USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині хочуть вирішити проблемні питання закладів переливання крові

19 Липня 2019 07:20
Пропозиції щодо підтримки і розвитку трансфузіологічної служби в області узагальнять, аби звернутися до органів центральної влади.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства 18 липня.

Члени комісії розглянули питання про запит депутата обласної ради Костянтина Зінкевича про підготовку звернення Волинської обласної ради щодо вирішення проблеми виробництва та продажу препаратів крові. Депутат зазначив, що дивиться на проблему в плані безпеки громадян. У випадку активних бойових дій чи якихось катаклізмів Волинь повинна бути захищена. Серед потреб станцій переливання крові, з його слів – забезпечення систематизації донорів, переведення в електронні бази, придбання дороговартісного обладнання, яке неможливо забезпечити за кошти обласного бюджету. Отже, він просив колег підготувати відповідне звернення до Кабміну та парламенту.

Нагадаємо, під час сесії облради у травні Костянтин Зінкевич у депутатському запиті повідомляв, що комунальна установа обласної власності продає монополісту «Біофарма плазма» літр плазми крові за 600 гривень, у той час, як собівартість його становить приблизно 1,5 тисячі гривень (1533 гривні для Володимир-Волинської станції переливання крові). Тобто, зі слів депутата, кожен волинянин докладає свої 900 гривень до кожного проданого літра плазми, який купує монополіст. Така ситуація, з його слів, склалася через те, що адміністративно заборонили виробництво альбуміну.

Голова комісії Людмила Тимощук відзначила, що з 2022 року служба крові буде окремою від сфери охорони здоров’я структурою, яку не фінансуватимуть з місцевих бюджетів, тож втручатися в неї на місцевому рівні буде неможливо.

Своєю чергою, начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк зауважив, що варто звертатися не щодо виробництва препаратів крові, альбуміну, потреба в яких насправді невелика, а щодо розвитку трансфузіологічної служби на Волині.

У підсумку, вирішили доручити членам комісії до 25 липня вивчити питання з врахуванням позицій керівників КП «Волинський обласний центр служби крові» Волинської обласної ради» та КП «Волинська обласна станція переливання крові міста Володимир-Волинський» і надати своє бачення проблеми управлінню охорони здоров’я ОДА. Управління після цього повинно узагальнити пропозиції і до 1 серпня винести на розгляд комісії проєкт рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus