USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Музей у Княгининку отримав у подарунок унікальний експонат. Фото

6 Вересня 2019 09:29
Знак Української робітничої служби часів нацистської Німеччини 5 вересня історик Ігор Курта передав історичному музею села Княгининок. Подарунок став можливий завдяки співпраці історика з польським колекціонером Даніелем Рудни.

Ексклюзивну можливість розповісти про цю подію отримало Інформаційне агенство Волинські Новини.

Музей у Княгининку відомий далеко за межами громади. Як розповідає його директор Андрій Бондарук, установа працює з 2015 року і намагається зробити все для того, щоби вивчення історії було цікавим. Для цього необхідно не лише розширювати колекцію і співпрацювати з владою громади (яка, до речі, максимально підтримує діяльність музею), але й шукати нові методи роботи. Це і організація тематичних виставок (виявляти творчу фантазію доводиться художниці Ірині Сардак-Бондарук), і проведення виїзних виставок. А ще відвідувачі мають можливість у прямому сенсі слова доторкнутися до минулого – взяти експонати у руки і роздивитися їх.
У колекції музею в Княгининку є багато цікавих автентичних речей. Однак, знак приналежності до Української робітничої служби – унікальний експонат.
Ігор Курта розповів, що структура, створена у 30-х роках ХХ столяття з українців, спеціалізувалася на будівництві та ремонті доріг у генерал-губернаторстві. А у 1942-1943 роках усі хлопці-робітники перейшли у військові підрозділи ІІІ Рейху.
Зовні не дуже показна кокарда, яку носили на головному уборі, насправді є рідкісною знахідкою. Як каже Ігор Курта, навряд чи якийсь музей Волині має такі у своїй колекції. Та й і в Україні їх, більш за все, збереглося лише декілька, адже знаки випускалися у обмеженій кількості.
Передача такої реліквії стала можливою завдяки тому, що Ігор – ентузіаст-колекціонер, який не вперше допомагає музею, довгий час жив у Польщі. Спілкуючись там із колегами, познайомився з Даніелем Рудни. Спільні інтереси знайшлися одразу – любов до історії та бажання зберегти її матеріальну спадщину. До речі, колекціонер з Польщі не вперше допомагає представникам сусідніх країн. Раніше він знайшов військову флягу з іменем і прізвищем білоруського солдата, який загинув у Польщі та передав її родичам у Бресті.
Фото з особистого архіву Даніеля Рудни.
Фото з особистого архіву Даніеля Рудни.
Фото з особистого архіву Даніеля Рудни.
Фото з особистого архіву Даніеля Рудни.
Приємно, що і в Україні, і за її межами є люди, яким не байдуже збереження історії. Хочеться сподіватися, що така міжнародна співпраця буде продовжуватися й надалі.

Фото Олександра Дурманенка.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus