USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На сміттєвому полігоні села Брище встановлять систему для знезараження фільтрату

17 Травня 2019 12:06
На полігоні твердих побутових відходів у селі Брище відбувся виїзний день депутата, участь в якому взяли обранці громади, перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, керівники виконавчих органів та представники громадськості.

Метою виїзного зібрання стало виявлення реальних проблем полігону і їх спільне вирішення. Депутати мали змогу оглянути, як організована робота полігону, поспілкуватися із представником громади села Брище Володимиром Нагурним. Приводом для зустрічі стали нещодавні заяви представників Княгининівської ОТГ та місцевих мешканців про витік фільтрату за межі сміттєзвалища, що забруднює навколишнє середовище.

«Полігон має площу майже 18 гектарів, знаходиться на територій Княгининівської ОТГ і перебуває в оренді Департаменту ЖКГ Луцької міської ради, – розповів директор підприємства «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич. – Частково полігон рекультивований, зараз розробляється проект його повної рекультивації. Проект розробляє Харківський проектний інститут. Близько 9 гектарів полігону – це стара черга, виділена з 1992 року. Зараз вона законсервована, а наступна черга полігону, теж площею близько 9 гектарів, була розділена на три частини. Одна із частин передбачена в проекті для другої черги полігону, але вона досі не використовується через протиріччя із місцевою громадою та активістами, які забороняють використовувати наступну чергу. Зараз головне завдання – знайти спільну мову і приступити до будівництва наступної черги полігону. Якщо ми цього не зробимо, то наступного року Луцьку може загрожувати сміттєвий колапс. Територія в нас є, потрібне тільки розуміння людей, адже іншого виходу на сьогодні немає».
За словами Валерія Кузьмича, зайвий фільтрат накопичувався і витікав під час обвалування сміттєзвалища. Його почали відкачувати і зливати в колишній пожежний резервувар, в якому застелена плівка на дні й із нього вода практично не виходить.

«Насправді працівники підприємства працюють для того, щоб зробити переповнений полігон безпечнішим, – каже Валерій Кузьмич. – Ви бачите, скільки піску використано для створення пересипки і захисних дамб. Робимо все, що можливо, використовуємо всі існуючі можливості»

Для вивезення побутового сміття минулого року підприємство придбало ще чотири сміттєвози, на території полігону планують встановлення сучасної сміттєсортувальної лінії, яка розвантажить сміттєзвалище, дозволить збувати відсортоване сміття підприємствам вторсировини.

«Найближчим часом буде придбано станцію для знезараження фільтрату, яка захищатиме навколишнє середовище від шкідливих викидів, – розповів Григорій Недопад. – У липні плануємо оголосити тендер на її придбання і після установки обладнання проблема з фільтратом буде вирішена. Ставки з фільтратами використовувалися з порушеннями років зо двадцять. Установка для знезараження дасть можливість вирішити цю проблему. Багатоступенева станція дозволить перероблювати увесь фільтрат в технічну воду».
Валерій Кузьмич показав депутатам аналізи сусідньої водойми і землі, які відбиралися в селі Брище і в колодязях, які показують рівень забруднення території і його відповідність нормам. Ці дослідження будуть розглянуті найближчим часом на депутатській комісії.

На думку представника громади села Сирники Володимира Нагурного, проблема з фільтратом виникла через порушення в експлуатації полігону ще з 2005 року. Крім того, до 2018 року на території полігону був відсутній фільтраційний колодязь, який був просто закиданий. Валерій Кузьмич організував його пошуки і розчищення, на сьогодні це невеликий резервуар, де мав би збиратися фільтрат для відкачки і випаровування. «Ми просимо навести лад на полігоні й організувати роботу правильно», - зауважив Володимир Нагурний.

Депутати оглянули стан полігону, побували на станції дегазації, а також ознайомилися з роботою нової сміттєсортувальної лінії, яка на повну потужність працює у Луцьку. Аналогічну лінію планують встановити і на полігоні в селі Брище.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus