USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На порозі війни: під Луцьком – два підрозділи батальйону територіальної оборони

22 Грудня 2021 21:26
У зв’язку з прийняттям закону про основи національного спротиву на території Луцької громади розгорнуть два підрозділи територіальної оборони – управління бригади та доукомплектований батальйон військової частини А7062.

Про це під час сесії Луцької міської ради розповів командир військової частини А7062, підполковник батальйону територіальної оборони міста Луцька Олександр Адамович.

«У зв’язку з прийняттям нового закону на території Луцької громади формуються підрозділи територіальної оборони. Вони існували у менших штатах ще з 2018 року. На даний момент ми отримали розпорядження стосовно розгортання наших частин в більші штати в умовах мирного часу. Тобто раніше у територіальній обороні декілька чоловік, а зараз буде окремий батальйон на постійній основі. Це військовослужбовці, яких приймають на службу на умовах грошового та державного забезпечення», – проінформував командир.

Читати ще: Волинські силовики повідомили деталі спецоперації на кордоні та чи пов’язують її з військами РФ

З його слів, основне завдання батальйону – захищати територіальну громаду та місто. Два підрозділи розгорнуть у селі Липляни на базі колишньої школи-інтернату. Це управління бригади територіальної оборони і, власне, сам батальйон територіальної оборони ВЧ А7062.

«Ми набираємо військовослужбовців, які будуть у нас проходити службу. Основними завданнями цих людей буде територіальна оборона міста та громади в разі потреби. Я не буду перераховувати поставлені перед нами новим законом задачі, але скажу, що це і боротьба з ДРГ, охорона кордону, боротьба з незаконними збройними формуваннями тощо. Ми готові переселятися, але є питання, які ми маємо вирішити з вашою допомогою: це меблі, офісна техніка, запуск опалення та освітлення», – зазначив Олександр Адамович.

Підполковник наголосив, що одним із головних завдань для військовослужбовців є інформаційна робота з населенням.

«Гроші у нашому випадку не головне. Ми призначені для організації навчального процесу громадян нашої територіальної громади в підготовці до оборони і національного спротиву, якщо це буде необхідно. Основна задача – підготувати, навчити населення, дати базові знання. Саме для цього у штаті є і командир підрозділу, й інструктор. Це різні напрямки роботи», – розповів командир батальйону.

Користуючись нагодою, військовослужбовець зазначив, що станом на сьогодні у територіальній обороні є вакантні посади.

«Основне на сьогодні розміститися і запустити процес роботи військової частини, щоб ми були спроможні виконувати покладені на нас завдання. До 15 січня ми маємо набрати людей. Це досить короткий проміжок часу», – наголосив доповідач.

Зі слів Олександра Адамовича, станом на сьогодні держава забезпечує батальйони територіальної оборони зброєю, боєприпасами, балістичним захистом, формою та пальним.

Він нагадав за нещодавні навчання на кордоні, у яких брали участь і цивільні громадяни, і резервісти.

«Ми залучали військову техніку і гелікоптери, одним словом було цікаво. У цьому напрямку будемо працювати і надалі», – підкреслив.

Водночас, під час сесії депутат Роман Бондарук зауважив, що програма територіальної оборони Луцька в умовах сьогодення бажає кращого.

«Сьогодні не лише Луцьк, а й вся Україна у вкрай жахливій ситуації. Ми маємо погрози від наших східних сусідів. Про це говорять всі. Наші європейські та американські партнери кажуть, що ми на порозі війни. Тому наш обов’язок дбати про територіальну оборону. Ми маємо як депутати розуміти, що робити, а мешканці громади мають знати, куди їм йти у випадку настання війни. Ми маємо зосередитися на навчаннях, тому що це також одне з наших повноважень. Програму на наступний рік потрібно доопрацювати і привести у відповідність до реалій сьогодення», – звернувся обранець громади до заступника Луцького міського голови Юрія Вербича.

«Ви абсолютно правий. Справа в тому, що закон вже вступив у дію, але ні нормативних документів, які регламентують його дію, ні постанови Кабміну чи його відомств наразі немає. Але ми на зв’язку. Як тільки виникатимуть питання, ми вноситимемо корективи у програму, щоб поставлені завдання були виконані у повному обсязі. Питання специфічне. Якщо маємо локальні завдання, ми їх вирішуємо. Але координують всі питання відповідні підрозділи», – відповів Юрій Вербич.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що у випадку реальної військової загрози зі сторони Росії на території Луцької міської територіальної громади дислокуватиметься лише одна військова частина А7062. Із січня змінюється її місце розташування, вона переїздить у непристосоване приміщення колишнього ліцею у Липлянах.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus