USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцька онколог розповіла, як попередити виникнення ракових пухлин

5 Лютого 2019 13:04
«Ми можемо – я можу», - саме під таким гаслом пройшов цьогорічний Всесвітній День боротьби із раком - WorldCancerDay. На думку луцького гінеколога-онколога Тетяни Ткачук, це гасло заперечує приреченість пацієнтів, хворих на рак.

Про це вона розповіла під час прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з онкологічними захворюваннями, що відбулася 4 лютого у ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер.

На думку хірурга-онколога Тетяни Ткачук, основним напрямком боротьби із раком є достатня проінформованість населення про захворювання, зокрема, про те, коли і за яких обставин потрібно негайно звернутися до лікаря.

Зі слів медика, злоякісний процес минає мікроінвазивно, тобто рак завжди має початкову стадію та так званий передраковий стан. На такому етапі хворобу можна повністю вилікувати.

Але, на жаль, до 30% волинських жінок звертаються за допомогою до спеціалістів уже в занедбаних станах.

«Вони не виконують те, що було запропоновано лікарями. Не проходять лікування передракової патології, яка може бути повністю вилікувана, бо ж іще доброякісна. Для того, щоб виявити рак, або передраковий стан, на ранніх стадіях, жінка щороку повинна обстежуватись у свого гінеколога. Гінеколог – це лікар, який лікує і супроводжує жінку протягом усього життя. Якщо вчасно лікувати всі порушення – гормональні, інфекційні, то можна запобігти виникненню злоякісної пухлини в органі, де є ризик її розвитку», - наголосила онколог.

Але, коли при обстеженні лікар все ж виявив патологію, тоді жінку скеровують у відповідні лікувальні заклади, де їй нададуть кваліфіковану та своєчасну допомогу.

«Важливо не лише повністю вилікувати недугу, а й дати пацієнтові шанс на якісне життя після такого важкого захворювання. Але, на щастя, ми, медики гінекологічного відділення Волинського обласного онкодиспансеру, володіємо всім спектром гінекологічних обстежень та операцій, та можемо надати висококваліфіковану допомогу на європейському рівні із будь-яких питань», - запевняє Тетяна Ткачук.

До слова, згідно з інформацією МОЗ, кожен п’ятдесятий українець хворіє на онкозахворювання. Кожен четвертий чоловік і кожна п’ята жінка в Україні ризикують дізнатися про такий діагноз. Головна причина смертності – пізнє звернення до лікарів, адже 30% хворих на рак дізнаються про свій діагноз на пізній стадії. 22 449 волинян перебувають на обліку зі злоякісними новоутвореннями (кожен 46-й житель області). За 2018-й рік зареєстровано 2 724 випадків уперше діагностованого раку. Від злоякісних пухлин померло майже півтори тисячі пацієнтів.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло й про те, чому луцькі онкологи іноді відмовляють у лікуванні пацієнтам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus