USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На стерилізацію аж із Ірпеня: екс-директорка «Ласки» засвітилась у новому скандалі

23 Січня 2019 17:59
Діяльність громадської організації «Порятунок чотирилапих», яку очолює колишня директорка КП «Ласка» Богдана Новарчук, здобула серед зоозахисників не надто доброї слави. А нещодавно Новарчук, яку у Луцьку зоозахисники неодноразово вимагали звільнити з посади очільниці КП, стала причетною до нового скандалу.

Зокрема, на стерилізацію безпритульних собак в луцьку організацію звозили аж за 400 кілометрів, з Ірпіня Київської області. Натомість у зоозахисників викликало занепокоєння, що приміщення, яке вони бачили, взагалі не пристосоване для тримання тварин, йдеться у сюжеті ІА «Погляд».

Натомість як стверджують луцькі зоозахисники, екс-очільниця «Ласка» звозить до Луцька собак та випускає їх на вулиці міста.

Так, нещодавно і Ірпніні звільнили очільницю комунального підприємства «Служба захисту та лікування тварин» Ірину Мургу. Це викликало неабиякий ажіотаж серед громадськості.

Через соціальні мережі активісти наполегливо вимагали від посадовиці відзвітуватися про діяльність підприємства. Але офіційної відповіді від неї так і не дочекалися. Відтак, почали самостійно шукати інформацію про фінанси підприємства.

У минулому році комунальне підприємство на свою діяльність отримало понад 800 тисяч гривень. З них майже 120 тисяч витратили на стерилізацію тварин. Найбільше запитань викликає вибір клініки.

Собак з Ірпеня на стерилізацію відвозили за 400 кілометрів аж у Луцьк.

Зі слів Ірини Мурги, громадську організацію «Порятунок чотирилапих» у Луцьку обрали через те, що саме там існують умови для післяопераційного перетримання тварин. Однак діяльність цієї громадської організації «Порятунок чотирилапих», яку очолює Богдана Новарчук, здобула серед зоозахисників не надто доброї слави.

Журналісти зв’язались телефоном з волонтеркою, яка особисто шукала собак з міст Нетішин і Славута в цьому центрі, 5 грудня 2018 року.

Пані Юлія стверджує, що приміщення, яке вони бачили взагалі не пристосоване для тримання тварин. Це ж підтвердила і зоозахисниця з Луцька Любов Сорочук.

«Вона просто забирає їх з інших міст під приводом стерилізації та вакцинації. Когось просто відпускає, звісно, я не можу сказати, що вона всіх вбиває. Вона забирає тварин, і вони всі зникають. Волонтери, які приїжджають з іншим міст, не можуть знайти тварин навіть за «гарячими слідами», – розповіла Любов Сорочук.

Сама ж Богдана Новарчук стверджує, що в них є всі належні умови для операції та післяопераційного перетримання тварин. «В центрі є рецепшн-приміщення, операційна і післяопераційна перетримка з вольєрами. Ми завжди старалися на користь тварин. Не може бути так, щоб тварина була у некомфортних умовах. Вона мала бути в теплі, і за нею повинен бути догляд».

На стерилізацію до Луцька з Ірпеня відвезли 68 собак. Зі слів Ірини Мурги, всі вони повернулись до міста.

Згідно договору, вартість послуги для однієї тварини – 1756 гривень. Журналісти поцікавились, скільки коштуватиме стерилізація, без перетримання, в державній клініці в Києві. Ціни коливають в залежності від маси тварини від 1350 гривень до 1450.

В одній з приватних клінік Ірпеня ціна дещо відрізняється. Та Ірина Мурга переконує, що в місцевих клініках часто відмовлялися від робити з безпритульними, асоціальними тваринами. Тому вона обрала ветлікарню в Луцьку.

Цікаво, що журналісти знайшли комунальну клініку в Житомирі, куди їхати значно ближче, та й послуги дешевші. До того ж, там працюють і з безпритульними тваринами. Однак договір чомусь підписали саме з луцькою. Та ще й тоді, коли підписувати його не мали права.

Перші 50 тисяч заплатили 10 серпня 2018 року згідно з актом виконаних робіт про надані послуги 2 серпня. Але ліцензію «Порятунок чотирилапих» отримали лише 28 серпня.

Ще одне порушення, яке помітили журналісти – у декларації пані Мурги за 2017 рік не вказані доходи, які надходили на її особисту картку. Гроші вона збирала на лікування поранених тварин. Але не вказувала у декларації. Але ж закон зобов’язує декларувати і благодійні внески.

Зі слів пані Ірини, після звільнення, майно комунального підприємства вона передала на баланс підприємства «Контроль благоустрою міста». А от пластикові вікна, які були у будівлі на вулиці Слов’янській, де базувалось КП, вона демонтувала. Куди ж вони зникли – невідомо.

Попри все, Ірина Мурга не збирається припиняти зоозахисної діяльності. Тепер вже під егідою новоствореної громадської організації «Тварини в законі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
123 Показати IP 23 Січня 2019 19:32
Дана може і погана, проте вона не казала, що не буде приймати у притулок маленьких цуценят, бо там нема відповідних умов,як це робить нова очільниця.
321 до 123 Показати IP 24 Січня 2019 12:23
Ну звичайно ж не відмовляла... Тільки вони всі кудись зникали... Тихо і без розголосу... Потім купи трупів в ямах, підвалах, холодильниках.. А безвідповідальні власники й далі розводили своїх улюбленців... Бо ж Дана їх приймає... Люди!!! Прокиньтеся!!!
олекса до 321 Показати IP 25 Січня 2019 19:35
Дана чітко і відповідально справлялась з поставленими задачами. Я впевнений що до неї звертаються через те що вона професіонал своєї справи. Якщо комусь не подобається як людина виконує взяті на себе зобов"язання то нехай сам стане і зробить. Всі тільки говорять, а вирішити проблеми немає кому.
Анонім Показати IP 23 Січня 2019 19:50
держи-держи вора, поймать его пора, но, как известно, что непойманый - не вор
не байдужий Показати IP 23 Січня 2019 23:07
Богдана Новарчук - дуже відповідальна людина. Вона ніколи нікому не відмовляла в притулку для тварин. Дуже погано, що притулок знаходиться в межах міста, а ще гірше, що в промисловій зоні. Моя пропозиція, щоб притулок був облаштований десь в екологічно чистій місцевостці. Щоб поряд був ставок з чистою водою, а в ставку щоб водились раки. Раків в нашому регіоні дуже мало, а я їх так люблю. Для раків зробити притулок, і поставити керівником Відповідальну особу. Заключити договір з містом... з містами, отримувати у них кошти на притулок. Приймати всіх тваринок і в будь якій кількості на стерилізацію. І як то кажуть "І раки ситі і екологія не постраждала". А "зоозахисникі" які люблять тільки собак і кішок, а не люблять раків треба запитати чи справді вони зоозахісникі. Бо ракі також істи хочуть...
Віта Показати IP 24 Січня 2019 12:32
Якісь конкретні дії щодо Новарчук будуть прийняті,напевно, коли в Луцьку виявлять сказ і ще б ''бажано'', щоб хтось помер або постраждав. Інакше не дійде. Хочеться звернутись до Новарчук і її колег - земля кругла, все вам повернеться, а як не вам, то близьким. Одумайтеся!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus