USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Махінації з декларацією та гроші «з неба»: за що з Ляшка можуть зняти недоторканність

12 Вересня 2018 13:46
Неймовірне везіння при грі в лотерею, неправдиві відомості в декларації, низка фінансових махінацій Олега Ляшка спричинили відкриття кримінальних проваджень щодо нього, які можуть стати причиною зняття депутатської недоторканності.

У вівторок, 11 вересня на сайті Цензор.НЕТ було оприлюднено інтерв'ю генерального прокурора Юрія Луценка, в якому він анонсував подання на найближчу сесію парламенту представлень про зняття недоторканності чотирьох народних обранців. Також обмовився, що кількість парламентаріїв, яким "світить" ймовірне позбавлення імунітету може збільшитися.

Мовляв, останнє слово в цьому процесі - за відомством його заступника - керівника САП Назара Холодницького. "Якщо колеги зі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не внесуть когось ще", - загадково завершив свою відповідь Луценко. Чим дав привід для роздумів журналістам і експертам.

Кого ж мав на увазі Юрій Віталійович? Ймовірна відповідь була протягом кількох годин - в ЗМІ з'явилися згадки, ніби в САП і НАБУ готується подання про зняття недоторканності з лідера "Радикальної партії" Олега Ляшка.

За інформацією інсайдерів, йдеться про притягнення головного "радикала" до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації (ст.366-1 КК України) і за частиною незаконного збагачення (ст.368-2 КК України).

Олег Ляшко відреагував миттєво, давши зрозуміти, що диму без вогню в цьому випадку не буває. На своїй сторінці в Facebook він відпустив "шпильку" на адресу президента Петра Порошенка, назвавши його замовником власного переслідування.

"Перед президентськими виборами влада використовує антикорупційні органи для дискредитації політичних опонентів. Замість того, щоб реально боротися з корупцією - Порошенко особисто дає вказівки фальсифікувати проти мене звинувачення", - написав Ляшко.

І заявив, що він "живе чесно і не порушує закон".
"Страна" розбиралася, через що проти Ляшка почали черговий хрестовий похід НАБУ і САП, а також наскільки великі шанси головного радикала позбутися імунітету на старті президентської кампанії.

Ставок більше немає

Для початку слід нагадати, що за останні роки стало відомо про як мінімум два кримінальних провадження, головним фігурантом яких виступає Ляшко.

Про першу історії - так званої "фартової епопеї" Олега Валерійовича, яку в Антикорупційному бюро трактували як ймовірне отримання неправомірної вигоди, детально писали навесні. Нагадаємо основні моменти цього скандалу, який виплив у змінах у декларації про доходи.

Так, згідно з фабулою кримінального провадження, приводами підняти тему можливого хабарництва Ляшка стали його сенсаційні виграші в "Українській національній лотереї" (УНЛ). Сумарно йшлося про більш ніж 571 тисячу гривень, розбитих на три транші: 283,5 тисячі гривень, 134 тисячі і 153,5 тисячі. Саме такі суми із завидною регулярністю "піднімав" парламентарій, нібито роблячи ставки на футбольному тоталізаторі.

У справі з самого початку виявилося багато "білих плям". Так, лотерейники навідріз відмовилися коментувати деталі надзвичайного успіху Олега Ляшка, пославшись на конфіденційність такої інформації. А на своєму сайті навіть не поінформували гравців про такі великі перемоги, які обіцяють азартним уболівальникам ставки в УНЛ.

По-перше, протягом як мінімум двох перших тижнів після декларування отриманих нібито від "виграшу" грошей, нардеп не звернувся за "кровними".

По-друге, навіть журналісти профільних спортивних видань так і не змогли зрозуміти, на які саме матчі ставив Ляшко, щоб одним махом (і відразу три рази) "піднімати" понад 100 тисяч. У будь-якому з розкладів, очевидним ставало підроблення - для забезпечення таких великих "підйомних", як у випадку лідера "Радикальної партії", він повинен був ставити в 6-8 разів більше максимуму ставок на події, що встановлюються букмекерами (10 -15 тисяч гривень).

Зважаючи на це, чутки про ймовірну підозру Ляшко по "лотерейному справі" мали під собою серйозне підґрунтя. Але тоді історія не отримала логічного продовження. І, судячи з матеріалів судового реєстру, з того моменту істотних зрушень в скандалі з "фартом" головного радикала так і не відбулося.

Однак, схоже, це зовсім не означало, що йому була виписана "індульгенція" від антикорупціонерів.

Іномарка затягла "радикала" в безодню

У вищезгаданому судовому реєстрі "Страна" розшукала згадки про ще одному кримінальному провадженні щодо Ляшка. Йдеться про матеріали, які були внесені в ЕРДР ще навесні минулого року.

Спочатку вважалося, що НАБУ зацікавилося підробкою документів при оформленні ймовірно, фіктивної угоди купівлі/продажу між Олегом Валерійовичем та Веронікою В'юн, його політичною соратницею. "Радикальний" договір нібито був підписаний в липні 2015 року, і відповідно до нього дівчина купила у Ляшка автомобіль Mercedes-Benz S 500L Matic за 2,2 млн гривень.

І хоча сам Ляшко на допиті підтвердив, що продав "мерина" дівчині, вона заперечувала як сам факт підписання договору, так і передачу Олегу Валерійовичу грошей за машину.

"Я не знала про цю ситуацію і про "покупку автомобіля "дізналася від слідчих НАБУ. Слідчий НАБУ, з яким я спілкуюся, розповів, що я досі за реєстрами є власницею цього авто. Я розумію, що мій паспорт, ідентифікаційний код і інші дані просто використовують. Мені залишається радіти, що не було ніяких ДТП на цьому авто, тому що я б довго доводила, що це не моє", - заявила В'юн журналістам ТСН.

Досудове розслідування швидше підтвердило її правоту, а не слова Ляшка.

По-перше, в НАБУ провели почеркознавчу експертизу зроблених підписів під заявою про перереєстрацію іномарки в журналі обліку від імені В'юн. Та зафіксувала, що "автограф" Вероніки на документі - підроблений. Тобто, аферисти банально використали її паспортні дані, а сама дівчина справді не була в курсі своєї "покупки".

По-друге, у відомстві Артема Ситника отримали доступ до документів Територіального сервісного центру, де здійснювалася перереєстрація Mercedes-Benz. Згідно з цими даними, за операцію "Ляшко" і "В'юн" платили в одній касі, але записи відеокамер не підтвердили їх наявність в цьому приміщенні на той момент.

Тобто виходить, що Ляшко спеціально придумав цю операцію з продажу автомобіля, щоб легалізувати отримання 2,2 мільйона гривень.

Проте, Олег Валерійович наполягав на своїй невинності. І дав зрозуміти, що вважає причиною його переслідувань "замовлення" з "відомого посольства". Недвозначно натякаючи, швидше за все, на посольство США, якому журналісти приписують серйозний вплив на Антикорупційне Бюро.

У НАБУ цікавляться всіма активами "радикала"

Як би там не було, "ухвали" Солом'янського райсуду місячної давності дають зрозуміти - на сьогоднішній день і "лотерейну справу", і історія з нібито продажем іномарки Ляшка об'єднані в єдине кримінальне провадження.

Принаймні згідно з його фабулою, дії лідера "Радикальної партії" кваліфікуються за статтями про отримання хабара (ч.4 ст.368), підробку документів (ч.4 ст.358 КК України), а також в контексті незаконного збагачення (ч .3ст.368-2 КК України) та недостовірного декларування (ст.366-1 КК України).

При цьому, в НАБУ додатково вивчили таємницю всіх недавніх угод з придбання активів Олегом Ляшком. Зіставивши їх вартість з доходами парламентарія, у відомстві Ситника не змогли звести дебет з кредитом. З'ясувалося: з 1999 і аж до квітня 2017 року Ляшко офіційно заробив 3,4 млн грн. При цьому, тільки за два останні роки він купив собі нерухомості і землі на загальну суму в 15 млн грн.

Рік тому журналісти вже звертали увагу на ці бізнес-успіхи лідера "Радикальної партії". Тоді ж розкрилося, що мати Ляшка, яка отримує скромну пенсію від держави, за збігом обставин змогла придбати 13 земельних ділянок під Києвом, купити три квартири в центрі столиці і трьохкімнатну подалі від центру.
Це викликало цілу низку питань, які, втім, на даний момент слідство сімейства Ляшко не ставить. Хоча це і не означає, що вони ще не спливуть в подальшому.

Політичний підтекст скандалу

Опитані "Страною" експерти, в свою чергу, висувають кілька версій політичного підґрунтя активізації кримінальної справи проти Ляшка.

Є думка, що це хитрий план Банкової по збільшенню рейтингу лідера радикалів.

"Соціологія показує, що йде дуже серйозний відтік голосів від Ляшка до Тимошенко. І влада, мабуть, хоче запустити зворотний процес, створивши лідеру радикалів образ мученика, якого переслідує влада", - говорить політолог Руслан Бортник.

Втім, за його словами, не дивлячись на те, що ця версія лежить на поверхні, вона не позбавлена ​​очевидних недоліків - по-перше, Банкова не має жодних гарантій, що це допоможе Порошенко вийти до другого туру. По-друге, образ мученика самому Ляшко створювати занадто пізно і аж надто цей образ не в'яжеться з його реальним життям.

"Справа в тому, що цей образ треба було б плекати як мінімум років зо два, та й карати не штрафами, а чимось серйознішим. Зараз розкручувати такий проект вже пізно і безглуздо", - вважає Бортник.

"Не вийде його витягнути в другий тур, немає динаміки його рейтингу, ця історія з недоторканністю взагалі може виявитися надуманою, ніхто не проголосує за це", - каже "Страні" Вадим Карасьов.

У парламентських кулуарах теж сумніваються, що голосів за позбавлення недоторканності з лідера "радикалів" вистачить. Наприклад, співрозмовник з "Народного фронту" вважає, що навіть їхня фракція не піде на цей крок, тому що "частина наших депутатів дрейфує до Юлі, а частина - до Ляшка".

Друга версія, яку озвучують люди, які знають самого Ляшка - це увагу до лідера радикалів з боку американців.

"Американці вже давно за ним стежать, а зараз він відверто перейшов усі межі зі своїми шахрайськими схемами. Тому за нього і береться НАБУ, яке курує Вашингтон", - говорить один з депутатів.

Ще одна версія випливає з того, що зараз проект Ляшко знаходиться в орбіті олігарха Ріната Ахметова. Так, раніше повідомлялося, що Олег Ляшко щомісяця отримує по 270 тисяч від команди Ахметова. Гроші, отримані від олігарха, намагається відмити, наприклад, декларуючи як виграш у лотерею.

На думку низки співрозмовників видання, кримінальна справа проти Ляшка може послужити певним сигналом підприємцю з боку АП.

"Ахметов грає важливу роль в політичних розкладах. Зокрема, саме від його позиції залежить доля переговорів між Опозиційним блоком і партією За життя про висунення єдиного кандидата. Можливо, Банкова таким чином тисне на Ахметова і каже йому - ось у тебе є один підопічний - Ляшко, ним і займайся. А південно-східний фланг нехай залишиться без підтримки і уваги Ахметова", - вважає Руслан Бортник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 12 Вересня 2018 17:44
Руки геть від Олежика! Я в шоці! Сволочі, приберіть руки від цього імпозантного чоловіка! Він мій герой, і майбутній президент!
ігор луцький Показати IP 12 Вересня 2018 22:52
Може коли президент буде нетрадиційний,то швидше попадем в Євроопу?
петро Показати IP 13 Вересня 2018 01:12
Асоціація проктологів України - За Олега Ляшка!!! на виборах 2019 :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus