USD 39.80 40.04
  • USD 39.80 40.04
  • EUR 39.85 40.15
  • PLN 9.85 9.98

Луцький онколог: «Наші пацієнти ведуть ще й особисту війну – з раком»

2 Лютого 2024 09:00
Ігор Чоплак – лікар вищої категорії, завідувач онкологічного хіміотерапевтичного відділення Обласного медичного центру онкології КП «Волинська обласна клінічна лікарня». У волинському центрі онкології він працює понад 24 роки, а онкохіміотерапевтичне відділення очолює більш як сім років.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з Ігорем Чоплаком напередодні Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначають 4 лютого.

«Чим старша людина, тим більші ризики виникнення раку»

Як розповів лікар, щороку кількість пацієнтів, які отримують хіміотерапію, зростає.
«Протягом 2021 року в нашому відділенні було проліковано 5858 пацієнтів, упродовж 2022-го – 6544, а торік – 6976. Тобто за два роки кількість пацієнтів у нашому відділенні зросла на понад 1100.

Майже половина пацієнтів звертаються з І-ІІ стадіями. Торік на Волині таких первинних хворих на рак було виявлено 1536 людей, ще 1200 – це пацієнти з ІІІ-ІV стадіями. Чому багато людей так пізно звертаються по медичну допомогу? Можна назвати безліч причин, зокрема це психологічні чинники. Хтось тягне до останньої миті, сподіваючись на диво. На жаль, є й такі, які просто ставлять хрест на своєму житті.

Загалом кількість хворих на онкологічні захворювання зростає. Наприклад, у Волинській області у 2022 році було зафіксовано 297 хворих на рак людей на 100 тисяч населення, а у 2023 році – 330», – сказав Ігор Чоплак.

Читати ще: «Важливо виявити на початковій стадії», – луцький онколог про симптоми та діагностику раку шлунка

На зростання кількості хворих на рак впливає низка факторів, у тому числі хронічний стрес у зв’язку з війною в країні.

«Грає роль загальне старіння населення. Чим старша людина, тим більші ризики виникнення онкозахворювань, хоч певна тенденція до омолодження раку також спостерігається. А ще – стан екології, шкідливі звички, надмірна вага, малорухливий спосіб життя та, звісно, генетичні процеси. Рак – це багатофакторна хвороба і визначити одну причину виникнення просто неможливо. У випадку кожного пацієнти все дуже індивідуально», – наголосив онколог.
Найчастіше медики діагностують у пацієнтів рак жіночих статевих органів і молочної залози, рак шлунково-кишкового тракту, рак органів дихання і рак чоловічих статевих органів.

«Препаратами для першої та другої ліній хіміотерапії ми забезпечені на 90%»

Оновлене онкохіміотерапевтичне відділення Обласного медичного центру онкології було відкрито в червні 2022 року. Нині тут працюють 36 людей, зокрема 10 лікарів. У відділенні розгорнуто 55 ліжко-місць у 16 палатах. Шість палат мають власні санвузли. Є два маніпуляційні кабінети та перев’язочна.

У відділенні здійснюють сучасне системне медикаментозне лікування хворих на рак – за міжнародними стандартами та схемами.

«Окрім хіміотерапії, проводимо імунотерапію, гормонотерапію та таргетну терапію. За потреби встановлюємо пацієнтам венозну порт-систему, яка полегшує введення препаратів і мінімізує негативні наслідки. Використовуємо в роботі інфузомати та інфузійні помпи. Відповідно до вимог НСЗУ теж маємо у відділенні ламінарну шафу та дві витяжні шафи», – інформував Ігор Чоплак.
За словами онколога, протягом останніх років, відколи запрацювала медична реформа, значно покращилася ситуація з державним забезпеченням препаратами.

«Вартість хіміотерапії досить висока, але завдяки угодам із НСЗУ ми майже повністю забезпечуємо пацієнтам першу та другу лінії хіміотерапії. На жаль, держава не покриває лікування таргетними препаратами чи імунотерапію, адже це дуже дороговартісне лікування. Але препаратами для першої та другої ліній хіміотерапії ми забезпечені на 90%.

У цілому є кілька видів хіміотерапії. Наприклад, неоад’ювантна або передопераційна хіміотерапія для підготовки пацієнта до операції, щоб оптимізувати хірургічне втручання та зменшити розмір пухлини перед операцією. Ад’ювантна або післяопераційна хіміотерапія для того, щоб запобігти розвитку метастазів, і для досягнення тривалої ремісії. Паліативна або лікувальна хіміотерапія спрямована на покращення загального стану людини та продовження життя. Таку терапію призначають на останніх стадіях, коли домогтися повного одужання вже неможливо. І тут ми застосовуємо лінії хіміотерапії. Перша лінія – початок лікування. Потім переходимо на другу лінію з використанням іншого препарату чи препаратів. Залежно від прогресування хвороби можемо застосовувати три-чотири лінії хіміотерапії», – пояснив завідувач онкологічного хіміотерапевтичного відділення.
«Здоров’я людини – в її руках. Кожен відповідає сам за себе»

У відділенні медичну допомогу отримують не тільки волиняни, а й мешканці інших областей країни та внутрішньо переміщені особи. До того ж завдяки медичній реформі пацієнти можуть самостійно обирати заклади для лікування, незалежно від місця проживання.

«Часто до нас приїжджають через наявність тих чи тих препаратів. Мабуть, у нас – одне з найкращих забезпечень в Україні. Є пацієнти з інших областей, є пацієнти з категорії внутрішньо переміщених осіб. Окрема категорія хворих – військовослужбовці. Лікуємо всіх, хто до нас звертається. Нікому не відмовляємо», – акцентував Ігор Чоплак.

Один із найскладніших викликів у роботі медиків онкохіміотерапевтичного відділення – зуміти підібрати правильні слова, щоб підтримати й заспокоїти пацієнта та його рідних.
«Як і кожен лікар, ми надаємо пацієнту не лише медичну допомогу, а й психологічну. Крім усіх проблем, які зараз є в нашій країні, ці люди вимушені ще й вести особисту війну – з раком. Тому наше завдання – допомогти їм психологічно. І не тільки пацієнтам, а й їхнім рідним. Тому що це катастрофа не для однієї людини, а для всієї сім’ї», – зауважив онколог.

Насамкінець лікар нагадав про важливість дотримання здорового способу життя та закликав усіх регулярно проходити медичні огляди.

«Здоров’я людини – в її руках. Ніхто не може змусити її звернутися в лікарню. Кожен відповідає сам за себе. Потрібно проходити регулярні медогляди, а у випадку якихось змін в організмі – відразу йти до лікаря. Потрібно хотіти бути здоровим», – резюмував Ігор Чоплак.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанка Показати IP 3 Лютого 2024 11:42
Профілактика онко -це радість? Мир, перемога, спокій.
Лучанка Показати IP 3 Лютого 2024 11:43
Кінчиться війна і у лікарів буде менше роботи, а так смертність за рік на Волині на 4500 душ перевищує народжуваність. Жахи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus