USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині під куполом храму знайшли тризуб і прапор з плямами крові та дірками від куль

19 Лютого 2018 08:31
У церкві села Липне Ківерцівського району на Волині під куполом знайшли український прапор та тризуб. Про це пише "Волинь нова".

Внутрішнє убранство старовинного дерев’яного Свято-Михайлівського храму, спорудженого у 1770 році, викликає подив і захоплення. Особливо майстерно вирізьблені з двох суцільних дощок царські врата. За словами священика, отця Ігоря, церква зводилася на дубових палях. За переказами, коли їх заміняли кам’яним фундаментом, то знайшли багато людських кісток та черепів, які захоронені під підлогою. Тож цілком ймовірно, що церква збудована на якомусь древньому кладовищі. Та й від минулого століття залишилася нерозгаданою таємниця синьо-жовтого прапора.

Десять років тому перекривали церкву й майстри під бляхою знайшли якийсь пакунок, загорнутий в хустину. Коли розкрили, то побачили цей прапор та тризуб.

Отець Ігор показав саморобний стяг, пошитий з двох марлевих полотнищ та намальований на кольоровому картонному аркуші тризуб.



"​Скільки літ історичні реліквії там пролежали, нам не вдалося з'ясувати. Тому можемо лише здогадуватися. Навіть старожили не пам'ятають. Ніхто з жителів села не знає подробиць. Хоча мені доводилося чути різні версії. Казали, що прапор і тризуб зберігали в церкві ще до приходу перших совєтів у 1939-му", - розповідає священик.



За словами отця Ігоря, під час війни в храмі переховувалися повстанці, то ймовірно, вони й заховали. Хоча це ж було не так просто зробити — вилізти, щоб ніхто не побачив, на церковну баню, відігнути металеву покрівлю. Люди навіть в ті страшні роки все-таки сподівалися й вірили, що колись таки знадобляться українські національні символи, які не треба буде ховати.

На саморобному прапорі добре видно плями. Хтозна, може це чиясь кров, пролита за Україну. Тих героїв давно немає на світі, але збереглася захована ними для нащадків святиня.

Священик пояснює, що були пропозиції передати ці раритети у музей, але реліквії завжди зберігатимуться у їхньому храмі, адже це частина його історії.

Упівці відстрілювались від «краснопогонників» із дзвіниці



Липненському старожилу Адаму Поповичувиповнилося 85 літ. Колись він жив біля храму. Дід Адам пригадав кілька фрагментів з історії Свято-Михайлівської церкви, в якій, за його словами, завжди творилася молитва і відбувалася служба Божа — ​при поляках, при німцях і при совєтах.



85-річний Адам Попович: «Староста міг того прапора сховати»

Як розповів чоловік, у 1943-му, під час нацистської окупації наказали всім жителям Липного зібратися у храмі, але хтось добре поінформований попередив людей: не йдіть, бо німці планують спалити всіх разом із церквою. Перед цим відбулася кривава розправа у сусідньому Берестяному. Там понад дві сотні селян від смерті врятувала німецька жінка Ельза Шнетінберт. За словами діда Адама, тільки завдяки Божому провидінню тоді у Липному вцілів і храм, і люди.

Вже після війни в навколишніх лісах діяли загони українських повстанців. Для боротьби з ними у Холоневичах стояв цілий військовий гарнізон «краснопогонників».

— Якось з батьками їхали ми волами на своє поле. Я ще був пацаном, — ​пригадує Адам Григорович. — ​Коли чуємо, як щось сильно бахнуло на дзвіниці. Там ховалися повстанці. Бачимо, летять воєнні з гарнізону, а їден побіг за підмогою в штаб. Знялася стрілянина. «Краснопогонники» стали пуляти з усіх боків. То одного упівця забили через вікно, а чотирьох чи п’ятьох забрали і погнали в Холоневичі. То не скажу вам, як їхня доля склалася. Чув, що зосталися вони живі.

Щодо українського прапора та тризуба, що зберігаються в храмі, старожил розповідає:

— Я все намагався допитатися в людей, вам нічого нового не скажу. Колись, ше у вуйну був у церкві староста. Звався по-сільському Дмітьор, а прізвище Третяк. То він тримав зв’язок із повстанцями. Думаю, староста міг того прапора сховати, бо прийшли совєти, а він мав ключі від церкви. Можу кому й шепнув, але вже не зосталося в живих нікого…

***

Красивий та величний Свято-Михайлівський храм, якому через два роки буде 250 літ, мовчить. Тільки він знає всю правду про синьо-жовтий прапор, захований під церковною банею між землею та небом, щоб ближче до Бога.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
чудо Показати IP 19 Лютого 2018 09:55
творцы чудес) прямо как в средние века мощи находили для увеличения паломничества...)
ух ты ватка до чудо Показати IP 19 Лютого 2018 11:18
ты за своими чудесами смотри
большевизм-зло до чудо Показати IP 20 Лютого 2018 17:07
І сюди налізло. От худоба. Брись!
ирина Показати IP 23 Лютого 2018 18:44
Священник какой красивый, как артист и прическа стильная. Приятно посмотреть
ірина Показати IP 27 Лютого 2018 11:59
Українці! не забувайте свою історію. Розповідайте всюду... з уст в уста...від одного покоління до другого. Історія наша богата та славна!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus