USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Термін експлуатації полігону у Брищі можуть продовжити

31 Жовтня 2018 19:54
Питання рекультивації старої черги полігону твердих побутових відходів у Брищі та продовження його експлуатації вирішуватимуть разом з представниками проектного інституту.

Так, під час сесії Луцької міськради 31 жовтня депутати затвердили програму поводження з твердими побутовими відходами у місті на 2018-2020 роки. У документі йдеться про те, що загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить 81,56 мільйона гривень.

Зокрема, на виготовлення проектно-кошторисної документації на влаштування V черги полігону ТПВ в селі Брище передбачатимуть 200 тисяч у 2018 та 150 тис. у 2019 році. На її будівництво потрібно 5 мільйонів у 2019 та 10 млн у 2020 році. Придбання, встановлення, забезпечення функціонування сортувальної лінії та устаткування з переробки ТПВ коштуватиме 8, 5 та 5 мільйонів гривень у 2018, 2019 та 2020 роках відповідно. Придбання спецтехніки, механізмів для збору, перевезення, перероблення твердих побутових відходів, обслуговування сортувальної лінії та полігону коштуватиме відповідно 5, 6 та 7 млн.

Основними проблемами, на розв’язання яких спрямована програма, є: недостатньо розвинена система збору ТПВ; зношеність автотранспорту та контейнерів; невідповідність цін і тарифів з вивезення та розміщення відходів; збільшення навантаження на полігон в селі Брище відходами, які вивозяться з інших міст, сіл, селищ; недосконала система методів переробки ТПВ.

Депутат Віктор Ящук стверджував, що діюча сортувальна лінія встановлена з порушенням санітарних норм: поблизу неї житлові будинки, а також охоронна зона водозабору. Він пропонував передбачити перенесення лінії на іншу ділянку.

Натомість директор департаменту ЖКГ Юрій Крась відповів, що нещодавно сортувальну лінію перевіряли представники держекоінспекції і не виявила жодного порушення.

Депутат Юлія Вусенко запитувала, яким чином планують здійснювати розширення полігону ТПВ у Брищі, оскільки на зборах жителів Княгининської ОТГ вирішили, що громада проти продовження експлуатації полігону.

На це Юрій Крась зауважив, що ведуться перемовини з проектною організацією щодо рекультивації полігону, можливо, окремо розділятимуть біомасу. Якщо вдасться придбати шредера, що подрібнюватиме відходи до фракції діаметром 3 міліметри, це зменшуватиме об’єм сміття, яке надходить на полігон, втричі. Наразі, з його слів, 11 громад возять сміття на полігон у Брищі і їм надіслали листи щодо будівництва ще однієї сортувальної лінії на його території. Питання подальших дій щодо полігону та збору сміття порушуватимуть невдовзі у рамках засідання комісії у Волинській ОДА. Рекультивація старої черги полігону у Брищі може дозволити продовжити термін його експлуатації на 5-7 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus