USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Мамо, коли помер наш тато?» Луцьку передали «Книгу пам’яті». Фоторепортаж

6 Грудня 2021 21:01
Луцьку передали «Книгу пам’яті», у якій є перелік бійців Збройних сил України, що полягли за Україну з 1992 року.

Захід приурочили до 30-ї річниці ЗСУ і відбувся він у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки. На урочистість завітали не лише військові з частин, що базуються у Луцьку, але й чиновники, курсанти, представники громадських організацій.
У вступному слові директор музею Олег Ткачук наголосив на важливості роботи музейних закладів, які відіграють значну роль не лише у збереженні свідчень давньої та нової історії, але й у патріотичному вихованні. Військовий комісар Волинського обласного військового комісаріату, полковник Роман Кулик наголосив, що нині військові мають один з найвищих показників довіри суспільства і українська армія є однією з найбоєздатніших у Європі. Він нагородив грамотами особовий склад військових частин. Відзначили також молодшого наукового співробітника згаданого музею Сергія Соловського.
Перший заступник голови Волинської ОДА Сергій Мовенко зазначив, що за часи Незалежності загинуло 187 волинян. Близько 300 нагороджено орденами та медалями, з них більше 150 – посмертно. Семеро волинян стали Героями України (з них четверо – посмертно). Потому Сергій Мовенко вручив військовим вітальні адреси голови ОДА, в тому числі директору музею Олегу Ткачуку.
Григорій Пустовіт, заступник голови Волинської обласної ради, відзначив мужність і героїзм українських військових, завдяки яким ми можемо спокійно жити, та вручив бійцям грамоти обласної ради.
«У 2014 році, коли почалася російська агресія, саме військові стали на захист держави. На жаль, є багато загиблих і ми повинні пам’ятати, якою ціною дається нам можливість вільно дихати. Щиро вам дякую. Завжди намагаємося допомагати вам. Головне: повертайтеся додому живими і хай буде мир», – побажав секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко та вручив військовим подяки міського голови.
Читати ще: Військовий музей у Луцьку: легендарні танки, башта з болота та бус з блокбастера. Фото

Директор Національного військово-історичного музею України Андрій Ільєнко розповів, що з 1992 року в Україні загинуло 2783 бійці, в тому числі 168 волинян, які вписані у «Книгу пам’яті». На її сторінках записано імена бійців, які служили у ЗСУ. Добровольці та представники інших відомств внесені в окремі книги.
Книга побудована за принципом календаря: один розворот – один день. Є три її примірники. Один зберігається у Києві, другий у Музеї важкої бомбардувальної авіації в Полтаві, а третій відтепер зберігатиметься у Луцьку. На жаль, війна триває і наші бійці продовжують гинути. Тож щороку видають новий примірник книги, куди вписують нові жертви російської агресії.
Долучилася до вітань військовим і ректор Луцького національного технічного університету Ірина Вахович. Окрім того, вона подарувала музею відновлений прапор однієї з частин УНР. Болем звучали слова Алли Зелінської, вдови бійця 51 ОМБР Василя Зелінського, який загинув під час виходу з Іловайського котла.
Наприкінці заходу діткам загиблих військовиків з Волині вручили подарунки у рамках акції «Мій тато – герой».
Коли гості вже розійшлися, декілька родин загиблих бійців підійшли, аби пошукати в книзі ім’я батька, чоловіка чи сина. І поки співробітник музею Василь Карпюк відкривав чергову дату, якась дівчинка спитала: «Мамо, коли помер наш тато?»

Довідка

«Книга пам’яті військовослужбовців Збройних сил України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки» має вагу більше 40 кг. Її виготовлення коштує близько 100 тисяч гривень.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus