USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині по шматках відновлюють стародавній іконостас, який знищив Паша Мерседес

6 Березня 2023 18:28
Розібрати і спалити стародавній іконостас – такий наказ дав колишній очільник Низкиницького чоловічого монастиря, а нині намісник Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ МП Павло Лебідь, більш відомий як Паша Мерседес. Мовляв, іконостас XVIII століття не вписувався в інтер’єр і не відповідав канонам російської церкви.

Через десятки років культурна спадщина таки повертається на свої місця. Не так давно в одному із храмів Волині музейники віднайшли частину цього іконостасу, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Стародавні царські ворота місяцями намагається скласти докупи харківський реставратор Артем Погрібний. Вони роками руйнувалися в затопленому сирому підвалі Низкиницького чоловічого монастиря.

Царські ворота – це частина стародавнього іконостасу Успенської церкви села Низкиничі, що неподалік Нововолинська. Приблизно в 1991 році бароковий іконостас XVIII століття доручив розібрати та спалити колишній очільник монастиря, зараз намісник Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ МП Павло Лебідь.

Краєзнавець Юрій Велінець розповідає: «Він просто його зняв. Основні структурні елементи, можливо, дійсно були спалені, а от художню композицію розміщували по місцевих церквах. Дещо лежало в сховищах, тобто в підземеллях».
Музейники думали, що ворота – єдине, що залишилося від старовинного іконостасу. Однак люди розповіли, що одна з ікон зберігалася в церкві села Кропивщина. З’ясувалося, що це Таємна вечеря, яка висіла над царськими воротами.

Нині віднайдені частини барокового іконостасу – на реставрації в Нововолинському історичному музеї. Над відновленням оригінального вигляду працює харківський художник-реставратор Артем Погрібний. Якби повномасштабна війна не змусила митця переїхати на Волинь, про долю знайдених пам’яток можна було б лише здогадуватися.

Після відновлення іконостасу його виставлятимуть у музеї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
волиняка Показати IP 7 Березня 2023 00:12
коли вже того сектанта пашу мерседеса або розберуть на запчастини або спалять? Давно вже час.
Психіатр Показати IP 7 Березня 2023 06:02
цей Коз*л гордість Волині і прихожан кацапської церкви

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus