USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 9.95

«Ми переможемо лише тоді, коли Бог побачить народ, націю»: військовий капелан з Волині Михайло Бучак

12 Вересня 2022 09:54
До 2014 року Михайла Бучака знали здебільшого як настоятеля храму села Княгининок, що у Луцькій громаді. З початком війни на Донбасі він разом з батальйоном «Айдар» неодноразово вирушав на схід в зону АТО, де уже ніс службу як військовий капелан. Повномасштабне вторгнення російських військ на українську землю стало новим викликом.

Суспільне поспілкувалося з Михайлом Бучаком про те, як змінилися його життя з 24 лютого, про капеланську службу та віру в перемогу України.

«Коли ти вже готуєшся до того, що неминуче, то починаєш діяти і все»

Отче, ви стали на шлях військового капелана ще у 2014 році з початком війни на Донбасі. Зараз ми уже говоримо в реаліях повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Чи можете зараз пригадати 24 лютого? Чим обернувся цей ранок? У яку реальність пірнули?

До війни, на здивування моїх друзів, я готувався з осені минулого року. Я придбав необхідні речі, потрібні для війни, у тому числі військове спорядження, генератор паливний… Вони дивилися на мене як на дивака. Коли я лягав 23 числа спати, то дружині сказав, що завтра зранку у нас починається війна. Капеланські служіння дали можливість мені знати багатьох людей. Мені уже зателефонували та сказали, що, на жаль, завтра розпочинається війна.

Почався обстріл луцького аеродрому, я не був здивований. Просто встав і зрозумів, що мені потрібно робити. Коли ти вже готуєшся до того, що неминуче, то починаєш діяти і все. Розумієш, що на сьогодні настав час захисту твоєї вітчизни.

Українці розуміють, яку ціну платять і яку ціну ще потрібно буде заплатити по завершенню війни?

Насправді ціну, яку заплатить український народ за перемогу, ми дізнаємось тільки після перемоги. Це буде плата людськими життями, трагедіями, долями. Десь Бог, на жаль, не знайшов іншого способу, щоб об’єднати українську націю.

Мій дідусь покійний… Царство йому небесне. Коли проголошували акт Незалежності України у 91-му році, він плакав. Мені був 21 рік. Почав із ним спілкуватися. Каже, ти знаєш, онучку, ваша проблема у тому, що Незалежність ви отримали у подарунок, не заплативши копійки за те, що ви отримали. Ті, хто платив, їх уже нема. Каже, ви не поцінуєте її. Вам доведеться ще за неї платити. За те, що є прапор, герб, гімн, земля, власна мова, церква, яка підтримує своїх героїв, нам доводиться платити.
Читати ще: У Луцьку має бути військовий цвинтар, – капелан Михайло Бучак

Ми сьогодні платимо страшну ціну за Україну. Ми почнемо читати й історію, вчити мову, почнемо шанувати своїх героїв, почнемо розуміти, що таке українська ідентичність. Це те, що зараз відбувається. Тому вороття назад немає.

«На сьогодні ми маємо завершальний етап формування інституту військового капеланства»

Постановою від 2 серпня Кабмін затвердив порядок видання мандата на право здійснення військової капеланської діяльності. Які можливості фактично отримають військові капелани?

Наприклад, я не можу бути офіцером-капеланом. Чому? Тому що мені скоро 52 роки. Є віковий ценз. Офіцер-капелан буде прирівняний у певних моментах до військовослужбовця. Тобто це соціальний пакет, питання захисту життя і здоров’я військовослужбовця. Там будуть рамки. Ніхто мене не візьме на схід із військовим підрозділом чи на південь, чи на північ, бо хто буде відповідати за моє життя?! Офіцер-капелан, який підписав контракт із ЗСУ, – за його життя несе відповідальність держава Україна.

А як же змінилася місія військового капелана за ці вісім років?

Часто кажу, коли таке слово, як капелан, не було актуальним у 2014 році. Це ще Майдан був. Тоді у нас були такі ротації: ми поєднували своє служіння на парафії та, відповідно, ротаційне служіння на сході України. Ми уже тоді зрозуміли, наскільки це важливо. Але із часом для багатьох військових ми стали ніби отакими носіями інших цінностей і талісманами.
Приїжджаю, наприклад, у Станицю Луганську на спостережний пункт через Сіверський Донець, в село, де сепаратисти. «Слухайте, тиждень стріляли, а тут ти приїхав – і не стріляють». Вони самі були здивовані. Якщо тоді ми десь були на початку шляху і взагалі не було жодних обмежень, то на сьогодні ми маємо уже згідно із рішенням Верховної Ради України завершальний етап формування інституту військового капеланства.

«Українська православна церква на території України – моя позиція, що це один із підрозділів ФСБ»

Депутати Волинської обласної ради ініціювали ухвалення звернення до Верховної Ради України, Ради нацбезпеки та оборони України та начальника обласної військової адміністрації щодо заборони Української православної церкви на території України. Йдеться про церкву, яку називають Московським патріархатом. Що дасть цей документ?

Якби людина підходила до церкви й бачила табличку «Російська православна церква в Україні», вона десять разів задумалась би, чи переступати поріг цього храму. Люди, які ходять у російську церкву, не чують вас. Перед 24 лютого Путін говорив про необхідність «спецоперації» – про одну зі складових – це захист православної церкви в Україні, яка перебуває в єдності з російським православним так званим світом. Моя позиція, що це один із підрозділів ФСБ. Дуже легко впливати тоді на населення. Дуже велику інформацію тоді можна доносити. Дуже велику інформацію можна отримувати.

Читати ще: «Священники МП мають зрозуміти: сила українського народу в єдності не з демонічною Московією, а з Богом», – капелан Михайло Бучак

Ви – настоятель Свято-Покровського храму в селі Княгининок. Як змінилася риторика до парафіян? Можливо, вона була зовсім інакшою опісля 2014 року?

Мої парафіяни звикли до мого служіння, яке поєднує і служіння у мирний час, і служіння на фронті. З 2014 року були поїздки мінімально на тиждень – максимально на два місяці перебування у зоні виконання бойових завдань, а саме душпастирської опіки. Коли приїжджав з фронту, то казав: «Ви ніколи не зрозумієте, що таке війна, поки не почуєте вибух у нашому місті чи селі». На превеликий жаль, людська ментальність така: людина не може повірити, поки не побачить.
«З війни можна приїхати, але щоб війна пішла з тебе – дуже важко»

Чого зараз, на Вашу думку, потребують українські військовослужбовці?

Перш за все, потребують того, щоб розуміли, наскільки великий подвиг, наскільки велику справу вони роблять. З війни можна приїхати, але щоб війна пішла з тебе – дуже важко. Наші герої повертаються додому. Минає місяць-два. Він щось хоче розказати, а йому: «Досить уже про ту війну». Це усе одно, що йому сказати: «А давай не живи». Війна на багато років, якщо не реально, то ментально стала нашою складовою.
Чи уявляли ви, що станеться, коли ми виженемо останнього окупанта з української землі?

Війна на сьогодні має ментальний характер. Вона йде за українців. Завжди так кажу, що ми переможемо лише тоді, коли Бог побачить народ, націю. Україна буде однією з найбільш високо розвинутих країн не тільки Європи, але й цілого світу. Європейцям стає страшно, що поряд із ними є нація з дуже потужним потенціалом. Світ буде відчувати провину за те, що вони не зробили: за Бучу, за Ірпінь, за Маріуполь, за Херсон. Коли Україна стане сильною, світ дуже велике матиме бажання із нами товаришувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Аметист Показати IP 12 Вересня 2022 11:27
Релігія - настільки ефемерний термін, що маніпулювати можна як завгодно. Бородатий дід може зупинити війну хоч зараз, просто не хоче.
Анонім Показати IP 12 Вересня 2022 12:59
а він є той бог? переможців у війні не буває, проте сподіваюсь,що будуть переможені і розгромлені рашисти -виродки, що несуть розруху, насильство, смерті і знущання для нас, українців; про дохлих рашистів вже скоро ніхто не згадає, бо вони приперлися сюди нажитися на людському горі. Нажаль, наші герої все-таки гинуть,але пам'ять про їх подвиги залишиться на віки.
Петро Показати IP 12 Вересня 2022 14:13
Бог - це українська армія. Все залежить від неї. І від українського народу. А Бог? Наполеон писав у засланні в своїх мемуарах: "Бог допомагає лише сильним батальйонам".
Бенксі до Петро Показати IP 12 Вересня 2022 15:10
ти що куриш?
Петро до Бенксі Показати IP 12 Вересня 2022 16:36
Нічого не курю. І ніколи не курив. А тобі можна спілкуватись лише з бабусями, у яких важка контузія.
Бенксі до Петро Показати IP 13 Вересня 2022 10:31
Так я з нею спілкуюсь, ії прокоментував ) ) )
Гоцул Показати IP 12 Вересня 2022 16:54
Я не в курсі яку духовну академію закінчив цей діяч, але ворожнечу розпалювати він мастак !!!
Коментатор Показати IP 12 Вересня 2022 17:08
Михайло Бучак каже про промосковську УПЦ, агентуру ФСБ, хоча вона у травні вийшла зі складу РПЦ та МП. Він не читав новин за останні три місяці, напевно? І не капелан він на фронті зараз, а простий учасник тероборони, його усунули з капеланської організації минулого року. Якщо для Бучака єдино істинною церквою є УПЦ-КП, то до нього питання: чому він у 1993-1994 роках належав до громади УАПЦ у Луцьку під керівництвом афериста і бабніка Феоктиста (Миколи Пересади), разом з ним збирав по Луцьку гроші на неіснуючі собори та монастирі? А потім - у Жидичині стравлював людей, замість того, щоб мирити, зближувати... А закінчував він греко-католицьку семінарію, до речі...
Кап4лану Бучаку Показати IP 12 Вересня 2022 20:43
Влітку в боях під Бахиутом загинув мій племінник. Через два тижні під Миколаєвом загинув мій товариш. Обоє шодмли в храми Української Православної Церкви. Скажіть, *капелана*, бо язик не повертається назвати Вас *отче*, вони теж є *підрозділами ФСБ*? Чи, може, померли вони в бою якось не так? Дайте відповідь
Ас Показати IP 12 Вересня 2022 23:18
Таких капеланів, як бучак то і ворогів не треба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus