USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Легальні мільйонні відкати: перед відкриттям ринку землі Prozorro вводить комісію на держзакупівлі

22 Січня 2020 14:38
На зміну ліквідованим «майданчикам Яценка», які викачували з громадян сотні мільйонів гривень за посередницькі послуги, з’являється нова схема «легальних відкатів» в сфері держзакупівель: майданчик Prozorro вводить комісію для постачальників. Схема дозволяє власникам майданчику отримувати надходження в сотні мільйонів гривень за посередницькі послуги.

З 15 січня 2020 року послуга Prozorro.Продажі стала платною для постачальників і становить 5% від суми по всіх держзакупівлях. Про це були повідомлені учасники системи, але, як відзначають експерти, новина не була широко розтиражована в засобах масової інформації, пише УНІАН.

«Відсьогодні, 15 січня 2020 року, постачальники, які продають свій товар в електронному каталозі Prozorro Market, сплачуватимуть комісію у розмірі 5% від угоди», – повідомляється на сайті Prozorro.

Комісія лише на перший погляд виглядає невеликою. Для прикладу, оформляючи угоду на 200 тисяч гривень доведеться додатково сплатити ще 10 тисяч.

В експертному середовищі обурені введенням нової норми і називають це новим легальним відкатом з бюджетних коштів. Наголошується, що 5%-ву комісію на Prozorro ввели за кілька тижнів після ліквідації так званих «майданчиків Яценка», які брали сотні гривень з українців лише за те, що передавали дані від оцінювачів нерухомості до Фонду держмайна, отримуючи гроші за внесення даних в базу Фонду.

Нагадаємо, у вересні минулого року в Мінекономіки заявили, що розглядають електронну систему «Prozorro.Продажі» як ключовий інструмент для забезпечення продажу державних і комунальних земель після запуску ринку землі.

14 листопада Верховна Рада 262 голосами прийняла за основу законопроект № 2195, яким передбачається запровадження продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них обов’язково через електронні аукціони в електронній торговій системі ProZorro.Продажі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus