USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині проводитимуть навчання добровольців зі стрільби, тактики і ПМД

10 Лютого 2022 12:01
Як сформувати тривожну валізу, як діяти в критичних ситуаціях, як надавати першу медичну допомогу – про це розповідатимуть в Штабі захисту Волині.

Готуючись до ймовірної агресії Російської Федерації, на Волині вирішили організувати навчання для всіх, хто хоче долучитися до добровольчих формувань громад. Для цього зініціювали Штаб захисту Волині, розповів народний депутат Ігор Гузь. Наразі ця ініціатива стартує з Володимир-Волинського району – міст Володимира та Нововолинська.

«Усі стежать за ситуацією на кордонах з Російською Федерацією та Білоруссю. Попри те, що є запевнення, що нічого не буде, збільшується концентрація військових сил біля кордону, починаються масштабні навчання. І виклик такий, що ніхто не виключає вторгнення на територію України», – зауважив він.

Нардеп додає: сьогодні країна має бути в повній готовності, а органи місцевого самоврядування долучаються до допомоги розгортання тероборони. Тож з огляду на ситуацію, він анонсував громадську ініціативу – Штаб захисту Волині, який діятиме на території області.

Згадана ініціатива покликана допомогти людям, які хочуть або долучитися до тероборони, або пройти вишкіл з першої медичної допомоги, щоб згодом взяти участь у добровольчих формуваннях тергромад.

«Наш батальйон тероборони розгортається, він ще недоукомплектований, є питання з приміщенням, є питання стосовно людей. Друге – добровольчі формування громад, які дозволяє створювати Закон про національний спротив. Станом на сьогодні їх ще не можна створити офіційно на юридичному рівні. А до нас звертаються сотні людей, які хочуть пройти вишкіл з першої медичної допомоги, стрілецькі курси, тактичні навчання. Тому Штаб захисту Волині починає роботу з охочими, щоб створити умови і можливості для навчання. Коли ці люди пройдуть навчання, вони зможуть долучитися до добровольчих формувань тергромад. Від сьогодні ми поширюватимемо анкету в підготовчі групи зі створення добровольчих формувань тергромад», – повідомив він.

Наступних вихідних відбудеться перший масштабний вишкіл на полігоні 14-ї бригади. Такі навчання, ймовірно, будуть щотижневі, до них зможуть долучити всіх охочих. Заплановано, що будуть курси першої медичної допомоги, стрілецькі курси, тактика, поведінка. Також тут готові пояснювати, як скласти тривожну валізу, як діяти у разі надзвичайних ситуацій.

Крім того, в громадах триває облаштування бомбосховищ, системи сповіщення, тирів. По одному сучасному тиру буде у Володимирі й Нововолинську, щоб люди могли покращувати навички роботи зі зброєю.

«Ця ініціатива виникла не випадково, бо тут є 14-та бригада, є полігон, є тисячі людей, які мають воєнний досвід. Ми даємо ініціативу для області, готові розробити інструкції для громад. Бо з центру всі чекають вказівок, а все поки йде важко. Ця ініціатива дозволить сформувати тероборону і згуртувати добровольців для формувань громад. Якщо агресія буде на іншій території, а ми матимемо тил, буде охорона критичної інфраструктури, евакуація, допомога пораненим. Ми хочемо показати приклад, як це зробити», – зазначив нардеп.

Ініціатори Штабу обіцяють вже днями розповсюдити анкети для тих, хто хоче долучитися до процесу та розмістити всі телефони, за якими можна дізнатися деталі.

Голова Володимир-Волинської райради Віктор Хиць додає: у них вже рік діє навчальний центр, де провели не один вишкіл для всіх охочих.

Міський голова Володимира Ігор Пальонка додав: місто є військовим центром і перебуває в полі зору ворогів.

«Ми маємо подбати про те, щоб у разі агресії було застосовано всі засоби для захисту мирного населення. Розуміючи це, ми всі об’єднуємося, аби дати відсіч агресії. У нас багато військових, тих, хто пройшов війну. І вони просять: «Давайте щось робити», – зазначив він.

З його слів, у місті планують виділити кошти на підтримку військових частин, які дислокуються у Володимирі, оглядають укриття й аналізують, які треба відремонтувати тощо.

Нововолинський міський голова Борис Карпус повідомив, що в місті теж почали готуватися до оборони.

«Ми тісно співпрацюємо з батальйоном тероборони, який дислокується на території міста, допомагаємо з ремонтом, меблями. Працівники нашого виконкому пройшли навчання на стрільбах, вишкіл з першої медичної допомоги, торік оглянули укриття. Є люди, які готові вступати в добровольчі формування тергромад. Ми маємо зрозуміти, хто що буде робити, якщо раптом настане момент ікс. Це не лякання, а холодний розрахунок. Ігнорувати ситуацію – це злочин перед своїми родинами, містом», – резюмував він.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ОДІН. Показати IP 10 Лютого 2022 16:43
ГОЛОВНЕ У ТУ ВАЛІЗУ ПОКЛАСТИ З СИРОМ ПИРОГИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus