USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Майстерня врятованих ресурсів»: двоє лучан в гаражі переробляють пластик

4 Січня 2021 09:13
Двоє лучан облаштували в себе в гаражі майстерню з перероблення пластику.

Суспільному Волині майстри Олександр Струк і Максим Нечипорук розповіли, що через систематичне використання пляшок та інших одноразових речей з пластику з’явилося багато безплатного матеріалу для творчості.

Створені вироби не продають, кажуть, поки відпрацьовують технологію. Олександр Струк розповідає: горщики на кшталт пластикове кашпо виготовляються зі звичайних кришечок або різноманітних пляшок.
Лучанин розповідає, що весь пластик сортують за кольорами для подальшого подрібнення на верстаті. Із його слів, далі подрібнений пластик засипають в інший верстат – екструдер – для завершального перероблення.
Рік тому луцькі майстри виграли грант – 50 тисяч гривень для власної справи – у волонтерській програмі для української молоді. Зі слів Максима Нечипорука, докладали й власні кошти, аби зробити обладнання.
Власник сусіднього гаража Ярослав Ковальчук каже, що постійно спостерігає за тим, як працюють хлопці. Розповідає: бачив, як хлопці зробили два верстати. Один зі станків подрібнює пластик, інший переплавляє кришки та інші речі в пластичну нитку.

Максим Нечипорук називає себе «гаражним менеджером». Розповідає: на перероблення беруть лише марковані пластикові вироби. Таких видів пластику, з якими можна працювати, каже, є сім.
«Ми працюємо з № 2, № 4 і № 5. Це найбільш безпечний пластик, який для харчової промисловості використовується. І № 5 теж найбільш безпечний, його можна декілька разів переробляти», – каже чоловік.

Колір виробу утворюється від матеріалу, який засипають у верстат, – каже Олександр Струк. Він – архітектор за професією. Говорить, що мріє про виготовлення складніших виробів, для цього потрібні інші верстати.
Свій гараж хлопці назвали «Майстернею врятованих ресурсів». У планах, кажуть, створення екологічної громадської організації. У рамках проєкту проводять освітні лекції у школах та інших навчальних закладах. Планують залучити до екологічної ініціативи більше волинян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 4 Січня 2021 09:50
Той випадок, коли важливість повторної переробки і утилізації відходів швидше доходить до влади, яка вже реально загралась в розвішування гірлянд та розміщення реклами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus