USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Масштабна кібератака на Україну: чим «зламували» державні сайти. Офіційна версія

19 Січня 2022 08:21
У ніч з 13 на 14 січня сталася глобальна атака на українські урядові сайти. Розслідування наразі триває – продовжується «аналіз технічних даних, отриманих від постраждалих органів влади».

Про це повідомили у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, пише 24 канал.

«На цей час використання програми-вайпера WhisperGate, за класифікацією компанії Microsoft для знищення даних, зафіксоване в кількох установах, що стали жертвами атаки», – йдеться у повідомленні.

Таким чином, з високою ймовірністю можна стверджувати, що заміна зображуваної інформації вебсайтів і знищення даних за допомогою вайпера є складовими однієї кібератаки.

Напад був спрямований на завдання якомога більшої шкоди інфраструктурі електронних ресурсів.

У Мінцифри відреагували на інформацію про продаж даних українців із «Дії». Відомство запевняє це все брехня, неправда, провокація та «продовження гібридної війни».

«Основна мета ворога – підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та «злив» даних українців», – повідомила пресслужба Мінцифри.

У міністерстві кажуть, що в інтернеті постійно з’являються оголошення про продаж даних, які нібито отримані під час кібератаки 14 січня.

«Такі оголошення мають на меті не лише залякати суспільство. А ще дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора», – вважають у відомстві.

Мінцифри запевняє, що все під контролем і жодного витоку немає.

«Всі персональні дані знаходяться під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, скомплектовані з багатьох джерел, злитих до 2019 року», – повідомили у відомстві.

Нагадаємо, в Україні у ніч з 13 на 14 січня сталась глобальна атака на урядові сайти. Зокрема, не працювали сайти Міносвіти, МЗС, ДСНС, Кабміну та Дії. У переліку були десятки держустанов.

У Центрі інформбезпеки знайшли російський слід, на це вказувала хронологія поширення новин.

Інформація спочатку з’явилася у соцмережах, далі були «зливні бачки», опісля її активно розповсюдили вже у Росії. Натомість українські медіа підхопили новину приблизно о 7 ранку.

Своєю чергою міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив, що дані українців у безпеці. Адже Дія не має бази даних людей, а просто бере інформацію з реєстрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олег Показати IP 19 Січня 2022 08:58
Що зараз в нашій країні тільки не вішають на російській слід: корупцію, злидні, інфляцію, безробіття, відтік робочої сили закордон і ще багато іншого. Зате якийсь чинуша потім, сидячи в Гелентвагені в туфлях за 100 тис. грн і в куртці за 1 млн. грн. буде казати: "З Україною в серці...", а люду будуть йому аплодувати і далі у всіх бідах шукати російський слід!
Котлети і мухи до Олег Показати IP 19 Січня 2022 10:13
Ви, шановний, навчіться розрізняти - де мухи, а де котлети. Хакери з Росії-матушки працюють на ФСБ і ГРУ. Це факт. Треба захищатись від наих всіма наявними засобами (в тому числі запрошувати західні спецслужби для допомоги.) Не секрет, що ці рєбята з Расеї колошматять всю Америку і Європу. Щодо наших бариг - давайте розставимо крапки над "і". Нехай сивочолий вийде на стадіон (в суд) і розкаже - домовлявся він з сеперами чи ні.
ОДІН. Показати IP 19 Січня 2022 09:58
З ЦИМИ ПЕРЦЯМИ НА ГЕЛЕНТВАГЕНАХ ТРЕБА ЗАКІНЧУВАТИ.ХТО НАМ ДОПОМОЖЕ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus