USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Місце, що надихає на творчість: у ЖК «Супернова» провели перший в Луцьку урбан-пленер*

17 Травня 2021 11:19
Давно доведено: найкращі ідеї народжуються спонтанно – за горнятком ароматної кави, у спілкуванні з давніми надійними друзями, які дивляться з тобою в одному напрямку.

Саме так і виник задум організувати перший у Луцьку урбан-пленер. Його ініціаторами стали Будівельна компанія «Інвестор» та кафедра дизайну ВНУ імені Лесі Українки.

«Ми з завідувачем новоствореної кафедри дизайну Волинського національного університету Дмитром Авраменком маємо низку спільних проєктів, любимо працювати над новими творчими ідеями. Ще десь на початку року ми собі пили каву й говорили про те, що було б круто провести такий захід, – ділиться керівниця відділу продажів та маркетингу БК «Інвестор» Ірина Новосад. – Їм як новоствореній кафедрі треба заявляти про себе, а ми хотіли показати нашу «Супернову» з якогось нового ракурсу».
Тож від ідеї до втілення – лишень один крок, бо хіба може бути інакше, коли талановиті й креативні люди мислять в одному ключі? У Будівельній компанії «Інвестор» залюбки відгукнулися на таку ініціативу, придбали професійні полотна, фарби. І 15 травня перший у місті урбаністичний пленер на території ЖК «Супернова» стартував.
«Супернова» – це не просто квартири. Те, що тут усе зроблено суперякісно, – не підлягає сумніву. Але крім того, тут дуже класна територія, багато простору, з часом буде багато зелені, розростуться молоді дерева – сакури, клени, робінія, берези, сливи, яблуні. Це буде направду райський сад. Тож я впевнена, що художники ще не раз захочуть відтворити ці запаморочливі пейзажі, – переконана Ірина Новосад. – Тутешня атмосфера надихає на творчість. І ми вирішили дати можливість студентам продемонструвати свої таланти. Крім того, багато наших працівників виявили бажання взяти участь у пленері. Для них це така собі релаксотерапія».
Вона додає: коли ти щодня це все бачиш наживо або на фотографіях – це одне, а коли сам стоїш і відтворюєш на полотні – то зовсім інші відчуття.
І це направду так! Інформаційне агентство Волинські Новини мало нагоду в цьому переконатися: нам виділили полотно, фарби та призначили в наставники професійних художників – п’ятикурсницю факультету культури і мистецтв ВНУ імені Лесі Українки Катерину Фелістович та випускника цього ж факультету Олексія Синюка.
«Такі заходи не можуть не надихати, – переконана Катя. – Ми відразу погодилися взяти участь у пленері, адже це крута нагода повправлятися у відтворенні сучасної архітектури. «Супернова» – одна з найкращих локацій у місті для цього».
«Ще одна можливість помалювати – це завжди класно. А якщо це щось мегацікаве, є можливість поекспериментувати – то взагалі, – додає Олексій. – Я, наприклад, сьогодні маю нагоду експериментувати з кольорами».
Зізнаємося: перше відчуття було таким, про яке «писаки» кажуть: страх перед чистим аркушем. Та на допомогу прийшли Катя й Олексій. Одне слово, правильні слова, фарби на палітрі, мольберт, трохи фантазії та сміливості – і процес зрушив з місця. А з першими (звісно, дуже невпевненими) мазками відлік часу якось перестав існувати. І це неймовірне відчуття: коли є тільки ти і простір для творчості. Коли ти можеш змішувати фарби на власний смак. Коли не думаєш про те, що вийде, а просто насолоджуєшся тим, що робиш.
«Ми завжди реагуємо на цікаві пропозиції. І, звісно, не могли відмовитися від ідеї провести урбаністичний пленер на території ЖК «Супернова», – каже генеральний директор БК «Інвестор» Андрій Разумовський. – Я вважаю, це чудова практика, і ми плануємо її продовжувати й на інших наших об’єктах».
Андрій Разумовський додає: втілювати такі проєкти їм легко та цікаво, адже «Інвестор» – це не лише компанія, що пропонує якісне сучасне житло. Передусім це крута команда професіоналів, яка завжди відкрита для сміливих експериментів та втілення креативних ідей.
«ЖК «Супернова» – це гарна архітектура. То по-перше. По-друге, тут надзвичайно тепла й затишна атмосфера, позитивна енергетика, що не може не надихати. І дуже приємно, що саме наші працівники та студенти взяли участь у такому пленері та втілили її на полотнах, – каже завідувач кафедри дизайну ВНУ імені Лесі Українки Дмитро Авраменко. – Участь у пленері мали нагоду взяти і професійні художники, і аматори, жителі ЖК «Супернова». Приємно, що долучилися і працівники Будівельної компанії «Інвестор». Це ще раз доводить: мистецтво об’єднує».
З його слів, такі пленери планують зробити систематичними, зокрема для того, аби студенти кафедри дизайну мали нагоду навчатися створювати сучасні урбаністичні пейзажі.
«Сучасні архітектурні рішення та дизайни часто відтворюють у фотографіях, то чому б не зробити це на полотнах? – усміхається Дмитро Авраменко. – Дуже приємно, що в «Інвесторі» пішли назустріч нашій ініціативі, що є такі меценати, як Андрій Русланович, готові підтримувати круті проєкти та творчу молодь. Це засвідчує: колаборація університету та бізнесу дає чудовий результат».
«Ідея провести такий урбаністичний пленер – мегакрута, – вважає доцент кафедри дизайну ВНУ імені Лесі Українки Марія Назарчук. – Окрім художників, у ньому мали нагоду взяти участь всі охочі. І це дуже класно – мати змогу пофантазувати, поекспериментувати з кольорами. Бачите, у сучасному темпі життя багато хто з тих, хто мріяв стати за мольберт, просто не мають на це часу та можливості. Коли організовують такі заходи, відключитися на тих кілька годин від повсякдення – надзвичайно приємно. Добре, що є люди, які йдуть назустріч творчим ініціативам».

Погоджується з ними і ректор вишу Анатолій Цьось, який теж завітав на пленер.
«Талановита людина талановита у всьому, – вважає він. – Талановитий бізнесмен Андрій Разумовський любить мистецтво, природу, любить естетику в будівництві. Це і є зразок сучасного ефективного бізнесмена».
Семирічна Віка Гуменюк мешкає разом з батьками та братиком в ЖК «Супернова». Дівчинка каже: їй дуже подобається їхня затишна квартира, а ще – чудовий дитячий майданчик, на якому вона часто грається з друзями. Дівчинка дуже любить малювати, мріє, що колись стане художницею. На її картині – квітуча сакура на фоні нового будинку.
«Мені дуже подобаються ці ніжні квітучі сакури, – каже Віка. – Вони ще дуже молоденькі, але за кілька років виростуть і стануть великими деревами й ще більше милуватимуть око».
Вероніка Мельничук розповідає: з татом і мамою вже рік живуть тут у новій квартирі. Дівчинка зізнається: у ЖК «Супернова» їй подобається все – і їхнє помешкання, і дитячий майданчик, і прогулянки у парку, що поряд.
«Тато з мамою часто виходять туди на пробіжки, а я більше люблю просто гуляти й милуватися природою, – каже Вероніка. – Сьогодні я малюю квітучу сакуру на фоні нашого будинку, адже вона така гарна! У школі ходжу на гурток малювання, а скоро батьки запишуть мене в художню школу».
Одне слово, градус креативу та творчої енергії на території ЖК «Супернова» цього дня просто зашкалював. А наприкінці дійства на учасників чекав солодкий сюрприз – смачнючий торт від БК «Інвестор». Ті, кому трохи дошкуляв прохолодний вітерець, могли зігрітися гарячим чаєм чи запашною кавою.
«Роботи, що їх створили учасники сьогоднішнього убан-пленеру направду дуже круті, – зазначає Андрій Разумовський. – Я стовідсотково одну з них повішу у себе в офісі. Звісно, якщо митці дозволять».
У планах БК «Інвестор» – організувати благодійний аукціон із продажу полотен, на яких зображено ЖК «Супернова». Кошти, виручені від продажу картин, підуть на добру справу.
До слова, ще під час пленеру мешканці житлового комплексу, спостерігаючи за творчим процесом, підходили та розпитували, чи можна буде придбати картини. Тож цілком очевидно: і ця благородна ідея креативної команди матиме успіх.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрiй Показати IP 17 Травня 2021 12:25
Ничего не понял, но очень интересная реклама ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus