USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Майстриня з Луцька вишила на міжнародному рушнику єднання столітній волинський візерунок. Фото

5 Травня 2023 14:26
Волинь стала восьмим регіоном України, де відшили візерунок до міжнародного вишитого рушника. Взір за півтора місяця виконала майстриня вишивки з Волинського краєзнавчого музею Людмила Завада.

Волинський орнамент до Міжнародного вишитого рушника єднання «Цвіт вишиванки» презентували 5 травня у стінах краєзнавчого музею в Луцьку.

Проєкт Міжнародного вишитого рушника єднання «Цвіт вишиванки» було започатковано в межах Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма близько десяти років тому.

Довжина полотна – дванадцять з половиною метрів. На сьогодні на рушнику вже вишито орнаменти Тернопільщини, Івано-Франківщини, Канади, Польщі, Німеччини, Черкащини, Полтавщини, Січеславщини, Італії, Великобританії, Австрії, Латвії, Литви та Естонії.

За задумом, на ньому буде відображено орнаменти всіх областей України, Криму, міста Києва, а також української діаспори.
Волинський візерунок майстриня Людмила Завада взялася вишивати 9 березня.

Як розповіла заступниця директорки з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак, зразком стала майже столітня жіноча сорочка, яка зберігається у фондах установи. Вона вишита лічильною гладдю переважно нитками червоного кольору.
«Орнамент, який майстриня обрала для вишивання на рушнику єднання, походить із жіночої традиційної святкової сорочки, яка зберігається у фондах Волинського краєзнавчого музею. Вона належить до типових для нашого регіону традиційних сорочок, має уставковий крій, пазушний розріз, ластовицю, довгий рукав, манжети, призібрана біля манжетів і горловини, орнаментована вишивкою, характерною для першої половини ХХ століття.

Ця сорочка – із села Кукли Маневицького району. Її авторкою була звичайна жінка Пелагея Макарчук. Вона виготовила її у 1930-х роках і носила як святкову традиційну сорочку», – зазначила Людмила Мірошниченко-Гусак.
Із 1960-х до початку 1980-х років працівники краєзнавчого музею здійснювали комплексні експедиції в різні населені пункти Волинської області та збирали твори народного мистецтва, традиційний одяг, знаряддя праці й інші речі. Так вишита сорочка Пелагеї Макарчук потрапила до фондів установи. Загалом у фондах музею зберігаються понад 400 вишитих жіночих сорочок.

Читати ще: Візитівка колекції – комірець Олени Пчілки: майстрині відшили сорочки та аксесуари видатних українців. Фото

Для вишивки на рушнику єднання було вибрано елементи жіночої сорочки, які оздоблюють уставку та орнаментацію верхньої частини рукава.
Архаїчний поліський візерунок майстриня Людмила Завада відшила в техніці занизування та заволікання.
«Мені важило показати красу не просто якогось одного візерунка, а красу саме традиційних регіональних (наших українських) взорів. Тому що ми не кращі й не гірші, ми інші. Це не китайська вишивка, яка зараз заполонила наші ринки. Це не дизайнерський підхід до стилізації народних взорів. Це чистий взірець оригінальної народної вмілості (як писала Олена Пчілка, збираючи узори народної вишивки, у своїй найпершій в Україні етнографічній праці «Український народний орнамент»).

Я часто ставлю питання: як тим жінкам, які не закінчували бодай якихось навчальних закладів, які не мали за плечима жодних дизайнерських студій, вдавалися такі довершені композиції? Ці композиції роблять честь естетиці та душі нашого народу», – наголосила майстриня Людмила Завада.
Із Волині рушник єднання прямує на Рівненщину, потім – на Хмельниччину та Львівщину, а згодом – за кордон.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus