USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Через пандемію на Волині стали рідше діагностувати рак на ранніх стадіях

21 Лютого 2022 21:30
21 лютого в стінах Волинської обласної ради відбувся круглий стіл «Розвиток програм та ініціатив, спрямованих на підтримку жіночого здоров’я». Захід організувала засновниця Фонду боротьби з раком Марія Адамчук-Коротицька у співпраці з міжфракційним об’єднанням Волиньради «Рівні можливості», депутатською групою Луцькради «Рівні можливості» та депутаткою Луцької районної ради, координатрокою Жіночого руху «За Майбутнє» на Волині Ольгою Максим’як.

Участь у круглому столі взяли народна депутатка Ірина Констанкевич, заступник голови облради Григорій Пустовіт, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, заступниця голови Волинської облдержадміністрації Людмила Тимощук, керівник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух, т. в. о. директора КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Юрій Малімон, директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська та інші представники медичної спільноти області.

Під час заходу обговорювали важливі питання профілактики та раннього виявлення раку шийки матки та раку молочної залози серед населення області. Велику увагу приділили тому, що потрібно якомога ширше інформувати населення про вакцинацію проти вірусу папіломи людини, який часто стає причиною захворювання на рак шийки матки. Також обговорили можливості виділення з місцевих бюджетів коштів на придбання вакцин проти ВПЛ, особливу увагу приділивши вакцинації підлітків, та закцентували на важливості проведення інформаційних кампаній на підтримку вакцинації дівчаток 9-14 років.
Думали над тим, як можна збільшити кількість профілактичних оглядів жінок у сільських громадах. Зокрема Ірина Констанкевич розповіла про виїзні огляди гінекологів, які було організовано у 23-му виборчому окрузі. Вона також наголосила на тому, що питання профілактики раку потрібно обговорювати на державному рівні.

Марія Адамчук-Коротицька зосередила увагу на виїзних обстеженнях жінок у віддалених селах, що їх організовує Фонд боротьби з раком. Вони вкрай важливі для того, аби вчасно виявляти передракові патології та рак на ранніх стадіях, адже, як відомо, тоді недуга краще піддається лікуванню та шанси на здорове життя в людей значно вищі.
Юрій Малімон зауважив, що за два роки через пандемію на Волині відсоток виявлення раку грудей на першій-другій стадіях знизився з більш як 80% до менш ніж 68%. До того ж, на першій стадії хворобу виявляють лише у 8% жінок. Він наголосив на важливості скринінгових обстежень, завдяки яким можна значно скоротити відсоток захворюваності на рак.
Про те, що через пандемію коронавірусу жінки стали рідше приходити на профілактичні огляди до гінекологів, розповів і завідувач онкогінекологічного відділення Волинського обласного медичного центру онкології Тарас Рожанський. З його слів, пацієнтки стали звертатися на пізніших стадіях, коли з’являлися симптоми захворювання.
«2019 року 60% раку виявляли на першій-другій стадіях, 20% – на занедбаних. Нині ж понад 40% виявляємо на пізніх стадіях», – додав він.

За результатами круглого столу його учасники вирішили розробити спільний план заходів на всіх рівнях для того, аби покращити ситуацію із діагностикою та профілактикою раку на Волині.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пацієнтка Показати IP 22 Лютого 2022 21:09
На днях колега, якій 50років розказала свою історію огляду, пішла до свмейного лікаря, попросила направлення на мамографію, так як ніколи не обстежувала груди, на що їй було сказано:а навіщо?вас щось турбує? А вона їй:»ну я вже жіночка 18+ то можна і зробити, нічого не турбує!» Кінець історії-направлення вона з неї не «вибила»! Про що далі говорити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus