USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Митницю очолить Максим Нефьодов. Як він планує її міняти

26 Червня 2019 21:12
Переможцем конкурсу на посаду голови проблемного відомства став перший заступник голови Мінекономрозвитку Максим Нефьодов. НВ Бізнес нагадує, що про нього відомо і як він планує змінювати митницю.

Конкурс проводився в рамках поділу Державної фіскальної служби на Митну та податкову, що є однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Перші два етапи відбору пройшли в квітні. Останній був призначений на 23 квітня, але не відбувся, оскільки 17 квітня Окружний адмінсуд Києва призупинив його в рамках забезпечення позову народного депутата від Блоку Петра Порошенка Андрія Антонищака. В результаті 23 квітня Національне агентство України з питань державної служби змогло оголосити тільки переможця в конкурсі на голову Податкової. Ним став заступник міністра фінансів Сергій Верланов.

24 червня Колегія суддів Шостого апеляційного адмінсуду постановила відновити конкурс на голову Митної служби, який на той момент був заблокований протягом 86 днів. Фінальний етап відбувся наступного дня, 25 червня. У нього пройшло три кандидати: проректор з навчальної роботи Університету митної справи та фінансів Євген Гармаш, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов і керівник громадської організації Центр розвитку цифрової економіки, експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Андрій Саварець. Переможцем став 35-річний Нефьодов, який набрав 16,97 бала. Тепер Кабмін повинен призначити його головою Митної служби.

Хто такий Максим Нефьодов

Згідно з біографією чиновника на сайті Мінекономрозвитку, він народився 1984 року в Києві. У 2005-му отримав ступінь магістра за спеціальністю економічна теорія в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Після закінчення навчання Нефьодов майже три роки працював аналітиком зі злиттів і поглинань у київській інвестиційній компанії Golden Gate Business. Потім він перейшов в інвесткомпанію Dragon Capital, де працював з 2006-го по 2010 рік. Спочатку Нефьодов обіймав посади старшого радника і віце-президента інвестиційно-банківського департаменту, а в 2008 році очолив цей департамент. Під час роботи в Dragon Capital Нефьодов мав справу з найбільшими українськими компаніями і банками. Він, зокрема, займався проведенням публічного розміщення акцій виробника авіаційних двигунів Мотор Січ, страхової компанії Оранта, приватним розміщенням акцій Міжнародного Іпотечного Банку, випуском місцевих облігацій для Платинум Банку, виступав радником продавця під час продажу Промінвестбанку Зовнішекономбанку і радником покупця під час придбання MTV-Ukraine групою UA Inter Media Group. Займався реструктуризацією міжнародного кредитного портфеля Родовід Банку, залученням боргового фінансування держпідприємством Вугілля України, яке було оператором вугільного ринку. Після чотирьох років роботи в Dragon Capital Нефьодов з 2010 по 2015 роки був співкерівним партнером фонду прямих інвестицій Icon Private Equity, який пов'язують з олігархом Віктором Пінчуком.

Заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов став у лютому 2015 року, коли відомство очолював Айварас Абромавічус. Свій прихід туди Нефьодов пояснював патріотизмом.

«Я розумів, що після Майдану саме собою нічого доброго не відбудеться. Сама собою країна не зміниться, і тоді для людей мого покоління, освіти і професії тут просто не буде місця. Тому для мене це було цілком усвідомлене патріотичне рішення — кинути свій офіс на Софійській площі, паркувальне місце і всі блага, які передбачає робота інвестбанкіра, і прийти на держслужбу», — цитувало Нефьодова в 2015 році видання Platforma.

Після призначення його основним завданням стало реформування сфери держзакупівель шляхом впровадження системи електронних торгів ProZorro, яку було запущено в 2015 році. З того часу через неї було проведено 3,37 млн тендерів. Економія держави становила 85,07 млрд грн, зазначено на сайті модуля аналітики BI.

Проект ProZorro заведено вважати одним з небагатьох символів реформ останнього п'ятиріччя, такими як безвіз або прихід лоукостів.

Сам Нефьодов зазначав, що незважаючи на великі успіхи, повністю викорінити корупцію в держзакупівлях не вдалося.

У лютому 2016 року Нефьодов збирався покинути міністерство разом з Абромавичусом, але залишився в команді. У листопаді 2016 року його призначили першим заступником міністра. На сайті Мінекономрозвитку повідомляється, що він відповідає за держзакупівлі, управління держвласністю, розвиток підприємництва, регуляторну політику, промислову політику, а також державні інвестиційні проекти.

Коментуючи складності з проведенням в Україні великої приватизації в інтерв'ю ZN.UA, він зазначав, що багато об'єктів, які держава хоче продати, нікого не цікавлять.

«Ми так довго розповідали всім про священне державне майні, яке нікому не можна віддавати, що дійшли до того, що попит на більшу частину об'єктів великої приватизації практично відсутній. А це об'єкти великі, часто містоутворювальні, продати їх за одну гривню — це політичне самогубство. І я навіть не впевнений, що у владі є люди, які можуть або мають право це зробити, навіть якщо цього вимагатиме ситуація», — зазначав він.

В інтерв'ю Радіо Свобода Нефьодов говорив, що йти в політику не збирається, тому що бачить себе передусім у виконавчій роботі. Крім того, він входить у громадську організацію Люди важливі, яка в квітні оголосила про створення партії. Засновниками руху є ресторатор Сергій Гусовський, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів та глава Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук, який у травні був призначений заступником глави Адміністрації президента, що займається економічним блоком.

У декларації за 2018 рік Нефьодов вказав наявність двох квартир у Києві, автомобіля Infiniti EX35 2008 року випуску (в угоні з липня 2016 року) і годинника Zenith El Primero Automatic (за даними ЗМІ, його вкрали у вересні 2018 року через його квартири разом із низкою інших цінних речей). Все це було придбано ще до приходу в Мінекономрозвитку. Зарплата Нефьодова в 2018 році становила 1,1 млн грн. З 2015 року вона зросла приблизно в 10 разів. У 2015 році він заробив у міністерстві 100,8 тис. грн, у 2016-му — 496,3 тис. грн, у 2017-му — 916,3 тис. грн. Він також задекларував $39 тис. і 64,4 тис. грн готівки, а також 2,6 тис. доларів і 120,6 тис. грн на банківських рахунках.

У чому проблема

Коментуючи рішення податися на конкурс голови Митної служби, Нефьодов зазначав, що в реформі Держфіскальної служби з часів Революції гідності майже нічого не було зроблено. В інтерв'ю Радіо НВ він заявив, що у нього є план вирішення величезних проблем на митниці, які накопичувалися роками. На думку Нефьодова, митниця недофінансована і внаслідок цього на кордоні з'являються величезні черги,

«Зрозуміло, що це породжує корупцію, бо якщо хтось чекає два дні з вантажем, який швидко псується, у нього є величезна мотивація йти домовлятися. На митниці чомусь не встановлені ні автоматичні сканери, ні автоматичні ваги, ні камери, які дозволяють стежити за всім процесом. Є об'єктивні інфраструктурні проблеми, є і питання суб'єктивних проблем. Це і питання того, що митниця багато років була об'єднана з податковою», — сказав Нефьодов.

У процесі співбесіди під час фінального етапу конкурсу заступник міністра зазначив, що втрати держбюджету від контрабанди та інших митних порушень оцінюються в сотні мільярдів гривень.

Нефьодов додав, що ще одна велика проблема — непрофесіоналізм, який пов'язаний, зокрема, з низьким рівнем оплати праці. За його словами, офіційні зарплати на митниці стартують від 6 тис. грн. Нефьодов зазначив, що «вже сталося дуже істотне вимивання професійних кадрів, які не бажають і не можуть перебувати в таких умовах».

Крім того, за словами чиновника, є величезні проблеми з митною інфраструктурою, через що постійно з'являються черги, а також досі не організовано обмін інформацією з митними службами більшості країн-партнерів.

Який у нього план

Перший заступник голови МЕРТ вважає, що процеси на митниці потрібно максимально електронізувати, щоб зменшити рівень корупції та полегшити роботу працівників відомства.

«Побудова електронної митниці має бути одним із перших пріоритетів, кого б не обрали керівником. Треба визнати, вже певні кроки зроблені. Працює "єдине вікно" і майже 100% бізнесу оформляється через це вікно, але його функціонал, м'яко кажучи, далекий від того, щоб можна було сказати, що електронні сервіси на українській митниці займають якісь перші позиції в світі», — сказав Нефьодов.

На його думку, потрібно провести інтеграцію з базами даних, запровадити бізнес-аналітику і ризик-менеджмент, щоб можна було на основі аналізу наявної інформації знаходити ризикові операції та контрагентів. Він підкреслив, що в перспективі 95% компаній може працювати з митницею, взагалі не спілкуючись з інспекторами.

Крім того, необхідні кадрові зміни. За словами Нефьодова, частину працівників, схильних до корупції, доведеться звільнити. Він має намір змінити керівництво тих митниць, де є великі проблеми.

На думку Нефьодова, потрібно підвищувати зарплати співробітникам за рахунок збільшення державного фінансування або донорських коштів, а також пропонувати їм соціальний пакет, наприклад, забезпечення житлом, службовими автомобілями, надання пільгових кредитів тощо.

Нефьодов розповів, що на митниці працює приблизно 10 тис. осіб. Кількість митників на тисячу населення в Україні поступається цим показником у більшості європейських країн. За словами Нефьодова, він не хоче збільшувати кількість співробітників відомства. Заступник міністра виступає за те, щоб зменшити кількість митниць і поділити співробітників на «продуктові групи», які будуть відповідати за різні категорії товарів або різні види бізнесу з погляду їх ризикованості. У різних груп будуть різні показники ефективності (KPI).

«Ми повинні рухатися шляхом спеціалізації, щоб особливо ризиковані групи товарів заходили там, де є відповідна інфраструктура і відповідний досвід», — заявив він.

Важка ділянка: з чим доведеться мати справу Нефьодову

За даними ДФС, у 2018 році до загального фонду держбюджету надійшло 338,8 млрд грн. митних платежів. Це 40,6% від усіх надходжень до загального фонду (833,6 млрд грн). При цьому корумпованість української митниці давно стала притчею во язицех.

У серпні минулого року німецька газета Süddeutsche Zeitung, у розпорядженні якої опинилися митні і транспортні накладні, порахувала, що через корупцію на митниці Україна втрачає 4,8 мільярдів євро в рік. Згідно з розслідуванням, у схемах задіяні ДФС, ГПУ, поліція, СБУ. Основна схема — це передекларування товарів, яке відбувається за участю співробітників державних органів. За словами джерел газети, для нелегальних операцій спеціально створюють нові фірми, які контролюють люди з оточення співробітників митниці, прокуратури та офіцерів поліції. Генеральний прокурор України Юрій Луценко зазначив, що Україна втрачає через корупцію на митниці «від30 до 40%». Колишній голова Державної митної служби Анатолій Макаренко говорив у коментарі НВ, що втрати від так званого сірого імпорту становлять приблизно 3 млрд доларів на рік.

Очільник Державної податкової служби Сергій Верланов розповідав Радіо НВ, що брендовий одяг в Україні часто ввозять як звичайний за ціною в кілька доларів або десятків доларів за кілограм, хоча насправді ці речі коштують набагато дорожче. Крім того, техніку, особливо мобільні телефони, імпортують не партіями, а ділять їх на частини і відправляють поштою. Дизельне паливо змішують з іншими видами палива, на яке акциз нижчий.

Попередніх керівників фіскального відомства неодноразово критикували за корумпованість. З травня 2015 року по березень 2017 року відомство очолював Роман Насіров, якого НАБУ звинувачує в завданні державі збитків на суму 2 млрд грн. Після нього в.о. голови відомства був Мирослав Продан. У листопаді 2018 року його повідомили про підозру у незаконному збагаченні. Незадовго до цього Продан звільнився.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Якось так Показати IP 26 Червня 2019 22:45
Всіх корупціонерів "покарає". Стережіться пустунчики)))))
Лучани Показати IP 27 Червня 2019 18:44
Хай в порядок себе приведе, а то страшно дивитись!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus