USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині нарікають на монополію у сфері виробництва препаратів крові

16 Травня 2019 17:51
Волиняни доплачують 900 гривень за кожен літр плазми крові монополісту, - стверджує депутат облради.

Про це йшлося під час пленарного засідання 23 сесії Волинської облради 16 травня.

З депутатським запитом до голови облради та начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА звернувся Костянтин Зінкевич. З його слів, в області запущена та працює схема, подібна до сумнозвісного «Роттердам+», яку він назвав би «Біофарма+». Реагуючи на звернення станції переливання крові та досліджуючи документи, він з’ясував, що комунальна установа обласної власності продає монополісту «Біофарма плазма» літр плазми крові за 600 гривень, у той час, як собівартість його становить приблизно 1,5 тисячі гривень (1533 гривні для Володимир-Волинської станції переливання крові). Тобто, зі слів депутата, кожен волинянин докладає свої 900 гривень до кожного проданого літра плазми, який купує монополіст. Така ситуація, з його слів, склалася через те, що адміністративно заборонили виробництво альбуміну.

20 лютого Кабмін увалив стратегію національного розвитку служби крові, згідно з якою передбачені державно-приватні способи фінансування і господарювання у службі крові. Програма повинна запрацювати у 2022 році. За цей час дофінансовуватимуть єдиного монополіста.

З огляду на неприпустимість такої ситуації, він просив, щоб постійна комісія облради з питань охорони здоров’я разом зі спеціалістами управління охорони здоров’я ОДА дали оцінку ситуації виробництва препаратів крові та їхнього продажу, подали пропозиції та рекомендації, які згодом депутати змогли б подати як звернення президенту, Кабміну, Верховній Раді та АМКУ. Депутати підтримали запит.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus