USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

«На небесах. На землі. Між»: ретроспектива волинської художниці Оксани Ядчук-Мачинської в Галереї спілки

9 Травня 2021 20:54
У Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ відкрилася масштабна ретроспективна виставка відомої волинської мисткині, члена Національної спілки художників України Оксани Ядчук-Мачинської.

Під символічною назвою «На небесах. На землі. Між» авторка презентувала близько 130 творів малярства за 35 років мистецької праці – і це лише частина її величезного доробку, відомого поціновувачам прекрасного як в Україні, так і в Європі.
Пейзажі рідного краю і закордонних локацій, абстрактні роботи, натюрморти, портрети та оголена натура, інсталяція на морську тему об’єднані в одну насичену експозицію концепцією, про яку авторка розповіла гостям презентації: «Я все сказала у своїх картинах. Коли ми народжуємося, то бачимо очі мами. Потім ми починаємо ходити – дивитися на землю. Йдуть роки, і ми все частіше задивляємося на небо, зорі, хмаринки... А що між?... Творчість! Життя, любов, мистецтво. Тому така назва виставки – «На небесах. На землі. Між»».
Віддані шанувальники творчості Оксани Ядчук-Мачинської й гості галереї можуть простежити творчу еволюцію мисткині у своєрідному часовому екскурсі, починаючи з 1980-х років по сьогодні. Окрема напівзала присвячена творам раннього періоду, а основна частина виставки демонструє коло тематичних і жанрових уподобань авторки від початку міленіуму. До цієї події художниця також видала друком каталог «Малярство. Оксана-Ядчук-Мачинська» з вибраними творами ретроспективи.

Традиційно, на початку презентації колегу привітав голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук.
Для художниці, спілчанки Тетяни Ядчук-Богомазової ця подія стала справжнім святом. Вона сердечно привітала сестру Оксану з важливим етапом у творчому житті: «Виставка охоплює різні періоди і показує, наскільки сформований художник має свою тематику, техніку виконання. Оксана – трудоголік, багато працює. У неї вже було дуже багато виставок у країні, за кордоном, вона – активний учасник пленерів. Думаю, художник не повинен боятися великих виставок. Це дуже цікаво».
Мистецтвознавиця Зоя Навроцька відстежує мистецький поступ художниці Оксани Ядчук-Мачинської від самого його початку: «Оксана освятила ці прекрасні стіни своєю присутністю і своїми творами. Щодо її мистецтва, я його пам’ятаю від перших спроб: в експозиції Художнього музею є присвята Марії – це чудовий романтичний твір, який виявив у 80-ті роки програму Оксани Ядчук-Мачинської. Вона – неймовірний романтик. У кожному творі вона намагається поєднати вічне і щохвилинне, миттєве, минуще. У цих посмішках, складених ручках, пташках вона як художник, філософ, мислитель намагається це поєднати. І ще – виявити красиве і донести його сучаснику в наш хаотичний і складний час».
Насправді, підготовка художником ретроспективи – дуже об’ємна і складна робота, але результат того вартий! Колегу тепло привітала спілчанка Катерина Ганейчук: «Зібрати таку виставку означає в собі згенерувати величезний емоційний і сердечний потенціал. Ти внесла в ці зали дуже багато неба, природи, квітів, птахів, красивих жінок. Ти наповнила його повітрям і своєю естетикою. Дуже цікаво бачити ранні роботи сформованого, впізнаваного художника. Думаю, ти надихнеш мене, інших художників на великі виставки».
На думку директора Луцької художньої школи Івана Гаврилюка, для художника нема досягнутої вершини, а його мистецький поступ триває упродовж всього життя ціною великої праці та самопожертви. Виставка свідчить про нові горизонти творчості Оксани Ядчук-Мачинської, а обговорення і аналіз представлених творів має стати темою окремої цікавої бесіди.
На презентації лунало багато вітань, вражень про твори і сердечних побажань художниці від колег, родини, друзів, численних поціновувачів її творчості, глядачів.
«Ми дуже скучили за спілкуванням з мистецтвом в часи локдаунів! – поділився загальним настроєм гість події Володимир Д. – Ця виставка стала по-справжньому весняною і радісною. Роботи художниці не просто високоестетичні, красиві, а глибокі, філософські. Вони і милують око, і запрошують до роздумів».
Про радість спілкування з художницею та її творами розповіла мисткиня Наталія Градиська: «Коли завітаєш в майстерню до Оксани і деякий час там знаходишся, поринаєш в атмосферу глибоких роздумів та внутрішніх переживань. Потім деякий час знаходишся під впливом чарівної естетики кольору та майстерності пензля. Та коли помандрувала залами на виставці, з усіх сторін відчула колосальний потік світла, мудрості, зважених рішень, цікавих роздумів. Величезна кількість граней Оксани відкривається одразу! Наче мандрівка на іншу планету, і це щось».
Гарну пораду новим глядачам дала легендарна волинська художниця, поетеса Олена Бурдаш: «В картинах багато закладеної авторкою інформації. Художниця не відкриває все одразу, а дає можливість глядачу розглянути картини самому, заглибитися в них». Спілкування митця з глядачами лише починається з дня відкриття виставки і триває протягом усього періоду роботи експозиції: у тиші зали можна вдумливо оглянути твори, зустрітися з авторкою. Багата візуальна інформація філософських творів волинської художниці пропонує естетичну насолоду, поживу для емоцій та інтелекту.

Запрошуємо до огляду наживо виставки «На небесах. На землі. Між» Оксани Ядчук-Мачинської протягом місяця у Великій залі Галереї мистецтва ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24.
Коротко про авторку: Оксана Ядчук-Мачинська народилася у Володимирі-Волинському. Закінчила Київський художньо-промисловий технікум ім. М. Бойчука у 1984 році. Членкиня НСХУ з 1992 року. Вільна художниця, працює в царині станкового малярства. Учасниця регіональних, національних та міжнародних виставок, пленерів, симпозіумів. Твори знаходяться у Художньому музеї м. Луцька, приватних колекціях в Україні, Польщі, Молдові, Литві, Канаді, Франції, Фінляндії, Німеччині, США. В 2019 році – Лауреат Волинської мистецької премії ім. Йова Кондзелевича. Живе і творчо працює в Луцьку.

Персональна сторінка художниці на сайті Галереї мистецтв.

Маша Пилипчук

Фото Віктора Чухрая
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Людмила Показати IP 9 Травня 2021 21:03
Дуже гарно! Обовязково схожу на виставку !!
лучанка Показати IP 9 Травня 2021 21:41
Дякую шановній художниці за естетичну насолоду, яку я отримала під час відкриття виставки. Її твори окрилюють, підносять над землею і змушують замислитися над сенсом життя. Прекрасна виставка!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus