Лікар довела до відома, а ми хто як хоче......хто плаче, хто скаче

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus