USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На зарплати працівникам Волинської обласної психіатричної лікарні потрібно 11 мільйонів гривень

19 Серпня 2020 16:32
На виплату зарплати працівникам Волинської обласної психіатричної лікарні потрібно понад 11 мільйонів гривень. У медзакладі ось уже два місяці людям не виплачують ані копійки. Медикам увірвався терпець і вони вийшли на протест. Працівників лікарні таки почули. Шляхи розв’язання проблеми почали шукати у Волинській обласній раді, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Проблема не в об’єднанні закладів, а в неправильному укладанні контракту із Національною службою здоров’я України: такої думки дійшли члени комісії із питань бюджету, фінансів та цінової політики Волинської обласної ради під час обговорення проблеми, яка виникла у Волинській обласній психіатричній лікарні. Закладу не вистачає коштів не лише на медикаменти і харчування, а й на виплату заробітної плати працівникам установи.

«У нас є психіатрична лікарня, є НСЗУ, яка укладає угоди, – сказав голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Михайло Імберовський. – У психіатричній лікарні є люди, які лікуються, а є ті, яких, по суті, утримують там. Так от, НСЗУ виділяє кошти для людей, які лікуються, а для тих, кого утримують, – ні. Не можна рубати з плеча і взяти й відправити на вільні хліба такий специфічний лікувальний заклад. Багато людей змушені там перебувати, просто на них немає фінансування».
«Справді, в олицькій лікарні живуть пацієнти, а не лікуються, це як соціальний заклад, і дуже правильно ми почали його об’єднувати, щоб довести до логічного завершення, – вважає в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Тимощук. – Тут стоїть питання в тому, що вона не законтрактована і не має ліцензії, відповідно, для цієї лікарні не надійшло ані копійки».

Інші обласні лікарні, які також уклали договір із НСЗУ про надання психіатричної допомоги, отримують кошти від держави, тоді як спеціалізованому закладу їх не вистачає. Тож аби йому допомогти, долучились інші регіони.

«Рішенням Львівської обласної ради із їхнього бюджету волинському виділено субвенцію у два мільйони гривень на відшкодування вартості лікування хворих з Львівської області у Волинській обласній психіатричній лікарні, – повідомив заступник начальника департаменту фінансів Волинської ОДА Володимир Селедець. – Цей фінансовий ресурс передбачено на поточне утримання цього медичного закладу».
Імовірно, із цих коштів заплатять аванс працівникам. Втім для розв’язання усіх проблем цього недостатньо. В облраді кажуть: вся проблема у тому, що психлікарня неправильно уклала контракт із Національною службою здоров’я України. Адже під час підписання договору вони могли значно розширити кількість послуг, які НСЗУ мала б фінансувати.

«Тут є питання не до нас. Є конкретні керівники, які за це відповідають, а не переносять відповідальність на управління охорони здоров’я, – наголосила голова Волинської обласної ради Ірина Вахович. – Вибачте, вони вже стали підприємствами й сьогодні у ринковій економіці напряму працюють з НСЗУ. Це вже треба зрозуміти: це не субвенції, це зовсім інший підхід. Якщо менеджмент не розуміє цього, то треба змінювати або підходи, або менеджмент як такий».

Наразі ж питання лишається відкритим. Адже коштів, які вдалося віднайти для психіатричної лікарні, не вистачить, аби виплатити заробітну плату. Уся надія на те, що психіатричній лікарні таки вдасться розширити послуги в контракті з Національною службою здоров’я України, аби заклад дофінансували. А тим часом буде створено спеціальну профільну комісію при Волинській обласній раді. Депутати переконані: якщо не знайти вихід із ситуації, невдовзі з такою проблемою зіштовхнуться у госпіталі ветеранів війни та тубдиспансері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВОВК Показати IP 19 Серпня 2020 17:34
Денег нет, но вы держитесь!
совок Показати IP 19 Серпня 2020 18:33
пока какой-то больной не спалит или не взорвет какую-либо многоэтажку, будут пропагандировать закрыть психбольницы. А потом народ чухать репу будет, но поздно...) Кураторам Украины нужно бабло - отжимают где могут)
Експерт до совок Показати IP 21 Серпня 2020 00:48
Вже квартири вибухають! Тобто народ з розуму сходить!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus