USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мишача лихоманка: що відомо про хантавірус

25 Березня 2020 23:18
23 березня в Китаї, який тільки починає оговтуватися від коронавіруса Covid-19, зафіксували смерть від хантавірусу. Чоловікові стало погано в автобусі, який перевозив працівників харчового підприємства, а через три години він помер в лікарні від лихоманки.

Що відомо про хантавірус, який забрав життя людини, пише Страна.

Видання Global Times повідомило, що 23 березня на заході провінції Юньнань в Шаньдун від лихоманки помер чоловік. Йому стало погано в автобусі, що перевозив співробітників одного з харчових підприємств.

У салоні перебував медичний працівник, який виявив нездужання у одного з пасажирів і викликав швидку допомогу. У лікарні чоловікові стало гірше і він помер через три години.

Крім того, лихоманку виявили ще у двох пасажирів і водія автобуса. Медики припускали, що вони інфіковані коронавірусів Covid-19, але тести дали негативні результати. Тестування на інші можливі види вірусів виявило вірус Хантаан.

Зауважимо, смерть в Китаї - не перша смерть від хантавірусної інфекції. Ще у 2000 році ВООЗ зафіксувала три смерті від легеневого синдрому хантавірусу під час спалаху в Панамі. І в Китаї також помирають від хантавірусів.

Хантавірус не передається від людини до людини. Зазвичай ним можна заразитися, вдихаючи посліди заражених гризунів або під час контакту з їхніми виділеннями, послідом чи слиною. Випадки зараження в основному трапляються в сільській місцевості, наприклад, лісах, полях і фермах. Летальність може досягати 35-50%.

Що відомо про хантавірус, які його симптоми

Рід Hantavirus складається принаймні з 4 груп з 9 вірусами, що викликають такі симптоми, як лихоманку, кровотечу, ушкодження нирок, легеневий синдром. Інкубаційний період приблизно два тижні. При легких формах інфекція часто минає безсимптомно, але іноді вона може проявитися раптово, з високою температурою тіла, головним болем, болем у спині і животі.

Основний переносник вірусу Хантаан - польова миша. При цьому самі гризуни, будучи носіями вірусу, не хворіють, тому продовжують бути переносниками протягом усього життя.

Людина може заразитися через сечу і екскременти гризунів. Наприклад, якщо була заражена вода, при вдиханні випарів, пилу, інфікованих виділеннями гризунів. Вкрай рідко може виникати передача від людини до людини. Лабораторно діагноз можна встановити за допомогою серологічних тестів і ПЛР.

Спалахи захворювань, викликаних вірусами роду Hantavirus фіксували в США, Південній Америці, СРСР Китаї, Південній Кореї, КНДР, Японії, на Балканах. Від того, який саме вірус з роду викликав захворювання, залежать і симптоми, які можуть відрізнятися. Наприклад, легеневий синдром більш характерний для США і Південної Америки.

Прийнято вважати, що вперше з цим вірусом зіткнулися під час Корейської війни 1950-1953 років. Тоді більше трьох тисяч солдатів відчули на собі вплив невідомого агента, який викликав внутрішню кровотечу і порушення функцій нирок. Невідоме захворювання назвали "Корейська геморагічна лихоманка". Медицина тоді не змогла виявити причину.

У 1970-х роках вірус Хантаан був виявлений вченим з Південної Кореї Лії Хо Вангом і названий на честь річки, біля якої була спіймана заражена миша.

У США спалах захворювання зафіксували в 1990-х, коли в штаті Колорадо помер молодий і фізично здоровий представник народу навахо, а за кілька днів до цього - його наречена. Американські вчені з'ясували, що вони були заражені досі не відомим видом хантавірусів.

Поки ефективного засобу лікування від хантавірусів, крім усунення симптомів, а також підтримки природного імунітету організму, немає. У випадку з легеневим синдромом пацієнтів доставляють в лікарню і допомагають відновити респіраторні функції за допомогою рідкого кисню і штучної вентиляції легенів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 26 Березня 2020 01:39
Ще одна страшилка?
Alex Показати IP 26 Березня 2020 02:56
Вже панікувати, чи ще рано?)))
Анонім Показати IP 26 Березня 2020 08:25
Не їсти мишачі какашки!
пес дюк до Анонім Показати IP 26 Березня 2020 10:11
а баранячі горошкі мона?
онаній Показати IP 26 Березня 2020 10:40
АГА а ше трохи то небудуть писати збили людину а автовірус!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus