USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Не хочуть мати нічого спільного з тим, хто благословив росіян на вбивство: вперше у церкві біля Луцька молились українською

10 Травня 2022 16:41
Релігійна громада села Ратнів Луцького району шляхом збору підписів більшість вирішила вийти з-під крила Московського патріархату. Кажуть: їм вистачило декілька днів, аби визначитись остаточно. Тепер в історії цієї церкви – нова сторінка, яка розпочалась із першого недільного богослужіння в білосніжному храмі Святої Параскеви вже в лоні Православної церкви України.

Як пройшло богослужіння українською і що думають про перехід у ПЦУ віряни – у сюжеті ТРК «Аверс».

Білосніжна Церква Святої Параскеви, яка розташувалась на одному із пагорбів у селі Ратнів притягує до себе наче магнітом. Адже, побачивши її здаля, хочеться підійти ближче, аби впритул роздивитись цю красу.

А, опинившись поряд зі спорудою, виникає бажання побачити, яка ж вона з середини? А вже в храмі серед ікон та живих квітів вражає звучання та неймовірна акустика.

Читати ще: У Волиньраді хочуть заборонити УПЦ МП

Ця церква має свої історичні віхи: в 43-му її спалили до тла, а наприкінці 90-х відбудували. І ось тепер, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в церкві відбулась без перебільшення ще одна історична подія: її перехід з-під юрисдикції Московського Патріархату в лоно Православної Церкви України. Так вирішила релігійна громада.

«За ці майже два з половиною місяці війни люди наситільки згуртувалися і зрозуміли, що прийшла пора і треба відновити оту справедливість, яка повинна бути в нашій Україні і прийти в лоно православної церкви України», – каже прихожанка церкви Лариса.

Пані Лариса додає: ініціювали збори, із семиста людей підписалось за вихід з Московського патріархату майже 500 парафіян.

Читати ще: «Ще один крок до перемоги України над рашистами!»: з московської церкви вийшла парафія біля Луцька

Люди кажуть: зібрались після служби і дійшли згоди: що більше немає куди тягнути – необхідно визначатись. І зробили це швидко.

Кожен, хто підписався – мав свою мотивацію. В основному люди пояснюють свій вибір тим, що, мовляв, не хочуть мати жодних, навіть найтонших ниточок, які б пов’язували їх з іменем патріарха Кирила, того самого, який фактично благословив російські війська на вбивство українців. Тим паче, що мають і моляться за синів, братів, батьків, які зараз на передовій захищають нашу країну від ворога.

«У мене син тоже на фронті воює і так само багато прихожан вирішило, чого то ми мають гроші москалям давати, якщо можна на свою громаду і в свою церкву», – каже прихожанин храму Анатолій.

«Мій син воює з 2014 року і до цих пір і ми будемо молитися за мир, за спокій, за українську церкву», – говорить прихожанин церкви Віктор.

Люди розповідають, в церкві проводили служби два священники – отці Валентин та Онуфрій. Одначе з громадою перейшов лише отець Валентин. Вже цієї неділі він спільно із владикою Михаїлом провів першу літургію в лоні Православної церкви України.

«Сьогодні служба дуже важлива, бо був владика, який благословив на подальше служіння Богові, нашій церкві, нашій землі, нашим людям, нашим солдатам, щоби ми здобули перемогу як духовну, так і тілесну», – каже настоятель храму о. Валентин.

Читати ще: У Луцькому районі громада проголосувала за перехід у ПЦУ, священник не віддає ключі від храму

По завершенню святкової літургії Владика Михаїл звернувся до прихожан. Він назвав цю релігійну громаду патріотами та переможцями, які цілком і повністю усвідомили, що вони господарі своєї землі та церкви.

Тож відтепер молитви в стінах цього білосніжного храму звучатимуть українською.

Читати ще: Принципове рішення: віряни ще двох волинських сіл приєдналися до ПЦУ

Як ми писали, із проханням возз’єднатися з ПЦУ до Волинської єпархії звернулися церковні громади Рівноапостольного князя Володимира с. Дубище Рожищенського і Великомучениці Параскеви П’ятниці с. Ратнів Луцького районного деканатів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Експерт Показати IP 10 Травня 2022 17:02
Нащо та дурна мова? У Ратневі весь час молилися українською.
дідо Показати IP 10 Травня 2022 17:48
молитись треба рідною мовою,а не язиком окупанта...
Лучанин до дідо Показати IP 10 Травня 2022 19:12
1. Церковно-слов"янська - це більше болгарська. 2. Ніхто не забороняє молитись українською. За бажанням громади - служби йдуть українською.
дідо до Лучанин Показати IP 10 Травня 2022 20:03
Росія активно пропагує ще один міф, що церковнослов'янська мова, яку створив Кирило і Мефодій ще у IX сторіччі є в церковному вжитку РПЦ і УПЦ. «Церковнослов'янська мова, якою моляться в російських церквах, дуже мало має спільного з Кирилом і Мефодієм. Це є вихолощена, відредагована і уніфікована в московських канцеляріях мова кінця XVII — початку XVIII сторіччя... це звичайна російська штучна мова.
Послухайте Онуфрія до Лучанин Показати IP 11 Травня 2022 09:09
Ви знаєте (може читали чи чули ?) про ОФІЦІЙНУ позицію онуфрія щодо служіння українською мовою ? Він категорично висловився проти української мови в церкві. І не будьте такими наївними
Перехожий Показати IP 11 Травня 2022 08:53
Молодці. Слава Богу, що наставив на істинний шлях.
Олег Показати IP 11 Травня 2022 22:02
Гарна церква.От.Онуфрій трудився прикрашав і тоді якось не було стільки помічників як тепер молитвенників.
Громада до Олег Показати IP 12 Травня 2022 07:38
Перепрошую, але от.Онуфрій - це не власник, а найнятий працівник. Громада є власником церкви і має право обирати - як жити далі.
Олег до Громада Показати IP 16 Травня 2022 12:24
Нема за що мене перепрошувати.Я ж не сказав що він власник Церкви .Голова Церкви ХРИСТОС і він до нього молився і трудився біля--- храму він і люди які його знали.
Stepan Показати IP 12 Травня 2022 08:06
Хворі люди , яка церква? Який бог алльо??? Поплавили людей цією релігією вкрай
Were Показати IP 12 Травня 2022 08:26
Оце запара, так вгрузитись з іудейськими видуманими друзями), вірунів нагинають в яку хоч сторону...
Україна Показати IP 12 Травня 2022 20:03
молитись треба рідною мовоюі за перемогу нашого війська над Ордою московскою а не за киріла і путіна
Олег Показати IP 16 Травня 2022 12:09
Там завжди моились укаїнською мовою.Автор ти вкурсі ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus