USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кому віддали Томашгородське бурштинове родовище: китайський і волинський слід

24 Грудня 2016 10:27
Вже другу сесію підряд Рівненська обласна рада віддає багаті на бурштин землі фірмам із засекреченим корінням. Як з`ясувала «Четверта влада», минулого разу землі віддали фірмі екс-регіонала Володимира Продивуса. Сьогодні ж 457 гектарів отримала новостворена фірма «Санкамян». Окрім незнайомого рівнянам Лян Яна ниточки від неї ведуть до сарненського нардепа Сергія Євтушка і екс-начальника міліції Волині Віктора Лисюка. Про те, хто стоїть за бурштиновим дозволом - далі у публікації.

Прогнозоване «ЗА»

23 грудня 11:00. Під стінами Рівненської ОДА – пікет. Активісти протестують через загрозу фірм отримати бурштинові землі. Втім питання щодо продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами депутати вирішують розглядати під кінець сесії. Зрештою, за жодне з них не голосують.

Дійшла черга до питання № 52. «Про погодження надання надр у користування товариству з обмеженою відповідальністю «Санкамян» з метою видобування бурштину Томашгородського родовища, що знаходиться у Сарненському та Рокитнівському районах Рівненської області». Починається обговорення.

Позафракційний депутат Юрій Шарманський звертає увагу на вибірковість у обранців у наданні фірмам в користування бурштинових надр. Йдеться про п`ять фірм, яким у березні Рівнеоблрада не надала спецдозволи. Тепер підприємства намагаються отримати їх через суд.

– Дуже дивує, вражає вибірковість. Комусь даємо, комусь не даємо, – говорить депутат Шарманський, – Проект рішення сформовано таким чином: «Погодити надання надр», якщо буде недостатньо голосів для прийняття рішення, буде мовчазна згода.

Він вносить проект рішення про відмову у наданні надр. «За» проголосували лише четверо: Юрій Шарманський, Михайло Кириллов, Микола Мельник і Юрій Благодир. Рішення не прийняте.

Депутат Павло Кравчук пропонує зменшити кількість гектарів до 100, бо 457 – «це дуже багато для однієї фірми». Його теж не підтримали. Натомість, голова екологічної комісії Володимир Валявка переконував, що компанія повністю узгодила питання з місцевими громадами, має всі документи на руках «тому висновок комісії був позитивний».

Що депутати говорили перед важливим голосуванням – у відео.



А ось так депутати проголосували. 35 – «За». Майже у повному складі голосує «Батьківщина», «Свобода» і «Солідарність». Як і минулого разу.

Поіменні голосування депутатів



Таке голосування викликало прогнозовані крики «Ганьба!». Між депутатами словесна перепалка. Депутат Валентин Королюк не встиг натиснути кнопку, «бо йому репетували на вухо» і лаявся з цього приводу на камери – помітила журналістка Інна Білецька.



Після сесії голова Рівнеоблради Микола Драганчук пояснив, чому депутати так проголосували.

– Погодили тільки «Санкамян». Решта у всіх проектах рішення була відмова. Фірма має всі необхідні документи, яка не має по 4 тисячі гектарів, запропонованих Держгеонадрами площ, а набагато менші. І відповідно є погодження із місцевими громадами, укладені інвестиційні угоди на 8, 7 мільйона гривень. На скільки мені відомо, вони хочуть в Томашгороді прокласти водопровід, зробити дороги і інші речі, які домовлялися.

Повністю відповідь Миколи Драганчука дивіться у відео.



Хто стоїть за «Санкамяном»

Засновником, створеного наприкінці січня 2016-го року, товариства з обмеженою відповідальністю «Санкамян» є Лян Ян. За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, він проживає у Варшаві. Статутний капітал фірми – 1 мільйон 494 тисяч 795 гривень.

Помічник голови облради Євгеній Іванішин дізнавався на наше прохання, що відомо його керівництву про загадкового Ляна Яна. Каже, все, що знають у обласній раді це те, що ця особа є засновником фірми «Санкамян». Більше нічого. Там його не бачили.

Про директора фірми «Санкамян» Миколу Кравця відомо більше. Він, згідно з даними аналітичної платформи YouControl, керує фірмою «Купьє» (Добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю). Засновником цієї фірми є колишній заступник начальника УМВС України в Волинській області Віктор Лисюк. Він фігурував у розслідуванні «Четвертої влади». У будинку, який належить Лисюку, діяв інтернет-бордель.

До 2013-го Микола Кравець керував товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма «Дон» (ремонт і технічне обслуговування машин і устатковання промислового призначення). Він же був її ліквідатором. З 2003-го по 2008-й пан Кравець двічі очолював фірму. Крім нього нею керували ще екс-депутат Сарненської Райради Микола Клевака, і націкавіше – нинішній народний депутат від «Батьківщини» Сергій Євтушок, який в минулому також працював міським головою Сарн та головою Сарненської райдержадміністрації.

Журналісти запитали у Сергія Євтушка як так сталося, що рівненські депутати-батьківщинівці голосують «За» надання надр фірмі його екс-колеги Миколи Кравця.



Сергій Євтушок заперечує зв`язок з фірмою «Санкамян» і каже, що патрійна верхівка засуджує батьківщинівців Рівнеоблради. Фото з його сторінки у Фейсбуці

Сергій Євтушок запевняє, що вперше чує назву фірми «Санкамян». Нардеп ще й критикує голосування батьківщинівців.

– Абсолютно нічого про фірму не відомо. Позиція і моя і «Батьківщини» є незмінною. Зараз буквально напишу кілька слів на Фейсбуці. Наша позиція абсолютно не лежить у орбіті, яку голосує обласна рада. Дуже негативно сприймаю це голосування, – розповідає народний депутат, – Миколу Кравця знаю дійсно, бо були колись спільні справи, але дуже давно його не бачив.

Сам Сергій Євтушок припускає, що за Миколою Кравцем стоять «вищі люди».

Довгоочікуваний інвестор

Журналісти зв`язалися з Миколою Кравцем. Він каже, пан Лян Ян – довгоочікуваний інвестор фірми.

– Я до інвестора ходив півроку, вмовляв. Ви знаєте ж як до нас іде інвестор? Вмовив на те, шо там, там, там, там погано і бажано, щоб зробить тут (у Томашгороді) цех переробки. Він на це погодився. До нового року він не приїде.

Зі слів Миколи Кравця, китайський інвестор проживає у Варшаві – він людина багата і освічена. На нього він вийшов, порадившись з київськими друзями. З ким саме – не називає.

– Проблема там була ціла. Через одного київського чєловєчка. Там вони хотіли купить гостініцу в Києві. Ну знаєте, там є такі багаті і бідні. Він получився багатий. Там батько його не бідний. Ну і так він з неохотою і з цими затримками пішов на це. Все робилося, щоб зробить це офіційно, – розповідає пан Кравець, – А на сьогоднішній день я об`їздив бізнесменів, коториї і олігархов в том числє, я їх знаю не одного, вони не хочуть укладувать сюда.

Микола Кравець говорить, що бізнесмени радили йому домовлятися з китайцями. Бо саме вони і скупляють бурштин. У Томашгороді депутати не проти. Фірма обіцяла робочі місця і провести водопровід. Втім бурштин, зі слів Кравця, на родовищі видобуватимуть не скоро.

– Раз він пройшов такий шлях і профінансував, то я не думаю, що він відмовиться йти далі. Скажемо, це їхній бізнес. Тому що буде експорт, вони купляють, все прозоро, є контракт.

– Ви знайомі з Віктором Лисюком через фірму «Купьє»?

– Ну, але він до цього жодного відношення не має. Він до цього бізнесу вообще не причетний. У нього там є родовище. На якому він стопроцентний власник. Займається «Унідор» чи фірма якась. Я не раз був там.

Через кілька місяців на Томашгородському родовищі загуде техніка. Видобуватимуть бурштин. Коли саме – не знає навіть директор. А тим часом ще кілька фірм оббивають пороги судів, щоб отримати дозволи видобувати бурштин на Рівненщині. Як бачимо, «Про Рівненщину говорять. Її ділять. Її хочуть». Така вона бажана.

Все більше і більше стає зрозуміло чому народні депутати досі не прийняли закону про легальний старательський видобуток бурштину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus