USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

На військовій базі в Афганістані заблоковані 12 українців

17 Серпня 2021 15:50
На військовій базі в околицях Кабула пребуває 12 українських громадян, які працюють за приватними контрактами.

Про це речник МЗС Олег Ніколенко сказав у коментарі УНІАН.

«МЗС відомо про дванадцятьох українців, які зараз перебувають на військовій базі в околицях Кабула. Наше посольство підтримує із ними зв‘язок і буде інструктувати про подальші кроки, щойно з‘явиться можливість евакуації», – повідомив речник.

Він уточнив, що це громадяни, які працюють за приватними контрактами.

«Українських військових в Афганістані немає», – наголосив Ніколенко.

Раніше українець, який прилетів по роботі до Афганістану, розповів ЗМІ, що нині відбувається у захопленому талібами Кабулі. Чоловік уточнив, що перебуває на базі під охороною разом з іншими громадянами, в тому числі українцями.

Таліби, за його словами, поки не виявляють агресії до українців, проте поставили свою охорону на базі.

«Також постійно вимагають, щоб ми здали зброю. Але якщо на це підемо, що буде потім – велике питання», – пояснив він.

Читати ще: Тисячі людей штурмують аеропорт Кабула. ЗМІ показали, як люди падають з переповнених літаків

Наразі українців не можуть евакуювати – для цього немає ані транспорту, ані доступу до аеропорту. Води та їжі в українців вистачить ще приблизно на один тиждень.

Тим часом в російських Telegram-каналах з’явилось відео нібито бійців «української ПВК». Люди на відео фільмують ситуацію і розповідають, що таліби випускають бранців з в’язниці. У зв’язку з цим вони переживають за власну безпеку.
Уже 120 громадян України афганського походження та члени їхніх родин бажають залишити Афганістан, оскільки влада у цій країні перейшла до радикального руху Талібан.

Раніше Україна евакуювала з Афганістану 79 громадян з шести країн – України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану.

16 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в Кабулі знаходиться ще один український літак для евакуації, який не може вилетіти. Українська сторона готова, окрім українців, евакуювати додатково іноземців.

Нагадаємо, після того, як бойовики радикального руху «Талібан» заявили про встановлення контролю над усією територією Афганістану, захопили президентський палац, а обраний президент втік за кордон, доступ до аеропорту, розташованого за п’ять кілометрів від центру столиці, став можливим лише через контрольно-пропускні пункти талібів.

Відомо, що в неділю в бік аеропорту відкрили вогонь, внаслідок чого пасажири змушені були ховатися у сховищах.

Раніше ми також повідомляли, що американський військовий вантажний літак евакуював з афганської столиці 640 місцевих жителів. Люди самовільно піднялися на борт, але висаджувати їх не стали.

Також у ЗМІ поширили інформацію, що для того щоб втекти з країни, чоловік прив'язав себе мотузками до шасі та загинув незабаром після того, як літак злетів у повітря.

Зауважимо, що ситуація в Афганістані погіршилася після того, як США стали виводити свої війська, які повинні залишити країну до 11 вересня цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Дідо Показати IP 17 Серпня 2021 16:12
Невже наші "партнери" американці просто забули про колег? Службових собак американці не забули вивезти, ось вам і оказія, невже українці гірше собак?
1 до Дідо Показати IP 17 Серпня 2021 18:54
Я вам лікаря викликав, не покидайте робоче місце.
345 до Дідо Показати IP 17 Серпня 2021 18:55
Такі хохли-малороси як ти, гірші.
Чемпион до 345 Показати IP 18 Серпня 2021 06:34
Чудик, бери автомат и на восток Украины воевать с Россией. Нет, не можешь? Страшно и кишка тонка? Так помолчи. Именно из-за таких Украина считай сама Афганистан. Ничего, скоро и тебя америкосы с голой дупой оставят, если уже не оставили.
Дідо до Дідо Показати IP 17 Серпня 2021 20:10
"Одним из тех, кто находится в столице Афганистана, является украинец по имени Иван, который живёт в Кабуле около двух лет и работает военным по контракту. Его сестра рассказала, что о ночной эвакуации на украинском самолёте люди ничего не знали, с ними никто не выходил на связь. При этом всех американцев с базы уже эвакуировали. Утверждается, что сейчас там находится более 40 мужчин, среди которых есть ещё грузины, румыны и болгары. Их также никто не забирает. "Американцы пошли. Наших оставили", — заметила сестра украинского военного Наталья. Кроме того, девушка возмущена, что на украинском самолёте Кабул покинуло всего восемь граждан Незалежной, остальные 72 — иностранцы. "Неужели не было больше наших граждан? Надо начинать со своих людей. У вас 12 ребят сидят на той базе", — подчеркнула она."
Дідо Показати IP 17 Серпня 2021 16:15
"Уже 120 громадян України афганського походження та члени їхніх родин бажають залишити Афганістан, оскільки влада у цій країні перейшла до радикального руху Талібан." - Налітай, забирай! Немає ніяких українців афганського походження, не вішайте нам локшину на вуха, точно як наєм українець
Я Показати IP 17 Серпня 2021 17:39
матрасники шісток покинули
ще не зовсім свідоми Показати IP 17 Серпня 2021 20:30
Нехай щастить!!!
зорян і шкіряк Показати IP 17 Серпня 2021 21:57
От туда на виручку не посилайте! Краще поміняти наших козаків на братів-наєбів.
Анонім Показати IP 18 Серпня 2021 07:24
Все будет по-старому. Штаты будут выражать озабоченность, а Джордж Клуни призовет страны ЕС принимать афганцев. Беженцев (это не мигранты, это самые настоящие классические беженцы) примет Германия. За беженцев санкции против России и Беларуси введут, попадая на деньги, европейские страны. Это ж не просто беженцы, а, оказывается, "гибридные". А что будут писать завтрашние газеты - решат в Брюсселе. Предварительно посоветовавшись с Вашингтоном. Все будет по-старому...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus