USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

МОЗ попередило про мор риби та ризик інфекцій після підриву Каховської ГЕС

7 Червня 2023 18:14
Міністерство охорони здоров’я попереджає про можливе погіршення якості води на територіях, підтоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ 7 червня.

«На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин. Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ – можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом», – йдеться у повідомленні.

На місцях вже працюють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб та відбирають проби води з водойм та криниць тощо.

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань, у МОЗ рекомендують дотримуватися таких правил:

– пити тільки бутильовану або привізну воду;

– воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей;

– кип’ятити або дезінфікувати в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте потрібно пам’ятати, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення;

– відмовитися від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації);

– піддавати всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання);

– ретельно мити руки з милом;

– не одягати одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Міністерства також попереджає, що у наступні 3-5 днів на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби.

«Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм», – наголошують у відомстві.

Наразі в областях формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій.

«Якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування – негайно звертайтеся до лікаря», – додали у МОЗ.

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС. В результаті гідроелектростанція була повністю знищена хвилями Каховського водосховища.

Читати ще: Росіян просто змило: боєць ЗСУ розкрив втрати окупантів через підрив Каховської ГЕС

Близько 80 населених пунктів перебувають у зоні підтоплення. Триває евакуація населення. Загалом у критичній зоні на правому березі Дніпра перебувають 16 тисяч людей.

Українська розвідка має докази того, що росіяни контрольовано дистанційно підірвали дамбу Каховської ГЕС. Міноборони зазначило, що російські загарбники двічі мінували гідроелектростанцію перед тим, як її підірвати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus