USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині хворі на рак через страх затягують з лікуванням

5 Лютого 2019 14:16
Кваліфіковану психологічну допомогу можуть отримати усі пацієнти Волинського обласного онкодиспансеру, однак охочих звертатися за нею мало, оскільки хворі через страх замикаються у собі.

Про це розповів завідувач мамологічного відділення ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер», хірург-онколог Володимир Федорчук.

З його слів, більшість пацієнтів онкодиспансеру відмовляються лікуватись, власне, через страх перед раком та його наслідками.

«Як зі сторони лікарів, так і з боку пацієнтів повинен бути мультидисциплінарний підхід до лікування. Ми повинні переламати страх пацієнта перед недугою», - наголосив лікар.
Натомість він зазначив, що кожен із пацієнтів може отримати кваліфіковану психологічну допомогу, оскільки у Волинському онкодиспансері працює психолог.

«Психологічна допомога надається, але люди здебільшого відмовляються від його послуг, замикаючись у собі», - каже Володимир Федорчук.

Колегу підтримав і головний лікар ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер», голова комісії з реорганізації, хірург-онколог Юрій Малімон, який підвердив, що на Волині хворі на рак не хочуть приймати допомогу від професійного психолога.

Натомість, з його слів, у Волинському обласному пологовому будинку, де веде прийом такий же лікар-психолог, потік пацієнтів до спеціаліста набагато більший.

«Людина дізнається про свій діагноз – рак, і замикається в собі. Вона не хоче лікуватися. А біда у тому, що волиняни не йдуть обстежуватися, коли це потрібно. Коли запитуємо, скільки часу минуло відтоді, як знайшли пухлину, до прикладу, в грудях, то кращому випадку отримуємо відповідь: «2-3 місяці», а в гіршому - рік тому. Але навіщо затягувати дорогоцінний час?» - каже онколог-мамолог.
ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬКИЙ ОНКОЛОГ РОЗПОВІВ, ЧОМУ ПАЦІЄНТАМ ВІДМОВЛЯЮТЬ У ЛІКУВАННІ

До слова, зі слів медиків, щорічно близько 10-11 тисяч волинянок проходять обстеження на момаграфі у Волинському обласному онкодиспасері. Також, на Волині працює й безкоштовний пересувний мамограф.

«У 2018 році ми охопили чотири райони, і всі лікувальні заклади Луцька. Потрібно було обстежити 2,5 тисячі жінок із медичного персоналу. І яким же було наше здивування, коли ми виявили, що працівники медичної галузі більш зневажливо відносяться до свого здоров’я, ніж звичайні волиняни. Тож із запланованих 2,5 тисяч людей ми обстежили лише 1,5 тисячі. Виявили передракові патології у 110 жінок, із них 23, на жаль, мали рак. Усі вони були скеровані на обстеження до Волинського обласного онкодиспансеру», - розповів Юрій Малімон.

Варто зауважити, що обстеження на мамографі у Волинському обласному онкодиспансері коштує чи не найдешевше в Україні – 200 гривень. Усі ці гроші, зі слів медиків, витрачають на придбання плівки та хімреактивів.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що луцька онколог розповіла, як попередити виникнення злоякісних пухлин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Луцьк Показати IP 5 Лютого 2019 16:04
а може затягують з грошима, яких невистачає ???
Хрен собачий до Луцьк Показати IP 6 Лютого 2019 08:32
На обстеження вистачає, 200грн.не велика сума. А ось на саме лікування, деколи продати квартиру і набратися кредитів і боргів може не допомогти, тому у людей і опускаються руки. У випадку онкології результат лікування знають тільки в Небесній Канцелярії, від лікарів мало що залежить, особливо в запущених стадіях раку
Оптимістка Показати IP 5 Лютого 2019 17:49
А що в онкодиспансері є психолог?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus