USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

З позицій – на реабілітацію: для бійців 14-ї ОМБр відкрили пункт психологічної допомоги

25 Квітня 2024 18:27
У 14 окремій механізованій бригаді для бійців створили пункт психологічної допомоги. На реабілітацію направляють тих, кому потрібні відпочинок і допомога одразу після виконання бойових завдань.

Про це Суспільному розповіла пресофіцерка бригади Надія Замрига. Де саме розташований пункт психологічної допомоги військові не називають у цілях безпеки.

Ідею відкрити такий пункт команда психологів 3-ї групи психологічного супроводу бригади виношували довго. Реалізувати усе задумане змогли в січні 2024-го. Відтоді щотижня приймають бійців. Курс триває 5 днів, після чого військові знову повертаються до виконання бойових завдань.

Один із видів реабілітації, яку пропонують захисникам – катання верхи на конях.
«Сюди хлопці приїжджають дуже зажаті, але коли вони чешуть гриви коням, годують їх, катаються... Це саме той переломний момент, коли спілкування з тваринами дає відчуття, що ти живий, що у світі ще є багато чого класного», – розповіла психологиня Оксана, яка допомагає військовим.
Читати ще: «Хочу швидше стати на ногу та далі двіжувати»: 22-річний воїн з Волині проходить реабілітацію на Дніпропетровщині

Як розповіла психологиня Вікторія, намагаються працювати із бійцями ще у підрозділах, коли вони тільки повертаються з окопів на перепочинок. «Коли ми із ними спілкуємося, то зразу визначаємо, яка людина потребує психологічної допомоги. Якщо ми бачимо у бійця гострі ознаки – одразу направляємо сюди (в пункт психологічної допомоги)», – говорить фахівчиня.
Ще одне із найулюбленіших занять бійців на реабілітації – риболовля, каже психолог Максим. З його слів, це теж гарний метод розслабитися і відволіктися від думок про майбутнє і ситуацію на фронті.
Читати ще: У Луцьку поранені військові проходять реабілітацію за допомогою стрільби з лука. Фото

В окремі дні до бійців також приїздить капелан Ігор Бігун. З його слів, з військовими, які ще вчора були на позиціях, проводить групові та індивідуальні бесіди. «Вони повернуться додому не такими, як йшли на війну. Ми стараємося їх підготувати і до цього в тому числі», – каже капелан.
Впродовж усього тижня військовим пропонують масажі, аромотерапію... Також у пункті психологічної допомоги є лазня. Для кожної з груп також запрошують артистів і влаштовують концерти біля вогнища.

«Ми тут не просто так, не для галочки, тому що є якийсь наказ. Ми тут для того, щоб пацикам було класно. Щоб їм трохи поміняти картинку, – додає психолог Максим. – Ми бачимо результат, у п’ятницю, в останній день реабілітації, завжди є усмішки».
Як додали у бригаді, наразі з бійцями на передовій у третій групі психологічного супроводу працюють шестеро психологів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus