USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На проспекті Волі хочуть зробити велодоріжки

20 Жовтня 2011 14:45
У Луцьку вже не раз балакали про потребу в будівництві велодоріжок, надто зважаючи на надмірну завантаженість облцентру автомобілями: на 204 тисячі населення припадає понад 60 тисяч автівок. А це явно не поліпшує екологічну ситуацію в місті.
Про це пишуть Відомості-UA .
Досить активно в обласному центрі Волині питання облаштування спеціальних доріжок для велосипедистів піднімали у 2008-2009 роках. Як каже член Асоціації велосипедистів Луцька Юрій Моклиця, чітких обіцянок ніхто не давав: влада лише висловлювала своє прихильне ставлення до цієї ініціативи. А ініціатива таки була: асоціація запропонувала концепцію велосипедної інфраструктури у Луцьку.
«Власне, згідно з цією концепцією, всі райони міста планували з’єднати з центром велодоріжками. Вони обов’язково мають з’явитися вздовж найбільших транспортних магістралей, вулиць, перевантажених автомобілями. Серед таких, зокрема, проспекти Соборності, Відродження, Волі», - сказав Моклиця.
За словами начальника управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Юрія Казмірука, тоді активісти запропонували облаштувати в Луцьку сорок кілометрів велодоріг. Одначе, на його думку, така протяжність маршрутів у межах міста дещо завелика.
Та у прихильників двоколісного транспорту є бажання найближчим часом доопрацювати концепцію, дещо змінити та подати її новій владі. За їхніми словами, вона теж прихильно ставиться до цієї ідеї.
«На жаль, у історично сформованих містах із визначеною мережею вулиць дуже проблематично будувати велосипедні доріжки. Про будівництво велодоріжок за рахунок звуження автошляху взагалі йтися не може. В кожному конкретному випадку треба буде дивитися, де є можливість прокласти велосмугу. Я не вірю, що, наприклад, по проспекту Соборності можна зробити доріжку вздовж усієї вулиці за рахунок тротуару», - каже Казмірук.
Реальнішим варіантом він вважає облаштування місць для їзди на роверах у мікрорайонах, що будуватимуться. Зокрема, йдеться про район вулиці Львівської (територія колишньої військової частини) та про 40 гектарів поблизу Стрілецької (колишнє військове містечко). Там, за словами Юрія Казмірука, плануватимуться нові мікрорайони. Головний архітектор сказав, що при їх розробці обов’язково впише таку вимогу, як облаштування велосипедних смуг.
Юрій Казмірук також повідав, що невдовзі може постати питання про реконструкцію проспекту Волі від вулиці Шопена до Київського майдану. За його словами, міський голова дав доручення напрацьовувати пропозиції в цьому напрямку. Тож Казмірук припустив, що можна було б поєднати розширення проспекту з облаштуванням там велодоріжок.
Чиновник припустив, що перші велодоріжки у Луцьку можуть з’явитися років за п’ять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2011 14:54
"Тож Казмірук припустив, що можна було б поєднати розширення проспекту з облаштуванням там велодоріжок." - а можна взнати які саме будинки будуть зносити, по ліву сторону чи по праву? Чи, можливо, буде введено односторонній рух? А трамвайну колію можна там ще вмістити?
VSC Показати IP 20 Жовтня 2011 15:40
А где пешеходам ходить? Большую часть тротуара сегодня занимают автомобили, часть отдадут велосипедистам, а нам что - по проезжей части топать?
taras1986 Показати IP 20 Жовтня 2011 20:52
До речі у Луцьку офіційна кількість населення становить 212 тис чол. Чому немає місця для велодоріжок? Так на пр.Волі ще дерева є, їх можна зрізати і там спорудити велодоріжку... І тоді місто буде екологічно чистим... ))) А якщо серйозно, то велодоріжки бути повинні, але не обов'язково паралельно основним магістралям міста! Думаю їх доцільніше прокладати залежно від потреб населення, можна через парки, сквери, зелені зони і т.д.
Киця Показати IP 21 Жовтня 2011 09:44
Якби у нас були парки, сквери і зелені зони, то, мабуть, можна було б і прокласти. А через парки ім. Лесі Українки чи 900-річчя Луцька не знаю, куди можна заїхати. Зелених же зон і скверів, через які можна було б їздити, у місті взагалі практично немає. Я часто користуюсь велосипедом, і проїзд через парки зовсім не скоротив би мої маршрути. Проблема зелених насаджень у нашому маленькому місті теж дуже гостра. Поясніть, навіщо доріжки у мікрорайонах? Там і так рух не напружений, немає безлічі маршруток, автомобілів та людей, і можна цілком спокійно проїхати по тротуару чи по дорозі. У центрі ж міста їздити дуже небезпечно, а саме у центр чи через центр люди їздять на роботу чи ще кудись. "влада лише висловлювала своє прихильне ставлення до цієї ініціативи". Ну, звісно не скажуть же вони, куди тим ініціаторам треба піти (чи поїхати на своєму велосипеді), бо ж у нас офіційний курс на Європу і до покращення екології. Але ж зрозуміло, що ніхто з чиновників у найближчі років 100 у нас на велосипеді чи тролейбусі їздити не буде і грошей ця затія не принесе (хіба відмити трішки), тож клали вони на це все. Негідники!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus