USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Лише для технічних потреб: у селян молоко купують за безцінь

13 Червня 2021 14:41
На Любешівщині селяни здають молоко по шість гривень за літр. Люди скаржаться, кажуть, корову нині утримувати дуже важко, а молоко забирають у них за безцінь. Держава ж мало чим підтримує селян.

Наразі влада активно взялася доводити стандарти молока до європейських, бо цього вимагає угода з Європейським Союзом, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Відповідно до нових стандартів, молоко другого сорту, тобто те, яке здають селяни, не можна буде брати для виробництва продуктів харчування. Підприємці зможуть закуповувати його у селян лише для технічних потреб, наприклад, щоб годувати тварин.

72-річна пані Євфимія проживає в селі Нові Березичі на Любешівщині. Бабуся має одну корову. Каже, сил, аби за нею доглядати, уже немає. Адже щоб утримувати корову, треба заготовити сіна та заплати пастухам. Та й на молоці у селі не заробиш, здають його тут майже задарма – по шість гривень за літр.

Син пані Юхимки Віталій зазначає, що корову нині тримати справді невигідно. У селян продукт збирають за копійки, а в магазинах продають по 25 гривень за літр. Але корову вони не продають, бо ж треба щось їсти.

А от 84-річна пані Валентина, яка також проживає у селі Нові Березичі, в господарстві корови не має. Молоко купує у магазині.

«Я не здужаю ходити, хворію, мені вже корова не треба, – бідкається старенька. – Колись тримала і корову, і коня, а тепер нездужаю».

З 1 січня 2020 року почали діяти нові стандарти якості домашнього молока. Відтоді в Україні залишилося три сорти молока: екстра, вищий і перший. Наразі триває перехідний період, впродовж якого молоко другого ґатунку (йдеться про сире та домашнє молоко) будуть приймати суто для технічних потреб.

Тож селяни можуть і взагалі залишитися без тої копійки, яку мають на цю пору. А якщо молоко прийматимуть суто для технічних потреб, то про зростання його ціни при зборі на селі годі й думати.

Статистика тим часом показує, що в Україні європейське молоко починає витісняти вітчизняне. У 2020 році до нас його завезли на понад 250 мільйонів доларів.
Аби виправити ситуацію, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5297 «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо стимулювання виробництва молока. Щоправда, він стосується більше фермерів. Йдеться про державні дотації. Автори законопроєкту зазначають, що у ньому буде виписано умови, за яких господарники зможуть отримати дотації від держави. Отримані гроші, згідно із задумом, господарники витрачатимуть на придбання сучасного обладнання і якісних кормів, що дасть змогу покращити санітарно-гігієнічні умови утримання худоби. Як результат – фермери вироблятимуть молоко вищої якості та стануть більш конкурентоспроможними на світових ринках.

«Спілкуючись із людьми, ми бачимо, наскільки це складна проблема, яку без державної підтримки не розв’язати, – зазначає народна депутатка Ірина Констанкевич. – Тому в цьому законопроекті запропоновано і механізми реєстрації, і дотаційні, тобто це комплекс заходів, який потенційно уможливив би збільшення виготовлення в Україні якісного молока».

Однак наразі згаданий законопроєкт відведено. Нардеп пояснює: це через недоопрацювання певних елементів. Ірина Констанкевич додає: нині працюють над тим, аби українське молоко могло конкурувати з європейським.

«Наразі законопроєкт зареєстровано, уже опрацьовано в комітеті, і оскільки є ще деякі доопрацювання, то комунікуємо в робочих групах, продовжуємо працювати, але насправді це складна проблема, – зауважує вона. – Виходить так, що якісне європейське молоко у нас буде, а ось вітчизняного не буде».

А тим часом, відповідно до даних Державної служби статистики України, порівняно з минулим роком, кількість великої рогатої худоби в країні зменшилася на 6,2%.

Щодо корів, то їх станом на 1 січня цього року нараховували 1 млн 693 тис. голів. За рік поголів’я, як повідомляють у держстаті, знизилося на 5,4%.

Очевидно, українським фермерам невигідно тримати велику рогату худобу. Та й селяни, які тримають по одній корові, наразі також не можуть бути впевнені у завтрашньому дні. Поки у владних кабінетах думають, як врятувати молочну галузь, люди на селі рахують копійки від здавання молока, а фермери збувають худобу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
скептик Показати IP 13 Червня 2021 15:02
це все наслідки діяльності великих мудрагелів-гаспідарів починаючи з кучмоїдного
скептик Показати IP 13 Червня 2021 15:19
не знаю як на любешівщині, а в околицях люцька приватні власники однієї корови молоко бодяжать: відганяють вершки, добавляють пральний порошок для фіктивного підвищення жирності, антибіотики для запобігання скисанню. часто худобу погано миють, невідомо чим кормлять, тому молоко має гидкий запах і смак. також фальсифікують кисломолочний сир, сметану, масло, добавляючи загущувачі, рослинні жири, барвники і т.д. еуропою тут і не пахне.
То точно до скептик Показати IP 13 Червня 2021 17:04
Зараз молоко геть не таке як було при сссср, і корови якісь не такі і корм коровячий з біодобавками і колють їм всяку хімію від якої корова дає в два-три рази молока більше. Тільки яке те молоко? Навіть коти не хочуть пити, тижднями не скисає. Раніше молоком і авто можна було заправляти, і голову помив - волосся гарне густе, зранку випив стакан молока - цілий день ситий, поросяткам налив - до вечора вже кабан.
Вася до скептик Показати IP 13 Червня 2021 19:14
Баба бабі сказала. Якщо я раз купив молоко, і воно таке,, як ви сказали, то як мінімум в отого фермера я ніколи більше не куплю нічого ніколи, таке враження, що вам приходиться пити те молоко щодня. Купили десь колись раз, а підприємливі люди впарили, і не дарма впарили..
скептик до Вася Показати IP 13 Червня 2021 23:16
таких "підприємливих", а вірніше "хитрож"""х" на базарі вагон. багатьох знаю в лице. щоб знайти якісні молочні продукти треба добре пошукати і перепробувати не в одного
До скептик Показати IP 13 Червня 2021 15:39
Мабуть ти на таких продуктах і виросло, недолуге.
скептик до До скептик Показати IP 13 Червня 2021 16:34
я, на відміну від тебе, зачухана полішня, знаю смак якісних продуктів з дитинства
Дєд Показати IP 13 Червня 2021 16:08
Підтримаємо виробників молока в Європі, у нас виявляється другий сорт. Країна дурнів.
Він до Дєд Показати IP 13 Червня 2021 17:33
При чому тут підримка? Навчіться робити якісне згідно вимог сертифіцації і будуть вас підтримувати. Ну не хоче англійський сер, французська мадам пити молоко з під не митої корови. Вимоги ринку
Вася до Він Показати IP 13 Червня 2021 19:19
Тут того молока і для власного ринку не вистачає. Яка ще мадам!
скептик до Вася Показати IP 13 Червня 2021 23:24
клепки не вистачає
Хамло Показати IP 13 Червня 2021 17:37
Автор статті міг би хоч розжувати, чим відрізняється вищий від першого і другого сортів. Ато судячи з коментарів з цим в читачів пєчаль. Селяни просто досі живуть в позаминулому столітті, і не підозрюють, що зробити з 2го перший сорт не так і складно, треба об'єднуватись і треба підтримка ОТГ.
скептик до Хамло Показати IP 13 Червня 2021 18:39
приблизно поясню . пару років тому я був на фермі в німця. ЗАПАХУ НІЯКОГО. корови чисті, гній моментально видаляється в біотанк. ТІЛЬКИ МАШИННЕ ДОЇННЯ. молоко закачується відразу в ємкості і охолоджується. два рази в день приїзджає молоковоз і забирає на переробку. поля на яких вирощують корми, ніякою хімією не обробляються. корови регулярно оглядаються ветеринаром, робляться прививки. якість землі і кормів також регулярно контролюється. не дай Бог корові дати якусь хімію. оце вищий сорт.
ххх до скептик Показати IP 13 Червня 2021 20:38
а,скільки коштує те обладнання у німця.скільки держава йому компенсує.скільки дотацій на голову врх дає.........дайте нашим виробникам таке фінансування.буде ще вища якість і об"єм продукції.і так у всьому,за ,що не візьмись в україні.......
скептик до ххх Показати IP 13 Червня 2021 23:22
дотації дають великим товаровиробникам НА ВИРОБЛЕНУ ПРОДУКЦІЮ. на одну корову ніхто дотацій не дає. а українським товаровиробникам все невигідно, бо іван звик все розікрасти і прос""ти, а не думати про завтрашній день
Самий головний Показати IP 19 Червня 2021 11:11
Ша, таваріщі...саме якісне молоко-це домашнє, охолоджене.. І не треба тут захищати владних тупаків, що думають тільки про себе. Корову-кожному!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus