USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Менші врожаї – більші ціни. Розповіли, якими цьогоріч будуть жнива на Волині

24 Липня 2020 09:00
Як проходять жнива у Волинській області, як погодні умови вплинули на якість зернових, які втрати понесли фермери через негоду та яким цьогоріч буде урожай?

Про це керівник управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко розповів UA: Волинь.

Офіційно жнива у Волинській області розпочалися 1 липня, зокрема з обмолоту ранніх зернових культур, але затяжні дощі змусили багатьох фермерів призупинити збір урожаю на полях.

«Ситуація, на жаль, невтішна. Через несприятливі погодні умови аграрії були вимушені зупиняти роботи, – зазначив Юрій Горбенко. – Тільки протягом останніх кількох днів, коли встановилася погожа погода, продовжилося збирання озимого ячменю і частково розпочався обмолот ріпаку. Ячменю поки не вдалося зібрати і половини».

Чиновник відзначив, що, попри ранні сподівання, цього року врожай буде набагато гіршим, ніж у 2019 році, адже значні опади спровокували підтоплення сільськогосподарських угідь у Любешівському, Камінь-Каширському, Старовижівському, Ратнівському, Любомльському, Шацькому та частково Ковельському районах. Станом на середину липня підтоплених посівів нараховувалося 16,5 тисячі, найбільше – у Ратнівському районі.
«Підтоплення і викликані ним часткові пошкодження і загибель врожаю говорять про те, що буде серйозний недобір», – сказав Юрій Горбенко і додав, що подекуди урожай, наприклад, у Локачинському чи Іваничівському районах повністю знищив град, який пройшов там 11–12 липня. Знищено урожай ріпаку, гречки, значно пошкоджено кукурудзу.

Господарі вже підраховують збитки, готують документи, аби отримати від держави хоч якісь компенсації. Натомість на загальноукраїнському ринку у зв’язку зі зменшенням виробництва пшениці чи ячменю спостерігається ріст цін.

За словами Юрія Горбенка, прогноз погоди на найближчі тижні насторожує: «Сьогодні наших аграріїв найбільше цікавлять погодні умови, наявність сонячних днів… Жнива складні. Дуже жаль, адже сподівання на врожай хороше… Однозначно – Волинь буде з хлібом. Нашого зерна вистачить для нас, для країни і для експорту. Я в цьому не сумніваюся».

Водночас керівник управління агропромислового розвитку відзначив, що щороку площа посівних в області збільшується. Так, цього року збору підлягає 421 тисяч гектарів сільськогосподарських культур. Порівняно менше, ніж минулого року, на Волині висадили лише цукрових буряків (-30%).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus