USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Над Новою Зеландією спостерігали надзвичайно яскраве південне сяйво

29 Березня 2023 23:41
Південне сяйво, або, як його ще називають, австралійське сяйво можна спостерігати в небі Нової Зеландії, а також у південних районах Австралії. Цього разу кольори були незвично насиченими.

Про це пише Бабель з посиланням на BBC.

Небо спалахувало потоками зеленого та рожевого світла, яких не бачили там з минулого року. Особливо інтенсивне сяйво проявилося в період між 22:00 і 02:00. Воно спричинене тим, що у верхні шари атмосфери Землі потрапили заряджені частинки (електрони), які рухалися вздовж ліній магнітного поля планети.

Кольори полярного сяйва, яке в південній півкулі називають австралійським, залежать від складу атмосфери: якщо в ній багато кисню, то виникне зелене чи жовте світло, тоді як азот робить сяйво темно-червоним або синім.

Нагадаємо, місяць тому над Британією спостерігали рідкісне полярне сяйво. Зазвичай воно з’являється у високих широтах навколо Арктики та Антарктиди, але наприкінці лютого 2023 року його побачили навіть у Північній Ірландії, Південному Уельсі та Норфолку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus