USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Він крадій, який пообіцяв красти менше», – Нефьодов про ексочільника Волинської митниці Шавлака

25 Жовтня 2019 14:38
«Олександр Шавлак – крадій, який пообіцяв красти менше, ніж могли би красти інші», – зі слів народного депутата Ігоря Палиці, так пояснив повернення скандального митника новий керівник митниці Максим Нефьодов під час спілкування з ним.

Тим часом показники імпорту ростуть, надходження до державного бюджету зменшуються, корупція та контрабанда – ось реальні показники роботи сучасної митниці, яку очолюють крадії.

Про це йшлося під час програми «На часі» ТРК «Аверс» 24 жовтня.

Нардеп Ігор Палиця пригадав, що на минулому засіданні парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики голова комітету Олександр Дубінський запропонував запросити на засідання нового керівника митниці Максима Нефьодова, «тому що об’єми імпорту у валюті від розмитнень зросли, а надходження в бюджет зменшилися».
«Ми розуміємо, що завозиться товару на більшу суму, але з нього почали платити менше податків. І, дійсно, наш фінансовий комітет проголосував за пропозицію Олександра Дубінського і в середу (22 жовтня, – ВН) ми чекаємо на засідання Максима Нефьодова. Позавчора (22 жовтня, – ВН) на мене виходить один знайомий і каже: Нефьодов шукає можливості з тобою зустрітися. Я питаю, що він хоче. Мені відповідають, що Нефьодов готовий поговорити про фінанси, грузи, кадри. Я ж прошу передати, що ні фінанси, ні грузи, ні кадри, ні брокерство нас не цікавлять і якщо після моєї відповіді він (Максим Нефьодов, – ВН) хоче зустрітися, то зустріч відбудеться офіційно на засіданні фінансового комітету Верховної Ради за участі Олександра Дубінського, того, хто ініціював зустріч і пише про розкрадання на митниці. Пауза. «Як він буде себе вести?» Кажу: дуже толерантно», – розповів Ігор Палиця.

Він зауважив, що для розмови з керівником Державної митної служби обрали дві теми: Prozorro і управління митницею.

«Я запитую: як ви поясните всі ці речі (зменшення надходжень у бюджет, попри збільшення імпорту, – ВН)? «Це неправдива інформація». На що Дубінський, людина підготовлена, фаховий журналіст, дістає всі бюджетні графіки, яких не було навіть у керівника митниці, і доводить, що це правда», – зазначив народний обранець.

Та додав, що далі вирішив запитати про наболіле: «Пам’ятаєте, як ми всі разом, обласною радою, знімали при Гройсмані Олександра Шавлака, який сьогодні повернувся на Волинську митницю. До того він працював на Чернігівській митниці, де задокументували, як караван із 40 машин із цигарками їхав із/на територію Росії. Шавлака тоді тихенько перевели на Волинську митницю. До мене тоді підійшли й кажуть: не можемо працювати, то ми півтора мільйона доларів возили Гройсману в Київ, а тепер два мільйони доларів треба возити кожен місяць. Коли всі ці речі стали відомими, ми зібралися з депутатами, офіційно звернулися до Гройсмана і той на вимогу Волинської обласної ради зняв Шавлака. І прислав Віктора Кривіцького, який став ще гіршим і за яким зараз ганяється генеральна прокуратура».

«Я це все розповідаю Нефьодову. Говорю: Шавлак – крадій, про це всі знають, він особисто казав мені, що возить хабарі на Київ, і його бентежила тільки сума, яка постійно росла, тому він просив, щоб я поговорив про це із Насіровим чи ще з кимось. Після цього ми зняли Шавлака. А як же ви його повернули на Волинську митницю? На це мені Нефьодов відповів: він крадій, який пообіцяв красти менше, ніж могли би красти інші. Це дослівно. На що толерантний Дубінський, який обіцяв вести себе чемно, каже: Максим, ви дурень? Ви свідомо ставите крадія, знаючи, що він буде красти менше, ніж хтось інший? Нефьодов відповідає: ну так, а де мені взяти кадри? Ну візьміть якихось молодих хлопців. Ні, там же ж треба знати всю систему, це ж серйозна річ – митниця. На що Дубінський йому: ну добре, а як він вам пообіцяв, що буде працювати більш-менш чесно? Ми домовилися підняти зарплати керівникам митниць. На що питає: а до якого рівня? Каже: до рівня митних брокерів. Той: вибачте, я просто не знаю, скільки заробляє митний брокер. Нефьодов: я вважаю, що людина, як керівник митниці, має отримувати як мінімум 20 тисяч гривень зарплати, тоді й не буде красти. Ми з Дубінським зрозуміли, що більше розмовляти з Нефьодовим на цю тему немає ніякого сенсу», – резюмував Ігор Палиця. Далі розповів, що свого часу, коли ще працював головою Одеської ОДА, вдалося з’ясувати окремі митні схеми.

«Митники занижують вагу того, що завозиться в контейнерах, змінюють у накладних товари і граються митною вартістю… Наприклад, якщо ти знімаєш контейнер із судна в Одесі, до того, як він доїде до митного поста, є два варіанти. Або міняються накладні, і вже їдуть не джинси, а, до прикладу, горошок. Або всі товари з контейнера завантажують на склад, а контейнер наповнюють, наприклад, велосипедами. І вже розмитнюються велосипеди, а те, що не залишили в складах, вночі перекидають через паркани», – пояснив народний обранець.
Він зауважив, що, аби охопити всі пункти пропуску та порти, необхідно встановити скрізь по Україні 30–35 сканерів Rapiskan, які дозволяють, зокрема відразу після зняття з судна контейнера, визначити його вагу, і тип товару, що ввозиться.

«Нефьодов каже, що на це в бюджеті не закладені гроші. Дубінський відповідає: давайте пропозиції, а ми обіцяємо, що доб’ємося виділення коштів. Мова йде про близько 50 мільйонів доларів, які митниця здатна окупити за два дні роботи сканерів Rapiskan. Я вибачився, адже вже спішив, потім запитую в Дубінського, як закінчилася розмова. Каже: дуже смішно, він (Нефьодов, – ВН) запропонував встановити не сканери, а ваги», – зауважив Ігор Палиця.

«Оце рівень людей, які сьогодні прийшли і декларують те, що збираються побороти контрабанду. І за час керівництва Нефьодова ми бачимо втрату бюджету від розмитнення і ріст імпорту, що тягне за собою виведення долару з України і ріст до 7 мільярдів негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Тобто це люди, які зовсім не хочуть рахувати», – резюмував нардеп.

Нагадаємо, журналіст Євгеній Плінський опублікував розслідування щодо очільника митниці Максима Нефьодова. З його слів, родичі Нефьодова займаються контрабандою брендового одягу, який перевозять у євробляхах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ввв Показати IP 26 Жовтня 2019 21:20
Почалися...робочі будні..ейфорія пройшла...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus