USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Маски, камуфляжі, зброя: що відомо про банду луцького терориста і його кримінальне минуле

22 Липня 2020 14:14
Скандальний луцький терорист Максим Кривош, який 21 липня у Луцьку захопив рейсовий автобус з заручниками та під погрозою розправи утримував їх у транспортному засобі на палючому сонці протягом 12 годин, мав власну банду із п’яти чоловік, члени якої займалися шахрайством, вимаганням, грабежами, розбійними нападами з використанням камуфляжу, масок та вогнепальної зброї. Про кримінальне минуле Максима Плохого, про кожного члена його банди, а також про особливо тяжкі злочини, які здійснила його організована злочинна група – читайте у розслідуванні кореспондента Інформаційного агентства Волинські Новини Вікторії Семенюк.

Так, згідно із матеріалами кримінальної справи, заведеної у 2001 році, Кривош Максим Степанович народився 11 червня 1975 року.

Він – уродженець міста Гай Оренбурзької області, РФ. Був прописаний за адресою бульвар Дружби Народів у Луцьку. На момент скоєння злочину фактично проживав на проспекті Відродження. Обіймав посаду директора ПП "Інекс".
В 1994 році Луцький міський суд Волинської області засудив його за – ст.142 ч. 2 (Розбій); ст. 143 ч. 2 (Шахрайство) ст. 144 ч. 2 (Вимагання), ст. 222 ч. 1 і ч. 3 (Незаконне носіння, зберігання, придбання, виготовлення і збут вогнепальної або холодної зброї, бойових припасів і вибухових речовин).

За скоєні злочини відбув покарання терміном у 6 років у виправно-трудовій колонії з конфіскацією майна. В 2005 році Луцький міськрайонний суд засудив за – ст. 222 ч. 1 (Шахрайство з фінансовими ресурсами), ст. 257 (Бандитизм), ст. 189 ч. 4 (Вимагання), ст. 263 ч. 1 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами).

Хто входив до банди Максима Кривоша?

У кримінальній справі, заведеній на Максима Кривоша у 2001 році, його позиціонують як організатора злочинно-організованої групи.

Окрім Кривоша, до злочинної банди входили ще п’ятеро чоловік, серед яких двоє – волинян, решта – уродженці Львова, Закарпатської та Вінницької областей.

Зокрема, до злочинної банди входили:

Едуард Кревський (Ільку) – 1977 року народження, уродженець села Масово Виноградівського району Закарпатської області. Мешкав у селі Буяни Луцького району. Тимчасово проживав у Луцьку на вулиці Саперів та Тарасова.
Віталій Смолій – 1975 року народження, уродженець села Кинашев Тульчинського району Вінницької області. Був прописаний у Луцьку на Бульварі Дружби Народів, однак фактично мешкав на вулиці Грушевського. Раніше був судимий за статтею 142 ч.3 ККУ. Отримав 7 років позбавлення волі у ВТК в 1995 році.
Богдан Іванюк – 1977 року народження, лучанин. На момент скоєння злочину був прописаний у Луцьку по проспекту Соборності , але проживав на проспекті Волі. Раніше судимий не був. Утім, на момент скоєння злочину проти нього уже була порушена справа за статтею 186 ККУ (Грабіж), що знаходилась в провадженні слідчого СУ УБОЗ.
Юрій Бугай – 1955 року народження, уродженець села Машів Любомльського району. Працював директором МП «Полцемент». На момент заведення справи мешкав у Луцьку на проспекті Соборності.
Василь Чорненький – 1979 року народження, уродженець та мешканець міста Львів, був прописаний на вулиці Вигоди у Львові.

Спецоперація: вимагання, розбій та напади у масках та камуфляжі із застосуванням вогнепальної зброї

Згідно із матеріалами, наданими із достовірних джерел у правоохоронних органах, 27 вересня 2001 року співробітник ВКР УМВС України у Волинські області завели кримінальну справу на організовано-злочинну групу, яка впродовж 2001-2003 років, використовуючи зброю та маски, скоїла ряд тяжких та особливо тяжких злочинів на території Волинської області.

Так, 6 червня 2002 року Максим Кривош разом із Богданом Іванюком та Едуардом Кревським на автомобілі ВАЗ-2108 червоного кольору, з використанням камуфляжної форми та масок, під погрозою застосування зброї здійснили розбійний напад неподалік від села Жидичин Ківерцівського району на мешканців Київської області М.В та Г.Я, у яких силовими методами відібрали кошти розміром 8600 доларів.

Водночас, під час проведення оперативно-слідчих дій правоохоронцям вдалося встановити, що 29 квітня 2001 року Максим Кривош за попередньою змовою з іншими членами організованої злочинної групи на тому ж автомобілі – «жигулю-вісьмірці» у обласному центрі Волині здійснив напад на киянина С.С, заволодівши його коштами у сумі 3700 доларів США.

Оголошення у розшук

10 грудня 2003 року Максима Кривоша оголосили у розшук. А вже 9 квітня 2005 року його затримали у Львові. 19 квітня 2005 року проти нього порушили кримінальну справу за ознаками ст. 257 ККУ (Бандитизм. Організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а також участь у такій банді або у вчинюваному нею нападі).

Голова колгоспу на Волині попросив знайти того, хто вчинив на нього напад та розправитись з ним. Кривош та компанія побили та зв’язали члена своєї ж банди, видаючи його за кривдника

Слідчі встановили, що у 2001 році Максим Кривош разом із членами банди Віталієм Смолієм та Богданом Іванюком на автомобілі, яким керував Юрій Бугай, приїжджали у село Добре Камінь-Каширського району Волинської області, де вимагали гроші за нібито виконану роботу у голови місцевого колгоспу.

Як стало відомо пізніше, голова колгоспу Матвійчук самостійно звернувся до Кривоша із проханням встановити осіб, що вчинили на нього розбійний напад. Приблизно через тиждень після цього Максим Кривош разом із спільникам привезли до нього в багажнику автомобіля зв’язаного і побитого молодого чоловіка, який також входив до складу їхньої злочинної групи. Бандити стверджували, що напад на голову колгоспу здійснив саме він. Так, внаслідок шахрайських дій, вони виманили у голови колгоспу 1500 умовних одиниць.

Окрім цього, Кривош та його спільники були причетними до ряду інших злочинів, а саме: вимагання грошей, шахрайство, пограбування з використанням камуфляжної форми та масок, вчинення нападу, розбійний напад та незаконне зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів.

Кінець банди Кривоша

31 жовтня 2005 року згідно із статтею 257 ККУ Максима Кривоша засудили до 8,6 років позбавлення волі, Едуарда Кревського – до 7, Юрія Бугая – до 5 років позбавлення волі.
Богдана Іванюка та Юрія Смолія на той момент оголосили у розшук.

Нагадаємо, чоловік, який захопив заручників у Луцьку перебував у місцях позбавлення волі. Максим Плохой – це його псевдонім. 21 липня у Луцьку чоловік захопив рейсовий автобус з заручниками Берестечко-Краснилівка. Він приїхав ним на Театральний майдан та сам подзвонив у поліцію. Згодом стало відомо, що його звати Максим Плохой. Проте, це його несправжнє ім’я. Чоловіка насправді звати Кривош Максим Степанович. У 1999 році він отримав громадянство України, жив у Луцьку на бульварі Дружби Народів. У 2014 він продав квартиру, одружився під час перебування в тюрмі. У місцях позбавлення волі написав свою книгу «Філософія злочинця».

У своїй книзі чоловік пише, що:

– Ріс у родині інтелігентів, проте в дитинстві надивився бойовиків і «решил стать крутым». Тож в 11 класі його затримали на ринку з рушницею, проте завдяки зв’язкам батька справу закрили.

– Навчався у духовній семінарії, але за кілька місяців розчарувався у церкві.

– Був засуджений на вісім років позбавлення волі за створення і керування бандою, покарання відбував на Львівщині. – Після першого шестрічного ув’язнення вийшов на волю у 24 роки.

Як стало відомо, чоловік уродженець РФ, раніше судимий. Він вимагав, аби глави судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков записали і виклали в ютюбі заяви про те, що саме вони – терористи в законі.

Також захопник стріляв по будівлі ГУНП у Волинській області та по правоохоронцях. Терорист хотів, аби до нього приїхало якомога більше журналістів, які б донесли його вимоги.

Терорист дозволив поліції передати заручникам автобусу в Луцьку воду. Воду заручникам передав перший заступник Національної поліції Євген Коваль

Звільнити заручників терорист погодився добровільно після розмови з президентом Володимиром Зеленським.

Терорист Максим Кривош, який захопив автобус з 13 заручниками, сам його покинув. Далі до нього підійшов заступник голови Нацполіції Євген Коваль, медик і співробітник спецслужби. Після цього терориста затримали, відвели вбік, заручники почали виходити з автобуса. Опісля до автобусу під’їхала бронемашина, і лише після вибуху почався штурм.

Підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Лучанин Показати IP 22 Липня 2020 14:37
Дивно, що депутатом не став. У 90ті розбої, грабежі а зараз не депутат, щось не клеїться!
1 питання Показати IP 22 Липня 2020 15:20
Де був під час ато?
Що? до 1 питання Показати IP 22 Липня 2020 16:02
Там де й ти. Сидів дома і не відкривав двері. Ср*вся і сц*вся з переляку.
Лізка Показати IP 22 Липня 2020 15:31
Бо не був хитрим, як деякі то й не став депутатом. Вляпався здружився з такими бандами і життя так понеслось. А про брата що відомо ?
мама Показати IP 22 Липня 2020 15:37
Терорист сам сдался, заложники вышли из автобуса, тогда зачем был взрыв и штурм? Кого штурмовали? пустой автобус?
Богдан Сташинський Показати IP 22 Липня 2020 15:58
Прохання до Вікторії Семенюк - нехай детально опише де і яки навчальні заклади починаючи з дитячого садочка закінчив наш герой ???
Уважний до Богдан Сташинський Показати IP 22 Липня 2020 16:26
Це вже столичні сайти описали до Вікторії!
у Показати IP 22 Липня 2020 17:11
А навіщо штурм,як заручники і Кривош покинули автобус?
хехъ до у Показати IP 22 Липня 2020 21:42
для кина и немцев)
Сергій Показати IP 22 Липня 2020 20:27
Що за цирк?Клоун на клоуні!!
Ох до у Показати IP 22 Липня 2020 21:03
Може заручники не хотіли виходити з автобуса ? Або почали заступатися за Максима ?
Бородатий до Ох до у Показати IP 23 Липня 2020 11:53
Таки їх вигнала служба на свіже повітря....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus