USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

На Волині облаштовують витоку річки Прип’ять

16 Серпня 2016 15:09
Працівники Шацького міжрайонного управління водного господарства розпочали роботи по облаштуванню витоку річки Прип’ятьу селищі Головне на Любомльщині.

Ще два тижні тому (впродовж трьох останніх років) на цьому місці стояло обросле верболозом та бурянами замулене джерело, - пише КОРДОН.

«Потужна водна артерія, яка у своєму гирлі так само повноводна, як Дніпро. Найбільша за площею басейну та довжиною права його притока. Річка, яка бере початок на Волині і тече по території двох держав – України та Білорусі». Такі дані ми знаходимо у довідкових джерелах про Прип’ять. А от де саме вона народжується – точної відповіді там немає. Дослідити це питання взялися місцеві водники.

«Ми довго шукали витоки Прип’яті, -розповідає начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. – Розглядали різні версії про її початок у Шацькому або Любомльському районах. Потім нас зацікавила легенда, в якій йдеться, що початкова назва річки була «Трип’ять», тобто три по п’ять джерел. Вивчаючи старі карти, звернули увагу на місце, де зараз знаходиться гідрологічна пам’ятка природи «Попова криниця» поблизу селища Головно на Любомльщині. Поруч є урочище Прип’ять. Там і справді багато джерел з чистою водою. Є вони і в самому селищі, хоча чимало їх зараз занедбані. Тому ми дійшли висновку, що основний виток Прип’яті – поблизу Головна. Тим паче, що за місцевими переказами, звідси пішла і сама назва селища ».

Втім, зі слів Ростислава Кравчука, наразі місце народження найбільшої річки Волині виглядає досить непривабливо – кругом зарослі верболозів, джерела позаносило мулом. Тому в управлінні вирішили впорядкувати навколишню місцевість

«З цим питанням ми звернулись до обласної та районної рад, – каже очільник обласного управління водних ресурсів.- Наразі нам виділили 125 тисяч на благоустрій території. Нині роботи вже розпочалися. Їх проводить Шацьке міжрайонне управління водного господарства. На сьогодні водойму біля верхів’я розчистили від наносів та замулення, чагарнику і верболозу. Влаштували основний водовідвід з азбестоцементних труб, що слугуватиме і переїздом через дорогу. Тривають роботи по облаштуванню насипів, під’їзної дороги та навколишньої території».

Після окультурення, вважає пан Кравчук, місце народження Прип’яті можна буде включити до туристичних маршрутів, що пролягають на Світязь. Від дороги Шацьк-Любомль до Головного – всього 7 кілометрів.

Таким було джерело три тижні тому:



Нині тут тривають роботи з чистки витоку річки, вирубки чагарників та облаштування шляху до джерела.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Бог Показати IP 16 Серпня 2016 15:24
Знову за старе !!!! Та не витік Прип'яті це !!! Там починається малесенька річка Нережа. Замість легенд використовуйте гідрологію. )))
DRAKULKA до Бог Показати IP 16 Серпня 2016 15:53
Ви по-перше не богохульствуйте, не звертайтеся до господа по-приколу і не говоріть від його імені, а краще вкуріть тему, перш ніж давати свої нічим не обгрунтовані коментарі.
Бог Показати IP 16 Серпня 2016 16:09
Почитайте коменти: http://www.volynnews.com/news/society/vytok-prypiati-stane-pryrodnoiu-okrasoiu-volyni/#comment_num_598555

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus