USD 39.85 40.15
  • USD 39.85 40.15
  • EUR 39.95 40.20
  • PLN 9.95 10.15

На Землі може закінчитися безпечне місце для людства

17 Вересня 2023 00:23
Земля перестає бути «безпечним простором для людства» за шістьма з дев’яти ключовими показниками. У групи міжнародних вчених викликає побоювання рівень забруднення мікропластиком і ядерними відходами землі і річок.

За їхніми даними, тільки кислотність океанів, чистота повітря і озоновий шар знаходяться в межах, що вважаються безпечними. Однак показник чистоти повітря і Світового океану може дуже швидко змінитися на протилежний, пише Sky News.

«Ми в дуже поганій формі. У цьому аналізі ми показуємо, що планета втрачає стійкість», – прокоментував результати співавтор дослідження, директор Потсдамського Інституту досліджень впливу на клімат Йохан Рокстрем.

14 років тому Рокстрем разом з іншими фахівцями створив дев’ять критеріїв для наукової оцінки загального стану Землі. Тепер нове дослідження показало, що, наприклад, вода перейшла з категорії «ледь безпечної» в категорію «забороненої».

Ці дев’ять критеріїв переплітаються. Команда вчених використовувала комп’ютерне моделювання і з’ясувала, що погіршення показників одного критерію, як-от клімат або біорізноманіття, викликає погіршення й інших, а усунення проблем одного критерію допомагає іншим.

Моделювання показало, що «одним із найпотужніших засобів, якими володіє людство для боротьби зі зміною клімату», є очищення земель і збереження лісів.

За словами Рокстрома, біорізноманіття – кількість і різні типи форм життя – перебувають у найбільш тривожному стані і йому не приділяється стільки уваги, як іншим проблемам.

«Найбільший головний біль, з яким ми стикаємося сьогодні – це кліматична криза і криза біорізноманіття», – прокоментував експерт.

Коментуючи результати дослідження, професор екологічної інженерії Університету Карнегі-Меллон Грейнджер Морган, яка не брала участі в дослідженні, сказала: «Якщо ми швидко не скоротимо навантаження на Землю, ми пропадемо. Це дослідження говорить, що, ймовірно, ми стаємо як підгорілий тост».

Проблема зміни клімату

Вчені вже давно сурмлять про зміну клімату і важкі наслідки, які воно викликає. Вони повсюдно закликають скорочувати викиди шкідливих речовин в атмосферу, їсти менше червоного м’яса і вести усвідомлене споживання ресурсів.

Крім того, вчені вважають, що серйозні зміни клімату провокують природні стихійні лиха в різних куточках Землі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 17 Вересня 2023 12:47
Ви чули, через два мільйони років сонце погасне. О кг боже, куди бігти, що робити?
Анонім Показати IP 17 Вересня 2023 20:37
Як на мене, людство не заслуговує на те, щоб жити вічно, бо люди за своєю натурою гнилі істоти - жадібні, підлі, самозакохані, честолюбні, лицемірні у своїй переважній більшості. Людям складно жити в мирі, вони дуже люблять воювати, витрачають багато часу і ресурсів не на розвиток і вдосконалення, а отже люди приречені загинути разом з сонцем, якщо не раніше. Ніякі інші планети людям не світять, бо вони тупі і обмежені створіння для того, щоб змогти подорожувати у всесвіті. Час іде, а реальних технологій для підкорення космосу нема. 100 років лишилось в людей, як казав Стівен Хокінг

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus