USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Можна буде екстрадувати з Австрії: в Україні заочно арештували ексголову КСУ Тупицького

29 Липня 2022 14:53
Суд обрав для колишнього голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, це дозволяє клопотати про його екстрадицію з Австрії.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Цією ж ухвалою суду звернуто у дохід держави суму застави, раніше застосованої відносно обвинуваченого.

Нагадаємо, за матеріалами ДБР щодо місцеперебування ексголови КСУ, 27 травня 2022 року його було оголошено в міжнародний розшук.

Читати ще: Ексочільник КСУ Тупицький виїхав з України, але офіційно кордон не перетинав

Це судове рішення дає змогу стороні обвинувачення клопотати перед судом про видачу (екстрадицію) обвинуваченого в Україну.

25 травня 2021 року слідчі Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього Голови Конституційного Суду України.

У жовтні 2018 року в одному із кафе міста Києва експосадовець, який на той час обіймав посаду заступника голови Конституційного Суду України, підкупив свідка у кримінальному провадженні. Свідок мав відмовитися від показань або дати «потрібні» покази на користь колишнього голови Вищого господарського суду України, який перебував у статусі підозрюваного.

Крім того, Тупицький у 2018 та 2019 роках надавав неправдиві покази у справі протиправного заволодіння майновими активами «Зуївського енергомеханічного заводу», що знаходиться у місті Зугресі Донецької області.

Ексголова КСУ обвинувачується у завідомо неправдивих показаннях, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту (ч. 2 ст. 384 КК України) та підкупі свідка з метою надання завідомо неправдивих показань (ст. 386 КК України).

У разі доведення вини обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк до 5 років.

Як повідомлялося, 27 березня 2021 року Володимир Зеленський звільнив Тупицького з посади судді КСУ. Президент своїм рішенням скасував указ про призначення Тупицького суддею Конституційного суду України, який ще у травні 2013 року підписав тодішній президент Віктор Янукович.

Після цього Тупицький подав позов на указ Зеленського до Верховного суду.

Згодом ексочільника КСУ запідозрили у підкупі свідка і введенні в оману суду у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова.

У січні слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру судді та голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому.

У травні Голосіївський районний суд Києва не побачив адміністративного правопорушення в діях відстороненого голови Конституційного суду Олександра Тупицького і закрив справи про конфлікт інтересів і декларацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Пильний Показати IP 29 Липня 2022 15:36
Краще там садіть, бо тут судді відпустять
Анонім Показати IP 29 Липня 2022 16:33
фірташа вже екстрадували?
олег Показати IP 29 Липня 2022 20:36
ой як смішно, вчора писали що наші митники на відміну від угорських непомітили як його жінка перевезла через кордон 25 млн долларів готівкою. Боже збережи Україну
сокира Показати IP 30 Липня 2022 09:46
Відосікі срані зніміть як Ленка арештовує

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus