USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Майже 2 тисячі громадян України застрягли на польському кордоні, – посол

17 Березня 2020 09:14
Майже дві тисячі українців заповнили на сайті посольства України в Польщі спеціальний формуляр, вказавши, що не можуть повернутися додому самотужки й очікують організованої евакуації.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на коментар Укрінформу посла України в Польщі Андрія Дещиці.

«Приблизно дві тисячі громадян України звернулися до дипломатичної та консульських установ у Польщі, заявивши, що вони потребують допомоги з поверненням додому», – сказав Дещиця.

При цьому він не виключив, що частина з цих громадян вже могла самотужки виїхати в Україну.

За словами посла, зараз опрацьовується питання організації спеціального авіарейсу з Варшави. Крім того, розглядається можливість вивезення українців потягом – як і тих громадян, котрі застрягли на чесько-польському чи німецько-польському кордонах.

«Польська сторона може надати так званий санітарний коридор, яким до кордону людей везтиме потяг «PKP Intercity», а вже з Перемишля – поїзд «Укрзалізниці», – зазначив Дещиця.

Для цього, за його словами, потрібне відповідне рішення уряду Польщі, тож українські дипломати ведуть переговори з МЗС та міністерством інфраструктури цієї країни.

Посол нагадав, що на кордоні з Польщею зараз діють три пункти пропуску, через які громадяни України можуть повернутися додому: Дорогуськ – Ягодин, Корчова – Краківець, і Гребенне – Рава-Руська.

Він підкреслив, що кожного дня там перебувають українські консули, які допомагають українцям перетнути кордон. Попри те, що ці пункти пропуску є автомобільними, за згодою з польськими прикордонниками на них частково здійснюється і піший перехід громадян.

У наданні автотранспорту сприяють прикордонні райдержадміністрації, а також почесні консули України в Ряшеві, Холмі та Перемишлі.

За словами Дещиці, він отримав від польських прикордонних органів запевнення, що вони лояльно ставитимуться до тих українців, у яких термін візи чи перебування за біометричними паспортами минув безпосередньо під час карантину в Польщі.

Як повідомлялося раніше, На Волині, станом на 21.30 16 березня близько 400 українців, які «застрягли» на польському кордоні у зв’язку з обмежувальними заходами та пандемією коронавірусу, доставлені в Україну. Ще близько 120 осіб чекають на автобуси, які мають доправити їх до «Ягодина».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus