USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На протипожежні заходи у закладах освіти Волині треба більше 10 мільйонів

24 Січня 2021 16:32
Волинські коледжі, профтехучилища потребують чималих коштів на протипожежні заходи: сигналізацію, просочування дерев’яних поверхонь, заміну дерев’яних сходів. Усе це – немалі витрати з бюджету.

Про це йшлося під час другого етапу бюджетних слухань у обласній раді, які стосувалися галузі освіти.

Як би це не було прикро, але часто в Україні питанням пожежної безпеки приділяється прискіплива увага після трагічних подій. Так, під час пожежі в Одеському коледжі в грудні 2019 року загинуло 16 осіб. З’ясувалося, що припис про численні порушення протипожежної безпеки в закладі був спрямований ще у 2014 році та за 5 років порушень не усунули.

Після трагічних подій президент оголосив про необхідність провести перевірки стану протипожежної й техногенної безпеки закладів і установ та організацій з масовим перебуванням людей: дитячих садочків, шкіл, професійно-технічних закладів, закладів вищої освіти, гуртожитків та інших.

Під час засідання стало відомо, що порушення виявили у багатьох волинських коледжах та профтехучилищах. В деяких закладах вже порушення усунули або повністю, або ж частково, та в деяких ще потрібно зробити багато.

Як повідомила начальниця управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна, за останні два роки на протипожежні заходи для закладів освіти обласного значення з бюджету виділили і освоїли 18 мільйонів гривень. Але, щоб завершити всі роботи, потрібно більше 10 мільйонів.

«Кожне навчальне приміщення, гуртожиток мають бути обладнані пожежною сигналізацією, а вона дуже дорога. Дерев’яні будівлі треба просочувати раз на кілька років спеціальними розчинами», – зазначила вона.

З її слів, в облдержадміністрації хочуть підготувати програму здійснення протипожежних заходів по всій області, у тому числі й в освітніх закладах. В ОДА сподівалися, що вдасться добитися прийняття загальнодержавної програми, як, наприклад, програма із забезпечення протиепідемічними засобами захисту, вже й направляли відповідні листи до Кабміну, але відповіді на них не отримали.

Чи не в кожному закладі, який заслухали під час засідання, є приписи. Критична ситуація у Володимир-Волинському агротехнічному коледжі. Вже є рішення суду про те, що треба закрити гуртожиток через порушення і відсутність пожежної сигналізації. На ці роботи треба 500 тисяч гривень. Якщо гуртожиток закриють, близько двох сотень студентів не буде де поселити.

Але цей заклад не єдиний, де ще потрібно встановити пожежну сигналізацію. Так, 180 тисяч гривень треба на встановлення пожежної сигналізації у майстерні Володимир-Волинського педагогічного фахового коледжу ім. А.Ю.Кримського. Там же минулого року встановили пожежну сигналізацію в гуртожитку за 712 тисяч гривень, але у зв’язку з невиконанням бюджету ці роботи не були профінансовані і залишилась кредиторська заборгованість перед виконавцем.

Свого часу перед загрозою закриття через порушення протипожежної безпеки постав і Нововолинський електромеханічний коледж, розповів його керівник Олександр Танасієнко. У 2018 році за приписами ДСНС хотіли закрити гуртожиток, у 2020-му році ледь не закрили головний корпус. Відтермінувати рішення вдавалося ненадовго, але мусили викручуватися. У закладі замінили дерев’яні сходові клітки, встановили активний блискавкозахист, просочили дерев’яні конструкції, бо заклад розташований у колишніх бараках для робочих, які будували місто.

Повторну обробку дерев’яних конструкцій треба робити в Торчинському професійному ліцеї розповів директор закладу Олександр Вознюк. Вартує це близько 400 тисяч гривень. Потрібні кошти на придбання протипожежних рукавів та перезарядження вогнегасників.

800 тисяч гривень потребує і Луківське ПТУ на заміну трьох дерев’яних сходових маршів, дерев’яних сходів і проводки в триповерховому гуртожитку, бо є припис ДСНС. Минулого року з обласного бюджету виділили 946 тисяч гривень на пожежну сигналізацію та блискавкозахист.

Загалом проблема протипожежних заходів є майже у волинських закладах профтехосвіти. Учасники засідання зазначили: заговорювати ці проблеми не можна, бо це – безпека учнів. Але й директори повинні пам’ятати, що вони відповідальні за безпеку дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus