USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Лише 3% світових екосистем залишаються недоторканими. Дослідження

16 Квітня 2021 07:40
Науковці з Кембриджського університету заявили, що лише 3% суші у світі залишається екологічно недоторканою, тобто зі здоровими місцевими тваринами і недоторканим місцем існування. Такі райони знаходяться в лісах Амазонії, Конго, Північної Канади, Сахари та Сибіру.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на The Guardian, йдеться про фрагменти дикої природи, які не постраждали в результаті діяльності людини. Види тварин, яким допомагала розповсюджуватися людина (кішки, лисиці, кролики, кози та верблюди), також знищили частину місцевих мешканців лісів.

Дослідники пропонують повернути невелику кількість важливих видів (зокрема слонів та вовків) до деяких пошкоджених районів. Такий крок може відновити до 20% землі у світі.

Попередній аналіз супутникових світлин виявив області дикої природи підрахував, що 20-40% поверхні Землі люди чіпали найменше. Однак вчені стверджують, що ліси, савана і тундра можуть здаватися недоторканими зверху, але на їх землі відсутні життєво важливі види. Наприклад, слони сіють насіння і створюють важливі галявини в лісах, а вовки можуть контролювати популяції оленів і лосів.

Дослідження поєднує в собі карти людської шкоди природному середовищу з картами, що показують, де тварини зникли зі свого первісного ареалу або де їх занадто мало для підтримки здорової екосистеми. Деякі вчені заявили, що новий аналіз недооцінює незаймані території, тому що ареали тварин сторіччя назад погано відомі, а нові карти не враховують впливу кліматичної кризи, який змінює ареали проживання видів.

«Велика частина того, що ми вважаємо недоторканим місцем існування, – це відсутні види, на яких полювали люди або які були втрачені через інвазивних тварин або хвороби», – сказав ведучий автор дослідження, доктор Ендрю Пламптре.

Він зазначив, що нині світ знаходиться у періоді відновлення екосистем, але основна увага приділяється деградованому середовищу існування.

«Давайте також подумаємо про відновлення видів, щоб ми могли спробувати створити райони, де у нас є екологічно незаймані екосистеми», – сказав він.

В опублікованому в журналі Frontiers in Forests and Global Change дослідженні використовувалися карти ареалів 7 тисяч видів з Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Більшість даних стосувалися ссавців, але також включали деяких птахів, риб, рослини, рептилій і земноводних. Багато з виявлених незайманих територій знаходилися на тих, де керують громади корінних народів. В аналіз не увійшла Антарктида.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus