USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Мобілізують медиків» та «інфікують поляків»: фейки російської пропаганди про Волинь

10 Вересня 2023 07:17
Пропагандисти рф запустили низку фейків, які стосуються Волині. За останній місяць поширювали дезінформацію про мобілізованих медиків з Волинської області та про спалахи різних хвороб серед бійців 14-ої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, яка базується у місті Володимир. Пропагандисти всіляко намагаються дискредитувати військових та всіх, хто причетний до ЗСУ. Аналітики проекту VoxCheck спростували російські фейки.

Фейк № 1: на Волині медиків звільняють, щоб відправити на фронт

У мережі, посилаючись на статтю «Суспільного», поширюють інформацію про звільнення медиків з Рожищенської багатопрофільної лікарні – там розформовують два відділення та звільняють 50 медпрацівників. Пов’язують усе з тим, що прийшло розпорядження відправити їх на фронт. Автори стверджують, мовляв, після мобілізації медпрацівників, зокрема жінок, на передову почнуть набирати інших бюджетників.

Спростування фейку

Аналітики VoxCheck разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» проаналізували статтю, на яку посилаються пропагандисти. У лікарні справді відбуваються скорочення, але це не стосується мобілізації. У статті «Суспільного» йшлося про те, що у Рожищенській багатопрофільній лікарні до кінця 2023 року планують розформовувати два відділення – пологове, дитяче, а відтак звільнити 50 працівників.

За словами директора закладу Віктора Редзія, роблять це через нестачу фінансування та низьку відвідуваність. Він заявив, що через міграцію, демографічну кризу, яку посилила війна, народжуваність у місті падає. У 2020 році в пологовому відділенні було 240 пацієнток, у 2021 році – 222, у 2022 році – 170, а за 7 місяців 2023 року – лише 77.

У коментарях ні персонал, ні керівництво лікарні не згадують про мобілізацію працівників чи працівниць. Ідеться винятково про оптимізацію медзакладу.
Джерело: Національна служба здоров`я України

«Мобілізація медиків»: продовження фейку пропагандистів

У фейсбуці Вікторія Белявцева, представившись лікаркою, яка 10 років пропрацювала в Рожищенській лікарні, заявила, нібито медиків не просто звільняють, а одразу відправляють на фронт у 14-ту бригаду до медичної роти.
Коментар користувачки, яка видавала себе за працівницю медзакладу
Коментар користувачки, яка видавала себе за працівницю медзакладу
Однак її фейсбук-сторінка виглядає підозріло: акаунт створили 24 серпня 2023 року як сторінку маркетингового агентства, містом проживання вказаний Харків, у розділі робота зазначено: «Медсестра фіз. кабінету у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні». До того ж у коментарі ГО «Інформація в чистому вигляді» Віктор Редзій повідомив, що Белявцева не працювала у Рожищенській лікарні.

Фейкомети могли поширити дезінформацію про мобілізацію медпрацівниць, ґрунтуючись на змінах у законодавстві з 1 жовтня 2023 року. Лікарки, фармацевтки, медсестри мають стати на військовий облік впродовж перехідного періоду до 2026 року, з 2027 року жінки, які цього не зробили, не зможуть працевлаштуватись за фахом.

Так пропагандисти поширюють у суспільстві панічні настрої, мовляв, втрати настільки великі, що чоловіків не вистачає, тому воювати доводиться жінкам. Хоча постановка на облік не означає «миттєве відряджання на передову». Це потрібно, аби держава розуміла, скільки є резервного потенціалу. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр вказувала, що наразі жінок не мобілізують примусово.

Фейк № 2: військові з Волині інфікували польського бійця

У мережі також поширюють інформацію, нібито військові 14-ої окремої механізованої бригади, які несли службу на Харківщині, заразили польського бійця Інтернаціонального легіону невідомою хворобою.

За вигадками пропагандистів, польського «найманця» ввели у медикаментозну кому, щоб виграти час для протидії інфекції. Згодом його перевезли до лікарні у Жешуві, де боєць розповсюдив вірус. Відтак у Польщі від захворювання померли 10 і заразились 100 людей. У дописах користувачі посилаються на статтю Associated Press.

Спростування фейку

У статті, на яку посилаються пропагандисти, дійсно йдеться про те, що у Польщі розслідують причину спалаху хвороби легіонерів у місті Жешуві, від якої загинули семеро людей та ще понад 100 заразились.

Проте є важливий нюанс – хвороба не передається від людини до людини. Влада Польщі почала перевіряти водогони, де могли розвиватись бактерії, адже зараження відбувається від вдихання крапель води, які містять бактерію Legionella.

Хвороба легіонерів або легіонельоз – це легенева інфекція, яку спричиняє бактерія Legionella. Найпоширенішим способом зараження є кондиціонери, зволожувачі повітря, басейни, джакузі, а також крани, душові кабіни, якими нечасто користуються. У цих системах можуть виділятися дрібні краплі зараженої води, які вдихає людина.

Перший випадок зараження легіонельозом виявили 17 серпня у Жешуві. Наступного дня в місті відібрали 105 проб води, у сусідніх повітах – ще 8. Регіональний санітарний інспектор Підкарпатського воєводства Адам Сідор заявив, що у 4 із 9 проб води, узятих із водогону у Жешуві, виявили бактерії легіонелли.

У новині вказують, що всі загиблі були похилого віку та мали супутні захворювання. Про бійців Інтернаціонального легіону у статті не йшлося. Аналітикам також не вдалось знайти інформацію про співпрацю бійців Інтернаціонального легіону та 14 окремої механізованої бригади на Харківському напрямку, а також новину про госпіталізацію польського бійця.
Джерело: Всесвітня організація охорони здоров`я

Фейк № 3: ВІЛ серед українських військових

Також проросійські телеграм-канали поширюють інформацію про спалах ВІЛ-інфекції у ЗСУ. Про це, мовляв, свідчить оголошення в одній із харківських лікарень щодо безоплатного тестування на ВІЛ для військових. Пропагандисти вказують, що біля кабінету, де беруть аналізи, стояли військові з 14-ої окремої механізованої бригади. Це обстеження пов’язують із нібито поставленими НАТО у 2022 році 62 тисячами літрів донорської крові, інфікованої ВІЛ, гепатитом B та С.
Скриншот допису
Скриншот допису
Спростування фейку

На сайті лікарні «Доктор Харків», про яку йдеться у повідомленні, немає оголошень про подібну акцію, з’ясували аналітики. Це приватний медичний заклад, який надає платні медичні послуги. Однак діагностувати ВІЛ в Україні можна і безплатно.

Пропагандисти намагаються видати тестування на ВІЛ як ознаку неспроможності системи охорони здоров’я впоратись із викликами, хоча насправді ситуація протилежна. Тестування – один з основних інструментів регулювання захворюваності, оскільки дозволяє вчасно діагностувати хворобу.

ВІЛ в Україні: статистика

Директор UNAIDS в Україні Роман Гайлевич у травні 2023 року зазначав, що в Україні спостерігається стійке зниження смертності від ВІЛ/СНІД.

«За останні 20 років вдалося забезпечити доступ до лікування ВІЛ-інфекції всім людям, яким було поставлено діагноз ВІЛ. І вже 10 років в Україні спостерігається стійке зниження смертності від СНІДу. За розрахунками UNAIDS, з 2010 по 2021 рік оціночна кількість смертей в Україні від СНІДу знизилася на 81% з 14 тис. до 2,8 тис.»,– сказав він.

В умовах війни ризики інфікування справді зростають. Підвищений ризик потребує підвищеного контролю. Однак про жодне різке епідеміологічне зростання захворюваності не йдеться.
Джерело: Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України

Згадки про «заражену» іноземну кров – абсурдні. У 2022 році ніхто не поставляв в Україну 62 тисячі літрів донорської крові, цю фейкову новину вигадали самі ж російські пропагандисти.

Пропаганда рф: для чого поширюють фейки

Мета пропагандистів – дискредитувати Україну в очах міжнародної спільноти та спровокувати недовіру до військових серед населення, говорить керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко.

«Кремлівські ресурси намагаються очорнити систему охорони здоров’я України та показати, що військові ЗСУ масово хворіють і «не отримують» належної медичної допомоги. Заявами про примусову мобілізацію лікарів пропагандисти сіють паніку серед населення. Ворог намагається нагнітати ситуацію, стверджуючи, що цивільні скоро не будуть мати можливість отримати кваліфіковану медичну допомогу», – говорить Світлана Сліпченко.

Як вберегтися від пропаганди рф

Ігнорувати анонімні ресурси або ті, де публікують занадто емоційні тексти без посилання на першоджерело. У подібних повідомленнях часто можуть ховатися пропагандистські вкиди росіян.

Варто читати медіа із гарною репутацією – їх можна обрати з «білого списку» Інституту масової інформації.

Довіряти офіційним джерелам інформації. Наприклад, про захворювання, епідемії та якість води можна прочитати на сайтах Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я України, Центру контролю та профілактики хвороб, на офіційних сторінках військових адміністрацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus