USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Надзвичайна ситуація: що влада робить для захисту лучан і чого чекати бізнесу

26 Березня 2020 15:42
Віднині Україна живе в режимі надзвичайної ситуації. Про те, що це означає для Луцька, як довго може тривати карантин, чого очікувати лучанам і загалом про ситуацію в місті в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» розповів радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

Як житимемо до 24 квітня? Що передбачає надзвичайна ситуація в межах нашого 200-тисячного міста?

На позачерговому засіданні Кабінету Міністрів ухвалено рішення про продовження карантину до 24 квітня та запроваджено режим надзвичайної ситуації по всій території України. Зауважу, що режим надзвичайної ситуації відрізняється від режиму надзвичайного стану і його введено для посиленої координації усіх державних органів, всіх органів місцевого самоврядування, всіх інституцій для протидії корона вірусу. Продовження карантину потрібне, адже десятки тисяч наших громадян повернулися з-за кордону. Це повернення було неконтрольованим, ніхто не перевіряв, чи хворі ці люди на коронавірус, їм навіть не вимірювали температуру. Вони роз’їхалися по домівках, не дотримуються режиму самоізоляції, за цим ніхто не здійснює контролю. Тому є передумови вважати, що найближчим часом ситуація із захворюваністю на коронавірус погіршуватиметься.

Хочу звернути увагу на інший бік цього питання. Ми знаємо, що під час карантину низка підприємств припинили діяльність. На сьогодні ті підприємства, які мають фінансові запаси, продовжують виплату зарплати працівникам, можливо, в зменшеному розмірі. А якісь підприємства відправили людей у відпустки за власний рахунок і вони змушені жити на ті запаси, які відклали. Але є й ті, хто не має заощаджень, бо живе, як кажуть, від зарплати до зарплати. За соціологічним опитуванням, 60% людей сказали, що їм може не вистачити коштів на елементарне прожиття до завершення продовженого карантину або їм вистачить цих грошей на місяць. Тому ситуація є дуже складною, адже людям треба платити за комунальні послуги, купувати їжу й забезпечувати базові потреби.

Ще одне питання – це бізнес, який сьогодні в надзвичайно складному стані.

Ми розуміємо, що карантин колись закінчиться й коронавірус піде на спад. Нам треба буде відновлювати економіку. Але якщо держава ставитиметься до бізнесу так, як вона зараз ставиться, тобто не виділяє з держбюджету коштів на його підтримку, нашу економіку чекають сумні наслідки. Натомість ухвалено рішення, яке я вважаю непрофесійним, про те, що бізнес буде звільнено від сплати податку за землю, орендної плати за землю і податку на нерухомість. Фактично, це все – місцеві податки. Це те, що наповнює місцеві бюджети. Складається ситуація, що бізнес, який сьогодні продовжує працювати, і той, що припинив роботу, опинилися в однаковому становищі.

Сьогодні держава виділила 100 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. У межах області Волинська обласна рада виділила 60 мільйонів гривень, Луцька міська рада – 70 мільйонів гривень, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом»20 мільйонів гривень, є ще благодійники, які виділяють кошти. Тож у межах нашої не найчисельнішої і не найбільш економічно спроможної області ми маємо 150 мільйонів гривень закумульованих коштів на боротьбу з коронавірусом, що в півтора раза більше, ніж уряд виділив на всю країну. Про яку державну стратегію може йтися, коли виділяють такі мізерні кошти?

Бюджет міста за березень і квітень недоотримає щонайменше 50 мільйонів гривень. Але ми розуміємо, що сьогодні маємо відкинути ті проєкти, які можемо реалізувати в наступному році, які можуть почекати. Адже збереження людських життів, збереження здоров’я лучан – на першому місці.

Надзвичайна ситуація передбачає встановлення блок-постів. Де їх буде встановлено в межах Луцька?

Вони стоятимуть на всіх в’їздах у місто. Їх буде 9. Якою буде їх ефективність, сказати важко. Це рішення ухвалював оперативний штаб, створений при Волинській облдержадміністрації. Там буде працювати поліція, медик, представник ДСНС.

Читати ще: Де у Луцьку та на Волині розмістять блок-пости. Перелік

Люди мають десь перебувати, їм треба забезпечити елементарні потреби. Ми знаходили біотуалети, намети, засоби обігріву, бетонні блоки для загородження тощо. Поліція зупинятиме автівки, у людей будуть вимірювати температуру, слідкуватимуть за дотриманням карантинного режиму.

Якщо хтось хворий захоче чкурнути з міста, його повернуть?

Очевидно, що таку людину зобов’яжуть звернутися до сімейного лікаря, аби той визначив, чи потрібна їй госпіталізація для подальшого дослідження щодо наявності коронавірусу.

Днями з’явилася інформація, що СНУ імені Лесі Українки зможе надати приміщення спорткомплексів, щоб у разі потреби там можна було розмістити хворих, якщо їх стане більше. Зокрема йдеться про спорткомплекс на вулиці Грушевського. Які ще це спорткомплекси й навіщо були такі превентивні заходи?

Ми щиро сподіваємося, що ті кошти, які виділили і міська, й обласна ради, і Фонд «Тільки разом», і те обладнання, яке буде за них придбано для боротьби з коронавірусом, нам не знадобляться. Але сподіваємося на найкраще, а мусимо готуватися до найгіршого. На нараді під головуванням Ігоря Палиці базовою щодо лікування хворих на коронавірус визначено Волинську обласну клінічну лікарню. Першим буде використано корпус, розташований у селі Боголюби, потім – основний. У нас є інфекційна лікарня, де зараз госпіталізовано та ізольовано людей, які мають підозри на коронавірус або які хворіють на нього. Але там тільки шість реанімаційних ліжок та три апарати штучної вентиляції легенів, тому її не можна використати як базову лікарню.

Ми розуміємо, що потужностей цих лікувальних закладів може не вистачити. Тому Ігор Петрович виступив з ініціативою щодо підготовки на випадок надзвичайної ситуації спорткомплексів, щоб там розміщати хворих початкового та середнього рівнів тяжкості. Йдеться про спорткомплекси СНУ та ЛНТУ.
Які заходи з дезінфекції вже відбуваються в місті?

Ми ще в суботу почали дезінфекцію вулиць і тротуарів Луцька, є два спеціально переобладнані для цього автомобілі КП «Луцькспецкомунтранс». Миють розчином гіпохлориту натрію. Коли запускали ці автомобілі, ми запросили людину, яка має потрібні навички. Із розпилювача такого автомобіля було здійснено забір речовини, проведено дослід, що показав, що це саме та речовина, яка потрібна, а не вода. Ми намагаємося максимально покрити місто, і куди можна заїхати, ці автомобілі заїжджають.

У неділю для ОСББ почали безплатно роздавати цей розчин для дезінфекції під’їздів з розрахунку 10 літрів на один під’їзд багатоповерхового будинку. У понеділок дезінфекцію під’їздів розпочали й жеки. Її будуть повторювати з періодичністю раз на два-три дні.

Наскільки небезпечно нині дітям перебувати на дитмайданчиках і чи обмежать їх стрічкою?

Ми просимо лучан максимально залишатися вдома. Наразі це найкраща вакцина проти вірусу. Рішенням міської ради заборонено використання спортивних, дитячих майданчиків. Спортмайданчики обнесено стрічкою, розміщено оголошення про карантин. Зрозуміло, що всі дитячі майданчики обнести стрічкою складно. Часто ці стрічки зривають. Ми звертаємося до батьків із проханням, щоб не випускали дітей гратися на майданчики. Треба потерпіти й побути вдома.

Що робити старшим людям, які не можуть вийти й не мають засобів захисту? Куди їм телефонувати? Чи є якийсь оперативний штаб, куди вони можуть звернутися?

Було ухвалено рішення про створення такого оперативного штабу, який проводитиме роз’яснювальну роботу, надаватиме інформацію, консультації. У критичних випадках будуть видавати продуктові набори, що їх зголосився надавати на постійній основі Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Їх уже почали видавати заявникам. Для того щоб відсікти шахрайство й надати допомогу тим, хто її вкрай потребує, наші спеціалісти мають доступ до відповідних баз даних та реєстрів.

Розкажіть про представників оперативного штабу, які доставлятимуть проднабори, аби люди не впустили до хати шахраїв.

У нас є категорія одиноких пенсіонерів та інших лучан-пільговиків, які перебувають на обліку в Територіальному центрі соціального обслуговування. Їм продуктові набори доставлятимуть ті працівники терцентру, які їх постійно обслуговують. Є громадяни, яким ці набори доставляють силами оперативного штабу. До цих людей працівники штабу обов’язково телефонують, уточнюють час, коли буде доставлено продуктовий набір. Крім того, доставку робить працівник міської ради в присутності представника муніципальної варти, який має відповідні розпізнавальні знаки.

У місті є й безхатьки, які теж можуть бути поширювачами вірусу.

Сьогодні вивчаємо ситуацію та напрацьовуємо алгоритм дій. Раніше в нас була певна кількість людей без постійного місця проживання, які могли прийти в терцентр, їх там годували. Нині заклад працює в карантинному режимі, їжі там не готують. Працівники терцентру готують підопічним у них вдома, як бути з безхатьками, наразі думаємо.

Як надалі працюватимуть церкви?

Ще минулого понеділка ми провели зустріч з представниками всіх конфесій, які входять до Волинської ради церков, і попросили їх знайти альтернативні методи богослужінь, обмежити кількість людей у храмах. У багатьох церквах запровадили онлайн-трансляцію богослужінь. Я щиро сподіваюся, що храми будуть сприяти в тому, щоб не поширювалася коронавірусна інфекція, та братимуть активну участь у боротьбі з нею.

Читайте більше: Чи йти до церкви на Великдень? Думка волинських священників
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
опа Показати IP 26 Березня 2020 17:05
Де обіцяні захисні маски!?
Адвокат Показати IP 26 Березня 2020 17:19
Цікаво, в Польщі карантин до 14квітня, хоч хворих в сотні разів більше, на Волині 2 двоє хворих офіційно і такий кіпіж...150 мільйонів гривень на боротьбу з вірусом, а лікарні просять гроші....
Alex Показати IP 27 Березня 2020 08:13
Цікаво. А хто бачив заражених хворих з підозрою і нарешті померлих від коронавірусу бомжів. Їх цей вірус мав би зачепити в першу чергу. Щось з цим вірусом не так :-))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus