USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рінат Ахметов передасть свій медійний бізнес державі

11 Липня 2022 17:45
Інвестиційна компанія SCM Ріната Ахметова йде з медіабізнесу.

Про це йдеться у заяві бізнесмена на сайті SCM.

«Я прийняв вимушене рішення про вихід моєї інвестиційної компанії SCM з медійного бізнесу.

Цього тижня Медіа Група Україна відмовиться на користь держави від усіх ефірних та супутникових телевізійних ліцензій наших каналів та від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МДУ.

Таке рішення продиктоване набранням чинності законом «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Як найбільший приватний інвестор в економіку України я неодноразово казав, що не був, не є й не буду олігархом. Короткий шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, і російська воєнна агресія проти України не дають можливості компанії SCM продати медіабізнес на ринкових умовах.

Завдяки вашій роботі канали «Україна» й «Україна 24» стали лідерами в Україні за глядацькою аудиторією, а канали групи «Футбол» збирали мільйони уболівальників перед екранами. Тому мені важко приймати рішення про вихід із медійного бізнесу», – йдеться у повідомленні.

Рінат Ахметов назвав це рішення вимушеним і пов’язаним із набранням чинності законом про олігархів.

Як пише Політика країни, офіційно озвучена причина – лише один момент. При цьому, мабуть, не головний.

Головна причина іншому – в умовах війни в Україні майже повністю зникла публічна політика (експериментувати тут ризикує лише Порошенко і то не особливо активно), а медіа перестали бути інструментом впливу на владу, затиснуті військовою цензурою та повісткою, що формується єдиним «телемарафоном».

Більш-менш вільно можуть почуватися лише медіа, які пов’язані із західними структурами. І то в певних межах.

Але олігархічні ЗМІ цього не можуть. І в минулі часи вони були загалом лояльні до влади, щоб не створювати проблем власнику (за рідкісними винятками на кшталт медійного протистояння Ахметова з Зеленським минулого року), а під час війни розмова влади з олігархами, якщо ті почнуть вести свою окрему медійну лінію, буде зовсім короткою.

Тому для великого бізнесу володіння медіа перетворюється з активу на пасив, як мінімум на час війни, а можливо й надалі.

Тому що:

1. Є постійний ризик нарватися на конфлікт із владою через неправильно сказане слово. При тому, що вплив медіа на політичний порядок денний мінімальний.

2. Є ризик потрапити до реєстру олігархів.

3. Медіа потрібно дотувати на солідні суми, а з грошима у всіх зараз погано. Тому логічно запропонувати державі забрати це проблемне господарство.

Щоправда, питання, чи має держава гроші його утримувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus